2016. július 19., kedd

Munkabérek és lehetséges meló

Vali estére (fényes nappal persze, úgy 6 körül) eljött a munkáért, melybe belesuvasztottam egy Macskákról... című kiadványt, melyben 10 macskás írásom van. Négy novella és hat vers. Természetesen macskákról. Nem is vett észre semmit, majd másnap jelezte mélben, hogy nagyon köszöni a meglepit!:)))
Viszont ő sem hagyott meglepetés nélkül, mert a munka árán kívül kaptam egy látszatra kisebb (de súlyra nekem becarásnyi) dinnyét, egy jó zacskónyi szép szilvát, legalább kiló paradicsomot és zöldpaprikát; ez utóbbi hatalmas, kemény és vastag húsú. A paradicsom is nagyon szép...
Valamint tovább beszéltünk kicsinyég arról az előreláthatólag mégiscsak okvetlen rám testálódó céges korrektúráról, ami 6-800 oldal és párhuzamosan, gyorsan kellene olvasnom a szerzővel és lektorral együtt.
Most még ott tartunk, hogy én milyen munkát vállalhatok, ezt beszéljük egy ideje -- mert mint láttuk az előző években, már a címe sem volt mindegy az alkalmi munkának, és még egy rahedli szabályzatnak és kitételnek kell megfeleljünk.
Megtudtam, hogy a cég neve és központi székhelye is elvileg megváltozott -- de nemcsak én, Vali sem tud ebbe belefolyni vagy megérteni. Nyilván így kívánta a helyzet...

Én mindenesetre NEM szeretném elveszteni ezt a csekély fht.-t, amely összeg másnak csak egy ruci vagy egy topánka.
Nekem viszont a macskák és akár pluszban a gyógyszereim is kijönnek belőle! Tehát nem megyek bele olyasmibe, amit más vállvonogatva elintéz, hogy "hát, Magdi, így jártál!" Ezt régebben még megcsinálhatták velem, de most már nem lehetek ennyire hülye!
Nem tehetem meg, hogy bármit is visszautasítok, ez evidens -- de ha veszélyezteti a jelen fennálló státuszomat, akkor igen.
Tehát visszamegyünk ahhoz, hogy mi lehetséges számomra legálisan. Az egyszerűsített foglalkoztatás. Ennek igazolása. Egyfolytában nem több 5 napnál, havonta 15 nap lehetséges, egy cégnél 90 nap lehet, és évi 850 ezernél nem lehet több (ami mondjuk, önmagában is kész röhej, mert hogy lenne ennyi? Az nem a keleti megyékre érvényes, hogy az átlag nettó kereset 175.000--200.000 körül van. Egy nagy lósz@rt.). A napra kiszabott összeg is szabvány. Nem lehet sem több, sem kevesebb. Munkavégzés előtt legalább 1 nappal bejelenteni az adóhivatalnál. Az igazolásnál pedig stimmelnie kell annak címének (nem lehet pl. csak pusztán Alkalmi munkaigazolás... áááááá! Csakis_ Egyszerűsített. És hetileg lebontva. Tehát ha 1 napot dolgozom valahol, akkor is ugyanazt az A4-es papírt kell kinyomtatni! Egy lapon csak azt az egy hetet lehet igazolni. Ja, és amit nem győzök hangsúlyozni, pláne ott, amely környezetet már ismerek: napi 1000 Ft-ot be kell utánam a munkavégzést követő hónap 12-éig fizetni!
Mondtam és mondom is folyamatosan, hogy kizárólag ÍGY tudok legálisan bármit is vállalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése