2014. január 2., csütörtök

Hagyományos kínai tusfestészet kiállítása


Január 2-án dél körül elsétáltunk az Andrássy útra, melyhez igazán nem kell sokat gyalogolni, sokszor sétálgattunk már itt az évek során. Most kifejezetten a Kogart Házhoz mentünk, mely egy érdekes kiállításnak ad most otthont

Párás hegyek – Illatos virágok
Hagyományos kínai tusfestészet a 19-20. században
címmel és alcímmel.

A kiállításról az infót a www.kogart.hu oldalról hoztam, mert úgy gondoltam, ennél kiterjedtebb és konkrétabb leírást magamtól úgysem tudnék írni, úgyhogy akit érdekel, nyugodtan olvassa végig! 

"A kiállítás anyagát a csungkingi Három Szoros Múzeum kínai tusfestészeti kollekciójából válogatták a KOGART és a Múzeum kurátorai. A Három Szoros Múzeum Kína 12 legfontosabb múzeumának egyike, több ezer darabos kollekcióval rendelkezik a hagyományos tusfestészet kiemelkedő alkotásaiból, melyek közül most egy több mint 100 darabos válogatást láthat a magyar közönség.


A Csungkingból Budapestre érkező anyag: 85 db függőleges tekercskép, 4 db horizontális tekercskép, 4 db tekercskép kalligráfia, 6 db festett legyező, 14 könyv illusztráció – kivétel nélkül a kínai tusfestészet remekei. A decemberben nyíló tárlat egy olyan, egyedülálló festészeti stílus megismeréséhez segíti hozzá a látogatókat, amely nagy ritkán látható Közép-Európában.


A hagyományos kínai tusfestészet 2000 éves múltra tekint vissza. A kínai gondolkodás szerint a legfontosabb művészeti- és tudományág az irodalom volt, ezt követte a festészet. E kettő azonban szorosan együtt fejlődött: a tussal és ecsettel festett kalligrafikus írásjelek, az azokhoz kapcsolódó, szinte automatikus mozdulatok szolgáltak ugyanis alapul a hagyományos tusfestményekhez is. A kínai mesterek nagy tiszteletben tartották az elődök munkáját és tudását, ezért a hagyományos kínai tus-festészet alig változott az elmúlt évszázadokban. Egy-egy téma vagy kompozíció legszebb darabjait látva, gyakorlatilag annak a műcsoportnak szinte minden jellegzetes elemét megismerheti a néző. A hosszúkás képek többnyire tájakat, növényeket, virágokat és madarakat ábrázolnak, az emberalakok festése ritkább, főként tájban elhelyezett, apró alakokként láthatók.


A képeket minden esetben feliratok kísérik – többnyire versrészletek, bölcs mondások – melyeken keresztül a képi tartalom többletjelentést nyer.   A különös irodalmi-festészeti szimbiózis nyomán egyetlen tárlaton tehát nemcsak a tusfestészet technikájába, hanem egyben a kínai filozófia, irodalom fontosabb elemeibe is bepillantást nyerhetnek a látogatók. A képek segítségével megelevenednek az ősi Kína hétköznapjai, a változatos táj szépsége, a madarak és a növények realisztikus ábrázolásmódján keresztül pedig a kínai gondolkodás és az azt átható természetszeretet válik nyilvánvalóvá.


Az európaitól eltérő hagyományos kínai filozófia és művészet mellett a tárlat azt is bemutatja, hogyan hatott ez a stílus az európai modern festészet fejlődésére a 19. század utolsó harmadában. Ugyanis a japán fametszetek és a kínai tusfestmények ismerete nélkül Van Gogh, Gauguin, Toulouse-Lautrec és a francia posztimpresszionizmus más, jelentős képviselői nem tudták volna megteremteni azt az új festészeti látásmódot, amely a modern szemlélet alapjává vált.   A tárlat egyedülálló perspektívát nyújt a közép-európai látogatónak: a kínai festészeti hagyományok bemutatásával, illetve az európai modern festészetre gyakorolt hatásának elemzésével rávilágít a „másféle” keleti gondolkodásmód titkaira, és páratlan fejlődési lehetőségeket nyújt számunkra." (Forrás: www.kogart.hu)


* * *


Alaposan végignéztük a csodálatos műveket, és előre sajnálkoztunk, hogy fotózni nem lehet, holott az ilyesmiért sokan szívesen kiadnák a fotójegy árát. Nyilván azért, hogy az embernek késztetése legyen megvenni az ott kapható "tárgyi bizonyítékokat". Így csak egy 10 db-os képeslapgyűjteményt vett István, melyet otthon beszkennelt; ennyi "hasznunk" csak legyen már...
Ezekkel dekoráltam ezt a bejegyzést.


De őszintén szólva ezek nem igazán adják vissza globálisan a kiállítás anyagát, hangulatát, jellegét. Ezeknél sokkal változatosabb, színesebb, dekoratívabb -- kimondhatjuk: szebb -- az egész. Szóval aki teheti, érdemes megnéznie! Egészen március 16-ig tart.

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése