2014. január 15., szerda

Gondok a box körül -- tévézéstörténet

Még a hűtős dolgok előtt és közben volt néhány apróság, csak nem bírtam mindenre odafigyelni.
Múlt hét közepe táján egyik nap kapcsolnám be a... khm, ugye, a médiaboxot, hogy megnézzem a Következőt! vetélkedőt. Ez az -- elsőre megnyugtató -- felirat volt olvasható:
"A beállítás folyamatban van, néhány perc múlva ön is élvezheti a XXX digitális kábeltelevíziózást."
Príma, gondoltam, amennyi tévét én nézek, kit érdekel az a néhány perc?

Csakhogy ez nem jött helyre pár óra múlva sem, sőt, naponta bekapcsoltam -- tán a vasárnapot hagytam ki --, és ugyanez a szívélyes felirat fogadott.
Nem nagyon értettem, hogy mifene történhetett; december 6-án kötötték be, azóta, jó egy hónapja ment, semmi gond nem volt. Hibának külső szemmel nyoma sem volt, úgyhogy biztos központi a probléma. Csakhogy ettől még magától nem fog megjavulni!
Megcsináltam minden olyasmit, amit a modemmel is szoktunk, amikor nincs net. Tehát, hogy ne húzzuk azzal az időt, hogy majd mikor végre elérek élő embert a telefonnál, akkor kezdjem megcsinálni mindazt, amit egyedül is meg tudok -- tehát: box kihúzása a konnektorból, pár perc múlva vissza; vagy mindezt úgy, hogy komplett áramtalanítás előzze meg --, az a lényeg, hogy a tévé okvetlen és feltétlen csakis ezzel a fenti kiírással fogadott, ami már nem volt pár nap elteltével olyan megnyugtató...
Aztán jött ez a hűtőmizéria, és letojtam a kábelproblémát; gondolom, súlyosabb mértékekkel esett volna latba, amennyiben én valamiféle nagy tévés vagyok.
A Barátok közt van még, amire Szilvi hazaköltözése után fél évre rá rákattantam olyan bő 6 éves szünet után; de azt meg tudom nézni adás után a netről is; így is tettem, hiszen úgyis mindig bőven éjfél után fekszem le, belefér éjféltájt egy Barátok közt. Ráadásul reklám nélkül!:) Gondoltam, majd ugyanezt csinálom a Szulejmánnal is, mert azt is szeretem (és legalább nem kell részenként 3-szor 12 perc reklámot végigélveznem!).
De konkrétan elhihető, hogy én bármilyen tévé-nem-nézést kibírok; gyakorlatilag úgy volt tévém évtizedeken keresztül, hogy mikor már egyedül voltam, előfordult, hogy hónapokig sem kapcsoltam be egyetlen alkalommal sem!

Annak most végtelenül örültem, hogy Szilviékhez mégsem megy be a médiabox kábelfennhatósága, mert akkor most hétbaj lenne! Ők iszonyatosan tévéfüggők. Lenne duzzogás és/vagy nyafogás... én meg szakadjak szét a problémákban. De a médiabox, ha jó lenne a kábelátvitel, akkor sem optimális két (vagy több) tévére, mert akkor ugyanazt kéne nézniük, ami nálam megy, illetve nekem kellene folyton bekapcsolva lennem, hogy tévét nézhessenek... Na nem. Nem azért vagyok egyedül, hogy még ebben is mástól függjek!

Úgyhogy végül is a régi helyen és módon van megosztva a kábel, és a box előtti időszakig megszokott, meglehetős változatos minőségben vivődik át az adás az ő tévéjükre, de ez már nem gond, amíg a tévéjük nem adja fel (mert az is egy levetett tévé tulajdonképpen, amit már valahol rég lecseréltek). Egy tévét már (a Dani régi tévéjét) elfogyasztottak... még jó, hogy ők is hoztak egy használtat magukkal. (Tényleg tele vagyunk már meglehetősen régi sz@rokkal...) Dani meg a keresztanyám szintén jó régi tévéjét használta, kb. olyan szinten, mint ahogy én tévéztem régebben. De az meg annyira sötét, hogy emlékszem, mikor hozzá jártam napi szinten és a tévé ment folyton, hisz ez volt az egyetlen szórakozása keresztanyámnak, hát meglepődtem, hogy az, akit én ott fekete hajúnak-szeműnek láttam hónapokon keresztül, az a valóságban, mikor egyszer itthon láttam, kiderült, hogy szőke és kék szemű... háááháhá. Ez azóta még csak romlott, Dani szerint szinte tiszta fekete az egész, alig látni rajta valamit. Meg szóval Dani sem tévés egyáltalán, és ki is akarja iktatni a kábelt a lakásból (lehet, már túl is van a szolgáltatón). Tehát ő nem vitte el innen a saját tévéjét, azért tudták Szilviék elhasználni. Persze nyilván meg lehetne javíttatni, gondolom, ha valaki nagyon akarná -- Szilviéknél előbb-utóbb úgyis sor fog rá kerülni.

Anno 2001-ben Szilvi itt hagyott egy kis, akkor olyan 4-5 éves Akai tévét, mert épp rossz volt... meg ahova költözött, volt tévé.
No, én ugyanaz év végére szintén itt lettem ágy, fotel, tévé stb. nélkül -- akkor én megcsináltattam a kis Akait magamnak. Úgy lett tévém. Öt év múlva megint elromlott, megint megcsináltattam, relatíve elég jó drága pízen, merhogy az embernek lehetett tévére szüksége videózás, később dvd-zés címén is.
Miután újra jó lett, nem sokkal később nyílt egy lehetőségem, hogy a cégtől meg tudtam venni jó áron az ott eladásra kerülő öt db, szinte vadiúj Daewoo tévék egyikét és az egy db dvd-lejátszót. (Csupán egy hónapig mentek ezek, egy kiállítás kapcsán lettek véve, és egész nap nyomták a helyszínen ugyanazt a filmet.) A megvétel után kollégám-Attila segített ezeket autóval hazahozni. Úgyhogy kiraktam a kis Akait a konyhába. Eredetileg úgy volt, hogy majd ott nézem, ha ott vagyok -- de sose néztem. Ott nem volt kábel, tehát nem nagyon ért semmit még belső antennával sem. Szóval csak úgy elvolt Kleofás mellett, a tetejét letakartuk, ne lepje a por. És nemrég anyámnak lett szüksége tévére, mert nála is sorra minden használt tévé, amiket innen-onnan megörökölt, előbb-utóbb elromlik... Úgyhogy most vagy 1 éve a kis Akai is jó helyre került, mert anyámnál van, aki bár egyáltalán nem tévéfüggő, de szokta nézni.

Szóval most nálam megy a digitális box (amit én egyáltalán nem használok ki és nem is én kértem... a szolgáltató viszont gyakorlatilag ingyen rám beszélte, nyilván a hűség miatt), Szilviéknél meg a régi elosztású régi kábelátvezetés által a régi csatornakiosztás a régi minőségben... Hála a jó istennek, mert így ők zavartalanul tudták továbbra is nézni a dolgaikat, miközben nálam napokig nem volt adás.
Gondolom, ha azonnal és kitartóan telefonálok, hamarabb is helyrehozható lett volna, de nekem egyáltalán nem volt annyira sürgős a többi esemény miatt.
Mikor már itt volt a hűtő Pestről és két napig "álltattuk", akkor jutott eszembe újra j'a tévé.
A szolgáltatói szám hívását csak erős idegrendszerű embereknek ajánlom, meg akinek nincs más megoldása. 20-30 percekig csak tartom a kagylót, feszülten figyelek és időnként megnyomok egy gombot. De közben mindig várjak, mert a vonal túlzsúfolt, és hallgatom a zenét... Háromszor ennyi időm ment a vakok javára, mert közben vagy csengettek, vagy megszólalt a mobil...

Na jó.
Van nekem netem is! A tévéfeliratot egy az egyben a Google-ba beírva egy csomó találatban gyönyörködhettem. Tapasztalatokat, konzekvenciákat, teendőket ismerhettem meg, olvashattam róluk.
Van a szolgáltatónak honlapja, sőt van neki FB-os oldala is! Azokat szép nyugodtan kitanulmányozva, mindkét helyre leírtam a problémát; pontosan, előzményekkel és paraméterekkel. A FB-osra is természetesen privát üzenetként. Szinte félórán belül mindkét helyről végtelen udvarias és segítőkész válaszokat kaptam! Sőt, mivel a tévé is be volt kapcsolva (én mögötte ülök a számítógépnél, tehát nekem a képernyő háttal van!) -- hogy ha netán pl. hívnának, tudjak azonnal referálni a tévéállapotok felől --, egyszer csak hallom, hogy bejött az adás. Először azt sem tudtam, mi van, mi ez a hang?? Aztán felfogtam, hogy íme, LETT adás!
Az egyik válaszból megtudtam, hogy központi erősítést küldtek a boxra, oszt már kísz is. Ennyi!
Nagy kőleesés volt ez is...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése