2016. augusztus 20., szombat

Születésnap és névnap magunk közt


Eredetileg Szilvi nem tervezett semmilyen "banzájt", mint ahogy végül is tényleg nem volt.
Nem rendelt tortát, nem volt sok tál szendvics, sem egyéb.
Teljesen megértettem, hiszen nekem sem szokta futni tortára soha -- bár igaz, engem azért terhel az összes egyéb, lakással, macskákkal, gyógyszereimmel kapcsolatos kiadás, ami egyedül úgysem menne, még így is visítva és úgy, hogy semmi plusz nincs, s ebből mindig baj van.
Ettől függetlenül mindenki odaadta az ilyenkor rájuk szánt ajándékösszeget, kettejükre per/fő kétezer-ötszáz illetve háromezer, tehát anyámtól, Danitól és tőlem. Mondtuk, hogy költse, amire akarja Szilvi, akár a beiskolázásra, ha futja, azért némi ajándékokra is maguknak.
Azért mégsem tudott nyugton maradni, mivel a kellékek megvoltak egy amatőr svédasztalszerűséghez, így mégiscsak megterített, asztalt díszített, és kirakott kis tálkákba kolbászt, sajtot, zöldpaprikát, hagymát, kenyérdarabkákat. Ki mit és mennyit akart, pálcikákkal kapkodhatott...
Ja, és főleg, hogy háromszoros adagból -- 65 dkg réteslisztből (ennyit tudok mennyiségileg valamiből) -- sütött palacsintát is. Küldött a gyerekkel is Cicáéknak-apjának-neki, küldött este Danival is, meg másnap anyámnak is. Tényleg jó sokat sütött; s nem volt mind kakaós, mert szeretjük a "pucérat" is, valamint aki akarta, így lekvárost is tudott enni.



Eléggé igyekeznünk kellett, mert mire minden előkészült -- csomagolások stb., végül is lett vagy 5-6 dísztatyó, amiből 1, a legnagyobb az övé volt, a többi Bencéé, mert azt azért mindig elmondjuk, hogy ez a dédi, ez a Dani, ez anya, ez mama ajándéka -- már igencsak szűk másfél óra volt addig, míg elvitték Bencét. Pont ezért adta oda Szilvi már ma, hogy úgysem rendez banzájt.
De azért csak fel kellett köszönteni a gyereket...














































Így aztán gyorsan összehoztuk. Sőt még Szilvi kis hevenyészett tortát is csinált kemény kartonból kivágott 35-össel három darab bolti csokitorta szeletből, amire találtunk a több évtizedes gyerekkori csíkos gyertyákból, hogy azért mégis, legyen már mit elfújni... És hát a fotók kedvéért is, mert volt ám kattogás, mintha parti lenne.
Aztán Bencust még fotózgattam az ágyamon, ahol a legtöbb szabad hely van, az ajándékaival, ahova természetesen Honesty is azonnal odatelepedett, mint főajándék.
Bencus egyébként most leginkább a könyveknek örült. A Vali-féle könyvajándékokból 5-öt én adtam egy pennys figura mellé, és bár minden figurának széles mosollyal örült, mégis a könyveket nyitogatta nagy örömmel, és azonnal el is kezdte hangosan olvasni az egyik mesekönyvet! Én lényegében folyamatos szöveget most hallottam tőle olvasni először!
Beteszek azért némi macskás képet is, mert mint írám, mindkét macskának volt szerepe az ajándékok kipakolásánál...









     











Aztán meg egy tényleg jól sikerült állatos kifestőt kezdett azonnal színezni...
De szinte azonnal készülni kellett, így is késtek lemenéshez vagy 20 percet legalább. Így van, mikor az apja jön érte -- sajnál előre ideszólni telefonon, mint Cicáék szoktak már pár megállóval előbb --, már csak akkor kaputelefonál, mikor itt van. Ebből következik, hogy várnia kell neki, de ez van. Legalább elszívhatott zsinórban 4-5 cigit is...:(
Bencus most 3 pennys pontgyűjtős figurát kapott (a dinós megvolt már neki a jó bizonyítvány után, csak a fotózás miatt egyberaktuk), 5 db könyvet illetve füzetet (á la Vali; nagyon szereti a munkafüzeteket, gyakorlókat is!), Gormitit; Szilvi pedig hármónk által egy pólót, egy tarisznyát és egy akciós tecsós oroszlánt (!) szerzett be magának. A póló rajta volt. Hozzátette még a dobozos Raffaellót is, amit utoljára Cicától kapott erre az alkalomra, előre ideadva -- Szilvi is küldött neki szintén mostanság körüli névnapjára.
Aztán kivártam, míg Szilvi összerámolja a konyhát, és átadja magát a "szaccságnak".
Nekem is jó, hogy nem volt hiába a korábban kelés, mert a virágkarnevál nézése mellett délig befejeztem a munkát, így tiszta lelkiismerettel tudtam pótolgatni a netezésem hiányosságait.
Így például egyből elkezdtem a képeket letöltögetni, feldolgozni...
De miután elvitték Bencust, elgondolkoztunk, hogy a sok "maradékra" el kéne hívni Danit, hátha otthon van és nem szervezett programot. Már Bence elvitele után írtam neki a cseten, melyre majdnem 2 óra elteltével válaszolt -- aludt, nem ült a gépnél... Kérdeztük, nem jönne-e át, végül is a száraz ruhája is be van hajtva és pakolva, és vihetne egy kis kakaós palacsintát...
Fél óra múlva átjött. Látszott, hogy éhes, mert bekapkodva a szendvicskellékeket, melyekből még pakoltunk is neki, plusz pakoltunk 5 kakaós palacsintát, de itt is evett párat.
Utána elvitte a dögnehéz tisztaruhás zsákját, és legalább mi is jobban éreztük magunkat, mintha Dani is meg lett volna híva. Persze tudta ő, hogy most más a helyzet, még kevesebb a pénz, plusz Bencét elvitték, de hát végül is ő is beszállt az ünnepekbe... és tudjuk, hogy Daninál azért nem ilyen állandósult a háztartás... többször visz tőlünk pár szelet kenyeret is, mert nincs neki...

A legnagyobb baromság, hogy áttették a főtérről, a Nagytemplomról az ilyenkor szokásos tűzijátékot, immár vagy második éve talán az egyetemre. Nem tudom, most miért helyezték oda a város központját, ennek semmi értelme! Egyrészt felháborító, hogy azt gondolják, mindenkinek autója van, ugyanis. Ha kimegyünk az ilyenkor soha nem tudott, de nagyon ritkán járó bármilyen tömegközlekedéseKKel a Nagyerdőre, kint a francban megnézhetjük, HA akarjuk, csak utána két járművel még valahogy haza is kell jönni.
Ez viszont akadályba ütközik, ha eleve fél 11-kor kezdik a tűzijátékot!!!! (gyerekeknek marhára előnyös időpont!) -- mindez kint a Nagyerdőn! Ennél nagyobb logikátlanságot nem hallottam.
Évtizedekig megfelelt a főtéri helyszín. Szerintem idegenforgalmi szempontokból is igenis, ezerszer logikusabb, mint a Nagyerdő.
Nem beszélve az utazásról -- ha fél 11-kor kezdődő program után még TALÁN villamossal be tudok jönni a városba (azt nem tudom, hanyadikkal, mert tutira tömegek várják és az ember isten tudja, hanyadikra férne fel), onnan már miből gondolják, hogy mindenki a belvárosban lakik és nem kellene még minimum egy járattal hazamennie??? Amikor is 11-kor, de inkább jóval korábban a város összes tömegközlekedése bemondja a zárórát? Kíváncsi leszek, mikor fogják kitalálni, hogy mégiscsak marhaság ez, ami most van. Időpont, helyszín, úgy, ahogy van.
Nekünk nagyon kényelmes volt a hetedik emeleti, városra néző ablakból nézni minden évben a tűzijátékot, ami eddig max. 10-kor kezdődött, szerintem gyerekek szempontjából az is kissé késői időpont.
Emlékszem, régen 9-kor kezdődött, mindjárt az esti felvonulás után, ami 8-kor kezdődött anno.
Szóval nem dőlünk kardunkba, ha nem látunk tűzijátékot, de azért csak egy kis logikán és rugalmasságon múlna az egész...
Amikor olyan albérletekben laktunk, ahol ellenkező irányba néztek az ablakok, akkor is elég volt lemenni az utcára és onnan látható volt... Na, most egy lélek sem volt, senki nem várakozott az utcán tűzijátékra, mint sok-sok éven át.
Egyébként így is néztük, míg pufogtattak, csak az előttünk álló tízemeletesektől a Tecsó irányába kellett nézni, és majdnem azzal egy irányból láttuk a magasabban fellőtteket vagy a tetejüket. Amit láttunk, az szép és gazdag volt. De hát ez csak töredéke lehetett...

Szilvi felhívta a figyelmem, hogy háromnegyed 12-kor kezdődik egyik kedvenc thrillerünk, az Egy ágyban az ellenséggel c. film, amit nem tudunk megunni és nem nézni meg többet, és bár már kívülről tudjuk, én ráadásul olvastam is, sőt, dvd-n is megvan... mégis megnézem, és mégis mindig újra tudjuk magunkat halálra izgulni... Szóval úgy 2-ig ezzel is jól elvoltunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése