2013. október 27., vasárnap

Hit évi vándorkereszt


A II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján XVI. Benedek pápa meghirdette a Hit évét. A Hit éve 2012. október 11-én kezdődött, és 2013. november 24-ig -- Krisztus király ünnepéig -- tart.


A Debrecen--Nyíregyházi Egyházmegyében történő megnyitására a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya társszékesegyház búcsúünnepén, október 7-én került sor. Ebből az alkalomból elindították a 2,5 m magas zarándokkeresztet, s a tervek szerint a kereszt a Hit éve alatt eljut egy-egy hétre az egyházmegye minden (59) plébániájára.


Hozzánk, a Szent Családba 26-án érkezett a Megtestesülés plébániáról, és egészen november 2-ig marad nálunk. Ez alatt egy napra a hozzánk tartozó hajdúsámsoni fíliába is ellátogat a kereszt.
A zarándokkereszt ittléte alatt számos szervezet, szolgálat, közösség, testület tiszteleg előtte, s ennek keretében különböző szertartásokat, imaórákat tartanak.


Úgyhogy ez a vasárnapi mise mindenképpen rendkívüli volt: most az ifjúság tisztelgett a szentmise zenei szolgálatával szinte profi szinten. A havi utolsó vasárnapi zenés ifjúsági misék amúgy is remekbe szabottak szoktak lenni, de így, hogy a belépőnek egyben azonnal feltűnik az oltár mellett magasodó, elegáns és tiszteletet kiváltó, egyszerűen is méltóságteljes kereszt, a nap valódi ünnep lett.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése