2015. december 13., vasárnap

Adventi változatosságok

A mi templomunkban mindig advent 3. vasárnapján tartják az elsőáldozást.
Most 7 gyermek volt a főszereplő e jeles eseményen. A fényképeket az eseményekhez sokkal közelebb ülő ismerősöm, aktív közösségi tag (H. Lajos) készítette, én csak javítottam rajtuk, mert nagyon sötétek vagy világosak voltak -- ennyire lehetett nagyobb minőségromlás nélkül.

 
Mise után kihasználtam, hogy végre adventi vásáridőszak miatt nyitva vannak a boltok, ráadásul az iskolai nagykervásár is az adventi vásárnaphoz igazodott, oda mentem először (az iskolába, ahova Bencus is jár). Jó nagy tömeg volt, és elég bőséges készlet.
Azt még kihagytam, hogy előbb benéztem a DM-be, van-e már a hete hiányzó, 6 kg-os, immáron pedig 1000 Ft-os alom, amit venni szoktunk. NINCS. No, ez eldöntötte a dolgot...
Mentem az iskolai vásárba, ott még kiegészítettem az ajándékozásaim azon hiányait, melyeket innen szándékoztam (pl. Daninak és anyámnak), és magamnak is vettem előre eltervezve a reklámújságjuk alapján egy banyataligát.
Majd le fogom fényképezni, de elég szép és modern amúgy, tartósnak néz ki, s a mintázata sem banyás: kétharmada sötétkék, egyharmada fehér. A kereket a fizetésnél pakolták fel. Egyébként nagyon jó árban volt: 3000 Ft, amúgy simán 4-5 között vannak ezek, még a mezeibbek is.
(Utána beszéltünk róla Istvánnal, ő is ezt akarta javasolni az alom miatti cipeléskönnyítés miatt, és ragaszkodott hozzá, hogy ez az ő ajándékai egyike legyen. Majd rendezzük.:)) Én is még előzőleg csináltam egy ilyen húzást: vegyen két olyan könyvet azon az akciós könyves linken, amelyen azt akarta, hogy ÉN válasszak könyvet magamnak -- nos hát, én nem választottam, hanem őt kértem meg, hogy magának válasszon kettőt, és majd ÉN rendezem. Ugyanis őneki más nem tud könyvet venni, csak ő maga. Na szóval, majd hozzáadjuk, levonjuk, és a maradékot fizetem.:))
Már ebben a kocsiban húztam haza az ott vásároltakat, a pasi magától értetődően abba pakolta bele a többi vásárolt cuccot is. Lényegében ezen az ötperces úton kipróbáltam a kocsit.

Felmenve erőteljesen elgondolkodtam ezen az alomdolgon. Most már itt a taliga, és az almunk a végét járja. Mi van, ha jövő héten sem lesz? Mennyivel lesz könnyebb hétfőn felavatni a taligát, mint MOST? Hideg van, de kivételesen süt a nap és nem esik az eső!
Így aztán döntöttem. Most_ elmegyek_ a Lidlbe.
Így is történt. Odafelé félúttól kicsit elkezdtek a kerekek zenélni. Ez nem volt annyira kellemes, de szerencsére nem sokan mászkáltak azon az úton, a Lidlben meg nem hallatszott! Mindenesetre szélességében összenyomható, és elengedve magától megáll a lábán -- ez is szimpi. Ui. fontos ám, mert a lidles kocsit is húzni kell...
Szóval vettem felvágottféléket, némi apróságot, 2 tálkás Coshidát (pate, Haramiának ez jön be), persze nem vittem az egyebeket túlzásba, mert az alom mégiscsak 10 kila. Ki kell próbálni, hogy bírjuk a taligával kettesben.
A pénztárnál már tudtam volna a futószalagra pakolni, ha egy pasi előttem kiállt volna a sorból, hiszen nem csinált semmit. És az istennek nem vágta ezt a dolgot, pedig az asszony pakolt fel előtte mindent.
Mikor végre jutott egy tízcentis hely számomra a pasi után, lóhalálában megpróbáltam kipakolni a kocsimból, miközben a taligát is megállítottam magam mellett, hát majd beleszakadtam, nagyon nehezen tudtam felemelni a futószalagra a 10 kilós almot, és a majd' negyvenes pasi, bár hátranézett, látta, hogy többször nekirugaszkodom, a bunkója se ki nem állt az üres hely mellől, se nem segített. Hiába, nem vagyok már elég fiatal. Egy húszévesnek biztos örömmel felpakolta volna... Miért nem csodálkozom, örüljek, hogy be nem szólt vagy meg nem vert... manapság már...?!
Aztán le, föl, le, föl, le, föl, míg mindent felpakoltam, közben már ütötte befele a pénztáros az elejét a cuccaimnak, én meg nyargaltam vissza 4 emberen keresztül a kocsival az eladótérbe... Aztán vissza az elejére, miközben elmartam a taligámat is, ugyanis az almot már rég csúsztatni kellett volna belefele! Anélkül semmit nem rakhattam előre bele!
Leizzadtam és szerintem bíborszínem lett, mire minden sikerült, mert az alom is először nyilván félrecsúszott. Közben még fizetni is kellett, és utána lóhalálában suvasztani a többit is az alom mellé... ááááááááá, ez a része nagyon nem ízlett.
Aztán a falnál lévő asztalnál eligazgattam a cuccot, rájöttem, hogy nemcsak nekem nem jöttek össze simábban a dolgok. Ugyanis: adventi vasárnapokon a Lidl minden 4000 Ft-on felüli vásárlásnál meglepetés ajándékot hirdetett. Én tudtam, hogy én nem kapok, mivel az enyém nem volt annyi.
(Ja, itt tudtam meg, hogy épp akciós volt a lidles alom! Talán 700 szokott lenni, most 600. Hurrá egyrészt.)
De egy 4 tagú család pasija 16 ezer Ft-nyit vásárolt, pont amiatt, hogy négyen vannak, kihozták annyira az összeget. Úgy gondolta (meg én is úgy gondolnám), hogy jogosan járna neki 4 ajándék -- ami egyébként egyetlen Boci táblacsoki volt. A kiscsaj, aki osztogatta a megfelelő vásárlóknak a csokikat, csak egyet adott, mire a pasi reklamált, hogy de hát ő 16 ezerért vásárolt... miközben ott állt mellette az asszony meg két gyerek.
Kiscsaj mondta, hogy sajnos, ez van, egy, azaz ugyanannál a pénztárnál való 16 ezres vásárlásnál is ő csak egyet adhat. Mondta aztán a házaspár, hogy ezt azért kiírhatták volna ugyanúgy, mint ahogy a reklámozás mindenütt ott van! Mert akkor inkább beálltak volna 4-szer a kasszákhoz...
Szóval ők is elég keserű szájízzel távoztak...
No, az én utam továbbá elég markáns volt. Tök könnyű egyébként a kocsit húzni, ha sima az út. Az a baj, hogy a Lidl már a Tócóvölgy oldalában van, és míg onnan átvergődik az ember a Tócóskertbe, és ott mindenféle szervizutakon le- és fel szaladgálgat, annyiszor emelgetni kell a taligát. Direkt kihagytam a földutakat, a lépcsős részeket, ahol meg szoktam rövidíteni a lidles utaimat, de így is volt néhány járda-úttest találkozás. Na meg a macskaköves egy részén is át kellett húzni a piac előtt, ui. a Holló-sétány nem kerülhető meg. Ott kb. úgy mentem a talyigámmal, mintha egy egyéves gyerek kezét fognám.
Aztán közben éles aggyal kitaláltam azt is, hogy a házunk hátsó bejáratánál csak egy lépcső van, ráadásul nem meredek, hanem enyhén lejtős!, míg az utca felőlin két, sokkal meredekebb és szűkebb. Először azt gondoltam, hogy a hátsónál toltuk anno a babakocsit is, mert van a két keréknek lejtős sima rész. Igen ám, de az a babakocsikhoz van. A taliga két kereke közötti táv sokkal kisebb. Na most, mit csináljak? Nem kaphatom ölbe, mint a menyasszonyt!
Amúgy is rájöttem, hogy kicsit túl korán volt még nekem ehhez az akcióhoz a múltkori baleset után. Még ha azt gondoltam is, hogy az aktív kenőcsözés segített, hiszen amúgy már sokkal jobban működtem-mozogtam.
Az emelés azonban még nem oké, főleg lépcsőn. Minden lépcsőfok egy-egy tőrdöfés a "víknyamba". De mindegy, e' mán itt van, valahogy fel kő vinni.
Az egyik kerekét ráhúztam a lejtős részre, és így, egy keréken húzva, vigyázva, tartva, mellé ne zúgjon, én meg mellette lépcsőről lépcsőre lépegetve... na, így cibászoltam fel a talyigát. Onnan már legfeljebb csak az szúrhatott volna ki velem, ha mondjuk, elromlott volna a lift. Na, ott végem lett volna, mint a botnak.
De sikerült! Itthon van 10 kila lidles alom!

4 megjegyzés:

  1. Kedves Dragoncat!

    Ebben a webshopban kapható sokféle alom, és a hónap első hétfőjén leadott rendelést ingyen szállítják ki bárhová: http://tapfutar.hu/index.php?m=lista&f=2&k=6&more=66
    Érdemes szerintem még ezt az oldalt is megnézni: http://www.ingyenszallitasnap.hu/
    Itt olyan webáruházak vannak felsorolva, amelyek a hónap első hétfőjén leadott rendelést ingyen szállítják ki, egy másik részük pedig bizonyos összeghatár felett szállít ingyen. Én mondjuk fel is iratkoztam ezen az oldalon: http://www.zoldhetfo.com/ hogy értesítsenek a közelgő ingyenes szállítási napról. Ezt azért is javasolnám, mert nagy ritkán nem hétfőn van, decemberben pl. kedden volt.

    Szép napot!
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nézegettem már hasonlókat, azt hiszem, a tápfutárt és ingyenszállítást is, de Debrecenben nem találtam ingyenes kiszállítást. Valahogy azt meg nem tudom elhinni, hogy mondjuk, Pestről idehozzák nekem ingyen...
      Köszi mindenképp, majd még utánanézek legközelebb, most el vagyunk látva.:)

      Törlés
    2. Kedves Dragoncat!

      Pedig kiviszik. Én Zalában lakom, és már régóta rendelek ingyen szállítási napon.

      Szép napot!
      Ildi

      Törlés
    3. Tényleg? Elhiszem egyébként, hogy van ilyen, bár először egyértelműen azt gondoltam, hogy a cég valahány kilométeres, behatárolt körzetében; meg aztán nekem olyan vegyes (néha kellemetlen) tapasztalataim vannak a kiszállításokkal kapcsolatban. Valamint azért is tartottam elsőre hihetetlennek, hogy a postai szállítás, meg minden postai ár olyan iszonyat drága, hogy az ember elájul. Ráadásul nagyon sok hanyagság, "lazaság" is van - nem hagynak értesítőt, mint ahogy írtam, meg sem próbálnak bejutni, ha nem működik a beengedő része a kaputelefonnak, hiába megvan a kontaktus, meglenne a címzett, mégis otthagy a fasorba - értesítés nélkül. Ha az ember meg nem is TUDJA, hogy érkezett valamije, hát nyilván nem is keresi.
      No mindegy, majd jobban utánanézek, most mindenesetre elvagyok a taligával, ha ezzel elhúzok egyet-kettőt, egy hónapra le van tudva, hogy gondolni kelljen rá.
      Köszi, neked is szépet!

      Törlés