2018. július 28., szombat

Kánikula

Megveszekedett hőség tombol. Akkor még nem tudtam, hogy ez lesz nálunk, ezen az országrészen konkrétan egy hónapig... Tehát akkoriban még reménykedni lehetett, hogy hátha úgy, mondjuk, 1-2 hetente lesz egy pár nap felüdülés, hogy urambocsá', éjszaka nem állapodik meg 25 foknál... és nem megy fel 35 fokra másnap már délelőtt.
A lakásban is 30 fok az alap, éjjel is így marad, nem tesz semmit, hogy észak--dél irányú a lakás és hogy mozogna kicsit a levegő netán, nyitott ablaknál. Aztán persze a konyhai hőmérséklet napközben csakis növekszik. Isten bizony, nem szoktam nagy főzéseket csapni, sütéseket pláne nem, de még így is felment párszor 34-35 fokra.
Mint ma pl. megfőztem egy tyúkot húslevesnek, sok zöldséggel... Jól be is termeltem levesben főtt krumplival, sárgarépával, amiből ki szoktam szedni, amint megfőttek. Ez nekem konkrét kaja, megsózva és lelocsolva a leves zsírjával. Egyik kedvencem. Ezek után már nem is megy a leves.
Úgyhogy leszűröm, és befőzni is később szoktam csak.
De még így is megviselt a konyhai hőguta. Annyira forró pl. a meleg víz a csapból, hogy nem lehet kibírni, úgyhogy keveréssel szoktam mosogatni. Télen, érdekes, nem észlelném, hogy ennyire forró...
Sok olyan edényt, amelynél megengedhető -- tehát nem zsíros, leragadt --, inkább hideg vízben mosok el. Maga a művelet is ezerszer elviselhetőbb. A hideg víz nálunk úgysem igazán hideg egyébként. Ilyenkor, mikor hőség van, simán meg lehet benne mosakodni... ivásra sem használható, egyszerűen nem lehet annyira kiengedni, hogy iható legyen.
A szobámban az állóventilátor megy éjjel-nappal -- azt hiszem, Szilvinél is egy kisebb.
A konyhában egy asztali van, az is megy, ha ott vagyunk. Tényleg csak így lehet bírni valamennyire.
Hony baba:


Honesty egyébként általában nem itt fekszik. A szoba hátsó részére pakolok neki vizes törülközőt, azon szeret lenni. Napközben többször is vizezésre szorul a törülköző.
Haramiánál nem meglepő: mindig győz a hülyeség. A leglehetetlenebb helyeket találja ki magának alvásra. Felfedezi, és ott dekkol 1-2 hétig. Utána izgága, és keres magának újat.
A legutóbbi Félix-vásárlásnál amíg nem volt bepakolva az a rész, ahol most fekszik, addig ő befeküdt oda, és eljátssza, hogy ő nincs is. Mondjuk pedig itt -- ez a konyhai beépített szekrény -- kötve hinném, hogy hűvösebb van, mint akárhol. Innentől kezdve, amíg itt ette a fene, roppantul vigyázni kellett, nehogy rácsukjuk az ajtót. Mikor kijött, becsuktuk, de mint kiderült, ki tudja nyitni! Azóta persze újra Félixek vannak a helyén, mert ezek után az előszobai cipősszekrény lett a mániája.



Egyébként netezésen, levelezésen, játékon és olvasáson kívül nem igazán sok mindent csináltam a házimunka után már.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése