2013. július 31., szerda

Vámpíros Moly-kihívás

Vámpírok, vámpírok!

címmel indított kihívást Zsedelybogi, mely aug. 2-án ér véget.
166 tag vesz részt benne.


A kihívás:

A mostani könyvek mostanában szinte csak valamilyen természetfeletti képességgel rendelkező személyről/személyekről szólnak. Én leginkább a vámpírokért rajongok, ezért is készítettem a kihívást. 
Elkezdtem azon gondolkodni, hogy már annyiféle vámpírról olvastam. Van, aki ilyennek születik, van, akinek meg kell fertőződnie (ezen belül el kell ásni, és akkor változik át teljesen, ha kiássa magát a sírból, vagy csak meg kell ölni, hogy feltámadjon), van, aki pedig magától változik át vámpírrá. Valakinél nem áll meg az élet, továbbra is öregszik, csak lassabban, mint az emberek. 
Szóval rengeteg vámpír van, a kihívás lényege pedig az, hogy minél több vámpírfajt tudjunk megismerni, összeszedni.:)

Hogy plecsnit kapj: 
-- "Részt veszek" gomb megnyomása.
-- Egy könyv OLVASÁSI (bármilyen régi az olvasás, elfogadom) és ÉRTÉKELÉSI linkje hozzászólásban. 
-- Plusz leírod, hogy milyen tulajdonságai vannak a könyvben szereplő vámpírnak. (Vért iszik? Milyen gyakran? Tudják az emberek, hogy léteznek vámpírok? Ki tudnak menni a napra? Mikor alszanak? Van-e foguk? stb…) 
-- És FELTESZED AZ ADOTT KÖNYVET A POLCRA! 
(polc linkje)
Ha mindezt megcsináltad, zöldítek:)

P. C. Cast + Kristin Cast: A Préda c. könyvét tettem fel a polcra, mert már nagyon sok fent van, s olyat igyekeztem választani a rengeteg olvasott közül, mely még hiányzik onnan. Ráadásul mikor neveztem, ezt olvastam legutoljára. 

Értékelésem:

Az Éjszaka Háza sorozat 5. könyve ez. Ez az egyik kedvenc vámpírsorozatom. Nem csak amiatt, hogy minden könyv bővelkedik a váratlan fordulatoktól, szinte áthidalhatatlan nehézségektől, a Jó és a Gonosz állandó harcától; de azért is, mert azzal, hogy egyes szám első személyben olvashatjuk a főszereplő Zoey szájából a történteket (kivéve, ha más szereplőkről szól a fejezet), ezáltal közvetlen élményt kapunk, olyan empátiával veti bele magát az olvasó a történetbe, mintha ő maga is ott élne benne, ő küzdene, neki kellene törnie a fejét a megoldásokon – egyszóval közvetlenül, egyenesen kapjuk a dózist. Ehhez véleményem szerint az is hozzájárul, hogy annyira passzolnak és annyira élethűek a fiatal csapat megnyilvánulásai: megfelelő stílus, szleng, jellegzetességek, lazaság, természetesség, hozzájuk illő szófordulatok, mimikák és gesztusok találó leírásai – melyek abszolút normális (értve itt: nem vámpíriskolás) mai fiatal csoportokban is ugyanígy történnének, ugyanilyenek lennének. 
Egyfajta könnyed, lezser humor lengi át ezeket a könyveket, s az izgalom, a várakozás egy percre sem hagyja nyugton az olvasót, alig képes letenni ezeket a könyveket. Én nem érzek bennük lanyhulást vagy akár csak fejezetnyi hullámvölgyet – ritka nagy pozitívum, hogy végig egyenletesen vagy egyre inkább fogva tudja tartani az embert.

A hozzászólásom, melyben mellékelni kellett az ominózus könyvben szereplő vámpírok szokásait:

E sorozatban igen bonyolultak a vámpírokhoz kapcsolódó szokások, még így, hogy a 6. kötetet olvasom, sem mindig könnyen érthetőek számomra. A felnőtt vámpíroknak időnként szükséges embervért venni magukhoz, hogy testileg és szellemileg egyaránt erősen és egészségesek maradjanak. A művelet mindkét fél számára örömhormonokat szabadít fel és mind a vámpír, mind az ember számára élvezet. 
Sok vámpírtörténettel ellentétben ebben a könyvben a vámpírok kontrollálni tudják a vér iránti igényeiket, ezért különösebben nem jelentenek veszélyt emberekre. 
A probléma onnantól van, amikor a megbélyegzés bekövetkezik, de ez sem mindig történik meg okvetlenül, és nem is lehet kideríteni, igazából mi okozza azt, hogy megtörténik-e a megbélyegzés vagy sem. 
Ha még nem történt meg az Átalakulás, a vámpírjelölteknek tilos emberek véréből inniuk, de egymás véréből igen. Megbélyegzés ilyenkor nem alakul ki. Viszont egy felnőtt vámpír meg tud bélyegezni egy vámpírjelöltet… ez számos bonyodalommal járhat az Átalakulás előtt, ezért elméletileg a vámpírok és a -jelöltek között tilos a vérszívás… 
E történetekben a vámpírok naplementétől napkeltéig tudnak szabadban tevékenykedni, a nappal elvileg alvásra és erőgyűjtésre való. Ha nagyon borús az idő, vastag felhők borítják a napot, a vámpír szükség esetén tartózkodhat kint. 
A sorozatban, amennyire kivettem, nem titok az emberek számára, hogy vámpírok léteznek… vannak kijelölt napok, amikor hozzátartozók akár látogathatják is az Éjszaka Háza növendékeit, régi iskolatársak, hozzátartozók is tudnak róluk.

Teljesítésem zöldítést hozott és plecsnit:

2 megjegyzés:

  1. :) Gratulálok ehhez is!
    Na, ezt a sorozatot is el kellene majd olvasnom valamikor!

    VálaszTörlés