2018. február 28., szerda

Hónapzáráskor

Anyám telefonált.
Ma mozgalmas napja volt szegénynek, mert várta a fát, ezzel mindig gond van, mert sosem akkor jön, amikorra eredetileg meg van beszélve, mindig változnak a dolgok. Már több ember is volt az évtizedek során, akik hozták a fát, de ez a probléma mindig fennállt.
Szerencsére öcsém intézi a rendelést, vele tartják a kapcsolatot a szállítók, s ha úgy jön ki a dolga öcsémnek, akkor oda is megy anyámhoz erre a napra. Nyilván a szállítók sem szórakozásból változtatják meg a tervet akár többször is egy akció során, de hát attól még idegesít ez mindig mindenkit. Anyámnak több elmegy fára a tél során, mint nálam a központi fűtésemre. És akkor még pluszban, amennyi munka van még azzal a fával, hiszen azt be kell hordani, aztán meg folyamatosan vágni kell és nap mint nap behordani... fűtés, salakozás, vigyázni, ki ne aludjon... Mindez egy szobában és egy konyhában; meg időnként a fürdőszobában -- egymagára.
Ma mindenesetre öcsém is ott dekkolt több órán keresztül, mire fel végül is délutánra kiderült, hogy csak nem ment a fa.
Ezek mellett még Szilvi is meglátogatta egy gyors tescózás után anyámat, vitt neki dolgokat, meg háztartási munkával kapcsolatos dolgokat beszéltek meg, ami az ő aktívkorújához szükségeltetik -- a bejelentést mindenképp közösen kell megcsinálni, mert anyám a bejelentő, de Szilvi az, aki tudja, milyen adatok kellenek, hogy s mint -- anyám nem tudná, nem is látná már ezeket. Ezzel kapcsolatban anyámnak nem is lesz más dolga, Szilvi intézi az egész ceremóniát, már ő kért csekket az adóhatóságtól anyám nevére, és nyilván ő fizeti be a havi ezrest.

Danival cseteltünk, ahhoz képest, hogy 11-re ígérte magát anyámhoz, háromnegyed 12 volt, hogy hozzám jött előtte. Almot hozott, valamint bepakoltunk egy csomó pitlit, szárazkenyeret, befőttesüveget a hátizsákba -- s még most indult anyámhoz. Biciklivel, hóban, északi szélben. Mondta, hogy egyszerűen nem tudta magát hamarabb összeszedni, délutános egyébként.
Úgyhogy jól összegyűlt a nép anyámnál.
Két gyerekem egymástól függetlenül ment, mindegyik vitt anyámnak kajaféleségeket, szerencsére nem kerültek fedésbe a cuccok, amiket kapott tőlük.
Dani hamarosan jött is, hiszen neki fél 2-kor indulni kell dolgozni.
Hozott sima, lé nélküli, félfövéses töltött káposztát nekem, valamint paradicsomosat Szilviéknek. De kaptunk meggyes piskótát is és lekváros piskótatekercset. Mindezeket anyám úgy csinálta, hogy kapott öcsém is mindent rendesen, és Dani is szokott egyemberes adagot kapni. Hihetetlen egy asszony!
Szilvi valamikor fél 3-kor jött haza, órákig mesélte aztán, hogy "mi volt Mamunál".:)) Megkapta anyám csekkjeit is, befizetésre -- mert hát két napja volt nyugdíj. Egy csekket ezeken felül Dani fizetett be telefonon azonnal, mert az már sürgős volt.

Megnéztem a 119. Elifet, este BK, Szulejmán volt éjfélig...
A két utóbbi között meg akartam fürödni. Nem tudom, mi történt, de valami biztos volt, mert ilyen nem szokott lenni: nem volt meleg víz. Már mikor Szilviék fürödtek, utólag ő is mondta, hogy nekik sem volt már rendes, szinte forró víz, hanem éppen hogy csak meg lehetett gyorsan fürödni, ráadásul barnás színe is volt a víznek időnként. Meg is bánta, hogy megfürdött, mert az egész napos fagyoskodás után az embernek az, hogy esténként betanyázik egy kád forró vízbe, az marha nagy dolog, hiszen végre felmelegedhet, kiengedhet. Na, abba a vízbe, ami neki jött, már ezt pont nem lehetett. Mire meg én mentem, nem is volt kérdéses, hogy itt ma nem lesz fürdés és felmelegedés.
Az biztos, hogy karbantartás nyáron szokott lenni. Szerintem valami csőelfagyás, bármilyen meghibásodás, aztán meg javítás lehetett, ami miatt ez történt.
Mindenesetre lavórba való, tűzhelyen melegített víz behordása sem játszott már késő éjjel, mert az ember ilyenkor lavórban mosdásnál is jéggé fagyott volna. Úgyhogy arc, fog mehetett hideg vízből, egyebek iránt meg isteni áldás a nedves törlő, ami mindig van, szerencsére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése