2018. május 30., szerda

Fht. felülvizsgálat

Reggeltől azonnal induláshoz igazítottam a készülődést.
10 előtt indultam a 45-öshöz, felmentem a városba. Már ilyen korán meglepően fülledt nyári hőség volt. Igyekeztem mindenhol árnyékban menni, mivel azt mondták a radiológián, hogy nekem már nyáron sem szabad soha nyitott és kivágott cuccokban járni, így pl. jól kivágott, ujjatlan cuccok eleve kizártak, sőt, határozott bólogatással jelezték, hogy szerezzek be nyári sálakat.
Mondjuk, amúgy szerencsém van, mert mindig is utáltam a kivágott, ujjatlan, pláne a "kombinévállpántos" holmikat, soha nem is hordtam. Emlékszem, már gyerekkorban is viszolyogtam tőle. Egyetlen ujjatlan, dekoltált vagy váll nélküli darabom sem volt, így egyáltalán nem kellett ruhatárat újítanom.:)) De a sál azért, amikor trópusi meleg van és majd szétrobban az ember feje a hőségtől, az nem biztos, hogy jót tesz nekem. Így mindenáron inkább kerülni igyekezem a napsütést. Na persze ezt nem lehet elrendelni vagy igényt benyújtani, időnként muszáj átmenni olyan helyeken, ahol egyáltalán nincs árnyék. Ilyen helyeken érzem, hogy mivel még rövid a hajam, hátul a nyakamat égeti a nap... De tulajdonképpen a nyak, a dekoltázs, a felkar nyirokmirigyei miatt van az egész óvintézkedés. A tűző nap megindíthat káros folyamatokat az emberi szervezetben, főleg akit már érintett is a dolog, szóval vigyázni kell.
Átmentem a Gambrinus köznél, ahol ki volt nyitva a boltajtó, és a bolt elé kipakolva ládák, akciósan árult könyvekkel. Tehát a cicát most nem láttam. Remélem, azért jól van...
A kormányhivatalnál most nem a MÜK-os jelentkezéshez vettem az irányt, hanem balra, a kormányablakokhoz. Kaptam egy sorszámot, és kb. fél órát várakoztam, mire a kijelzőn megjelent a számom. Aktív korú foglalkoztatáshelyettesítő támogatás felülvizsgálata.
Egy nyugdíj előtti korú úriember volt, aki folyamatosan beszélt, ezzel oldván a feszültséget. Én mindenesetre örültem neki. Szerintem ő is nemrégen dolgozhat itt, mert olyan volt, mintha most kezdené ezt a munkát, kicsit izgatott, és kommentált minden megmozdulást, hogy mikor mi következik, mit adjak oda, mit kell megnézni, lemásolni, újra kérdezett némely adatot.
Lényeg, hogy átnézte a felülvizsgálati anyagot, sorban kipipálta, ami megvan, majd a 8 db egyszerűsített foglalkoztatási igazolásoldalt sorban lemásolta, és visszaadta az eredetit. Így aztán megmaradt mindkét példányom, de nem volt ez minden évben így.
Adott egy átvételi elismervényt, és készen is lettünk. 30 napon belül várható a végzés, amivel majd mehetek megint egy évre szóló kedvezményes nyugdíjasbérletet intézni, tehát fogok én még idejönni, ha addig élünk. Csak most a következő bérlethez már fényképet kell csináltatni! Elfogyott az előző négyes garnitúra. Utána kell nézni, hol van a városban még ilyen, hogy igazolványkép-csináltatás.
Hatalmas kő gördült le ezzel is, hogy ezen túlestünk!
Szerencsére itt kondi volt, ami némi lehűlést eredményezett. Kellett is, hiszen itt tömegek taposták jóformán egymást. Elgondolkoztam, régen milyen is volt, mikor még egyáltalán nem volt kondi, sehol. Most azért jobb, mert az emberfia térül-fordul, és bárhová be tud menni egy kicsit megenyhülni, manapság már nemcsak a nagyobb terű helyeken, de már időnként a kisebb boltokban is akad kondi. Régen ilyen nem volt. Ha beállt a kánikula hetekre, hónapokra, akkor nem volt egy perc sem másmilyen! Mindenhol egyaránt dögmeleg volt, éjjel-nappal.

Bementem a Piacz utcai nagy kínai boltba. Hosszú szoknyát és nyári hosszúgatyát akartam nézni. Sajnos, a bokámat már nem mutogathatom a lilaság és az állandó dagadás miatt, így nem kérdés az, sajnos, hogy térdgatya vagy rövid szoknya immáron nem jöhet, még ha pár éve hordtam is ezeket simán. Bár a szárával egyáltalán nem lenne probléma az ember lábának...
Vettem egy kekiszínű vászongatyát nagynehezen, de sajnos, a szoknyák mind lábszárközépig értek. Akkor meg már nyugodtan hordhatnék minit is! A bokámmal van probléma, nem a többivel.
Pedig azt hittem, a kínai ruhásban biztos találhatok hosszú nyári szoknyát, hát nem!
Nem baj, most is 31 fok van, mégis túlélem farmerben -- maximum ez lesz.
Vettem egy kétgömbös fagyit, a második felére találtam egy olyan padot végre, ami árnyékos. De nem bírtam végignyalni, túlságosan krémes volt, és bármelyik ízű fagyijuk gyakorlatilag ugyanolyan krémes-selymes, egykaptafás -- pedig ezt tudhattam volna már tavalyról. Most lett volna lehetőségem máshonnan venni.
A Halközben vettem elvitelre baconnel göngyölt, juhtúróval töltött csirkecombfilét rizskörettel, valamint két sült hekkdarabot (egyet ebből Szilvinek). 1850 volt az egész, nekem háromszori, Szilvinek egy kajája. Így dél körül a legmeredekebb a Kossuth és a Széchenyi utcai buszmegálló, itt simán ki lehet nyúlni, még nagyon rosszul sem kell lenni előzőleg. Csak éppen fa és árnyék nélkül odatűz a hőség, ami ilyenkor 50 fok is megvan. A túlélésnek inkább a szerencse ad esélyt. Nekem most mindenesetre, mert 2 perc múlva jött egy tócósi busz, amivel haza tudtam menni.
Bementem a postára, ahol befizettem 2 csekket, a piacon pedig vettem 1600-ért egy másik nyári nadrágot. Hosszú szoknya itt sem volt.

Otthon elpakoltam, rendeztem a dögöket, akik természetesen idáig punnyadtak, de nekem fél óráig munkát adtak. Megettem a töltött csirkeroló felét (de ebből is kunyerált Haramia...) a rizs felével és céklával. Szilvi örült az egyik sülthekk-darabnak.
Később jött Dani anyámtól, aki küldött egy darab fagyasztott sütnivaló kolbászt, meg egy csomag fagyasztott csirkenyesedékhúst. Ezen túlmenőleg meg persze tegnap nyugdíj volt, és küldött támogatást, valamint Bencének a gyereknapi adományt.

Csak estefelé kapcsoltam gépet, átfutottam a dolgokat, megválaszoltam a sürgősebbeket, megnéztem a tegnapi Elifet.
Este BK volt és Szulejmán.

2 megjegyzés:

  1. Magdi, az állomás melletti aluljárónál, ahol felszállunk a Zegner tér felé menő trolira, van egy fényképész, ott csinálnak igazolványképet akár azonnal is. Én is nemrég csináltattam, és nem is volt drága, azt hiszem, 700 forint.

    VálaszTörlés