2016. augusztus 23., kedd

Munka vége, igazolás, Tecsó

Miközben az eltelt időszakban mindennap kivégeztem -- terjedelemtől függően -- vagy fél, kétharmad; máskor másfél, két betűt, előbb-utóbb csak végeztem vele.
Hétfőn szóltam Valinak, hogy elkészült a nagy mű.
Írta, hogy gondolatolvasó vagyok, mert épp most akart rákérdezni, mert a lektor is rákérdezett vagy hogy is.
Holnap fog tudni érte jönni, így aztán ma vártam is. Még szólt, hogy hoz valamiféle papírokat.
Ezen elgondolkodtam, hogy mi is lehet még, aztán írt a munkaügyes lány is, hogy írjak számlaszámot, és még nem tudják, mikor történik meg az utalás, de hamarosan.
Tehát ma, kedden, kevéssel dél után megkaptam a pénzt.
Innentől leveleztünk a hozzáértő lánnyal, mert úgy tűnt az sms alapján, hogy az egész bruttót utalták.
Mint kiderült, tényleg nem tudtam ezekről így semmit.
Ugyanis nyilván a lehető legkevesebb napra jelentettek be, hogy minél kevesebb legyen a napi ezer Ft cég általi befizetése utánam. Ez 8 nap volt. Viszont szakmunka révén majdnem a legmagasabb adható összeggel.
Ami azt jelenti, hogy az egyszerűsített munkaszerződés szerint, ami az ennél jóval kevesebb adható legmagasabb összeg felett van, az után 15% adót kell majd fizetni. Tehát vigyázni kell, nyakára ne hágjak, ami azért baromira nem lenne nehéz, hiszen ez az összeg töredéke annak, amire alapból minden luxus nélkülözésével is kellene.
Lényeg, hogy jövőre adóznom kell, nem vészes ugyan, de most már úgy látom, fantasztikusan hivatalosak lettünk. Inkább az lesz a gond, hogy kivel csináltassam meg, mert szerintem az utóbbi két évben egyáltalán nem kellett adóznom, az előző két évben meg, aki csinálta, szerintem már nincs Magyarországon, és kb. nyugdíjba is ment, pedig ő olyan olcsón dolgozott, hogy az még az adóval sem lett volna annyira vészes. Tök egyszerű lenne szerintem, ha erről az egy konkrétumról kéne bevallást csinálni, csak én hülye vagyok hozzá és tutira elrontanám... meg különben is, most majd menjek adópaksamétát kérni, vagy hogy? Ugyanis ahogy az ember nem adózandó, illetve netes adózása van, onnantól nem küldenek paksamétát.
Majd utánanézek, ha aktuális lesz, lehet, meg se érem; de úgy rémlik, hogy a hatóságnál is elvégeznek egyszerűbb bevallásokat ingyen.
Egyébként meg szégyen-gyalázat, szuverén vélemény, de a közeli és távoli családban két munkaügyes is van, és egyikhez sem igazán fordulhatok teljesen különböző okokból, de most ezt inkább nem részletezném.
Délután Vali jött a munkáért, nagyon rohant, mert még négy helyre kellett mennie!
Így majdnem nálam maradt az R betű kézirata, mert hirtelen azt kapta elő a munkaszatyorból, hogy tudjam min aláírni a kifizetési papírokat. 2 ide, 2 oda ment, aláírva, 3 és 5 napokról.
Mondta, hogy szegény Bényei úrnak meghalt szegény felesége... ez nagyon szomorú hír. És ő sincs valami jó állapotban; szóval Vali mindenképpen igyekezne gyors munkát végezni, hogy örömet szerezhessen neki minél hamarabb!
Most sem bírta ki ajándékozás nélkül, hozott vagy 6 zacskó keksz- és csipszfélét, egy frankó kis, most divatos tornazsákba volt pakolva, mondta, hogy ezt Bencének küldi.

No, én ezek után, mivel lemenetelre úgyis felöltözöm utcaiba, dögmeleg sem volt, úgy döntöttem, hogy utolsó előtti napja van a Tecsóban lévő akciós Félixnek, ennek örömére elmegyek és bevásárolok. Majd ott veszek fel pénzt is. Nagyon jó, hogy így alakult, mert azt hittem, ezt az akciót nem fogom tudni kihasználni, pedig Honyra ráférne egy kis utánpótlás.
Mégpedig busszal mentem és jöttem, ami már másfél éve nem történt meg, ha Tecsóba mentem! Naná, hiszen van fht.-alapon járó nyugdíjas bérletem.
Odafele mázlim volt, mert hamar jött, tehát megérte. Visszafelé pedig 20 percet vártam ugyan, ami alatt hazabandukoltam volna, de rohadt nehéz volt a cucc és most igazán megvolt a lehetőségem buszra várni. Idő príma, jó kis szél fújt este fél 7 felé, ráadásul egyedül ültem a megálló melletti padon, két nagy szatyorral.
Vettem Honynak 5 doboz (60 tasak) akciós Félixet, egy kiló csirkeszárnyat, két A5-ös, keret nélküli képtartót, két sajtos rolót, egy adag kaját elvitelre, és Haramiának egy tasak akciós csirkemell selyemsonkát. Jó nehéz volt, de kétfelé osztva már talán nem is annyira vészes.
Lényeg, hogy ez is megvolt... Honesty nem fog éhen halni.

2 megjegyzés:

  1. Magdi! Azt hiszem, hogy neked önadózónak kell majd lenni, de az idén én is az voltam, és mégis segített a NAV-nál egy kis nő. Gyakorlatilag kitöltötte helyettem a papírt, és már be is volt adva. Majd májusban menj be, a bejáratnál kérsz papírt,nevet, ilyesmit kitöltesz amit tudsz, aztán az ablaknál majd mondd azt, hogy megakadtál, és majd segítenek. Igaz, hogy még ez odébb lesz, de úgy gondoltam, hogy ezt most leírom. Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kifaggattam mélben a munkaügyest, úgyhogy tudom, sajnos, önadózni kell. De hát valamit valamiért - nem örülök az ilyen hivatalos mászkálásoknak, de én is erre gondoltam, hogy kérek egy paksamétát és úgy hallottam, ott megcsinálják ingyen. Csak kérdés, hogy van-e annyi idő, hogy elücsörögjek, sokszor hely sincs, ahol el lehet addig, amíg átnézem (mert általában oké, hogy az ilyeneknek oly kevés, amit ki kell tölteni, de ennek fejében nézzél át vagy 10 lapot, az elég sok idő...). Ha meg bemenetelkor egyből kérek számot, akkor meg tutira sokkal hamarabb hívnak majd, mint ahogy egyáltalán átnézném. Brrrr...
      Köszi!

      Törlés