2017. január 25., szerda

Évforduló, bankkártya, e-könyv

Ma két éve, hogy szegény nagybátyám eltávozott közülünk.
Már reggel gyújtottam érte gyertyát a Gyertyalángon, és később, most először életemben SMS-díjas díszgyertyát is, halálának 2. évfordulójára. Láttam, a lánya és családja 200 gyertyát gyújtott érte...
Délután nagybátyám településéből jelentkezett be -- biztosan elmentek a temetőbe... --, és feltette a FB-ra is őszinte lelki fájdalmakról szóló posztját, huszonéves fotóval, mikor még egyik fia kicsi volt... Két fia felváltva, minden nyáron kéthetente váltva egymást, ott nyaraltak, nagybátyámnál. Mennyire szerettek ott nyaralni! Most, felnőtt nagy fiúkként is ezt mondják, hogy azok a nyarak voltak életük legszebb időszakaik. (Mert nem egy településen laktak, több mint 100 km-re egymástól...)
Most már senki közeli rokon nincs, aki minket Füzesgyarmathoz kötne, lassan temetőben fekszik mindenki...
Még egyedül a volt szomszédasszony, M. néni, aki a nagyapám sógornőjének (meghaltak rég) a húga, ő él, meg hát két másod- és egy harmad-unokatestvérem, akikkel gyakorlatilag csak temetéseken találkozunk... s az ő leszármazottaikat nem is ismerem.



Én is reagáltam, mécsesképet raktam alá. Láttam hangulatán, igyekszik néha humort posztolni, de mindig visszatér egy-egy szomorú, gyászos dallal... Igen, megviseli az embert. Még engem is, hát még akkor a lányát, az unokáit...
Később láttam nevemet linkesítve, hogy megköszönte, amit a Gyertyalángon látott... nyilván a díszgyertyát. Utána láttam, ő is gyújtott egy ugyanolyan díszgyertyát. Jositáért jelenpillanatban 203 gyertya ég.
Visszaemlékeztem, milyen enyhe, esős időszak volt két éve januárban. A temetés napján iszonytató északi széllel. Sok helyen nem is temettek, mert gyakorlatilag vízbe eresztették le a koporsót...:(( Szerintem itt is... Anyám emiatt sokáig rosszul volt...
Nyugodjék szegény Jositá békében.

* * *

Már kezdtem aggódni, és épp ma délben emlegettem Szilvinek, hogy mi lesz már a bankkártyámmal, ebben a hónapban lejár. Sosem akarják már küldeni? Meg mi van, ha nem küldik, be kell menni érte? Valószínűleg, nyilván. Azért reménykedem.
Ma erre fel végre meg is érkezett. Most valami érintéses kártyát kaptam, erre cserélik le a lejárt kártyákat. Állítólag 5000 Ft alatti vásárlásoknál PIN-kód sem kell, csak valahova hozzáérinteni a kütyühöz, ahova be szokták nyomni vagy át szokták rajta húzni a kártyákat... Hát, majd megtanulom.
Egyelőre még nem érvényesítettem, még van pár nap a hónapból... Szerencsére elvileg itt is lehet az e-bankon, mert a környéken nincs az én bankomnak ATM-je. Úgy emlékszem, 3 éve is itt, a gépemen érvényesítettem -- s onnantól a régi nem érvényes.

* * *

Átküldtem Mikinek az e-könyv anyagot, mindenféle instrukcióval, tartalomjegyzékkel, címjavaslattal (plusz hármat megadtam, hogy ő mit szól, hisz több szem többet lát), tervvel együtt, plusz küldtem borító 1. és borító 2. célt szolgáló fotókat is.
Estefelé Miki válaszolt, megkapta, tetszenek neki a fotók is, egyeztettük az elképzeléseket stb.
Úgyhogy sínen van a dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése