2009. október 25., vasárnap

Loreena


Minden száma különleges élmény és misztikus, titokzatos világ. Ha őt hallgatom, könnyebb lesz minden... márpedig őt (is) hallgatom évek óta pl. reggel-este a buszon mp3-on, vagy akár itthoni gép melletti munka közben.
Ő nem az a fajta énekes, akinek a számait bármelyik rádióállomás is nyomná. Így nagy tömegek nem is ismerik. Mikor készültem a koncertjére hetekkel azelőtt, ha kérdezték, milyen koncertre megyek és megmondtam a nevét, senki sem ismerte. Pedig akik ismerik, rajonganak érte, szeretik, tisztelik; koncertjei teltházasak. Hálát adok a sorsnak, hogy volt részem élőben részt venni egy koncertjén.
Ez a szám, amit legelőször hallottam tőle, s már akkor inspirált, hogy megtudjam, ki ez, és ismerjem a többi számát is.


Night Ride Across The Caucasus





Loreena

A napok óta tartó folyamatos esőzés alatt még reménykedtünk... gyönge, sűrű szitálást időnként erősödő zuhé tarkított, s az egybefüggő hamuszürke ég túl sok biztatást nem ígért.
A szakadó áldás már útközben bokáig ért, ahogy futottunk a Nyugatinál a 26-os buszhoz. Felszállva, szétnézve egyértelmű volt: itt mindenki oda igyekszik. Állig húzott, többrétegű ruházatra esőkabátba gyömöszölt emberek, eltökélt, nyugodt arcok, puffadtra tömött, túléléshez nélkülözhetetlen nejlonszatyrok - így zötykölődött a busz. Az ablakokon ki sem lehetett látni, itt-ott kérdések hangzottak: "Itt kell leszállni?"

Izgulni felesleges: majd ott szállunk le, ahol mindenki...
Hosszú, tömött sorok tódultak a Margitszigeten a szabadtéri felé. Semmi idegesség, csendes, fegyelmezett beszélgetés és vidámság jellemezte az embereket, akik hosszú hetek, hónapok óta készültek erre az estére.
Míg a jegyellenőrzésig áztunk, féltve rejtegettük az eső elől értékes belépőinket. Fedett rész alá érve még sokáig ácsorogtunk, hangosbemondón közölték időnként: Ferihegy jóslata szerint félórán belül csillapszik annyira az eső, hogy talán elkezdhető lesz a koncert... A koncert, melyet Loreena nagyon szeretne megtartani, s köszöni a közönség kitartását; a koncert, melyet párezer ember annyira várt. Félóra - mintha tényleg csillapodott volna az égi áldás, s a rendezők megnyitották az utat...
Ekkor, mintha utolsó erejét is beleadná, újra szakadni kezdett őrülten az eső... Mire székünkhöz értünk, esőkabát ide vagy oda, már pacalra áztunk - így ültünk le, s pillanatnyilag szinte hihetetlennek látszott, hogy itt ma még valóban koncert lesz. 10 percnyi szakadó esőzés mellett a legnagyobb természetességgel előperdültek Loreenáék, s egy kedves, dallamos "Jó estét!" után felcsendült a zene. Valóban hihetetlen volt. Az emberek esőtől, hidegtől megfeszített izmai, minél kisebb helyen elférni szándékozó, összébb zsugorított testrészei apránként kezdtek elernyedni. Az örömhormonok működni kezdtek, a szemek talán már valamit látni is tudtak az ömlő eső ellenére; egyszeriben nem számított, mennyire zuhog, zuhog-e egyáltalán...
Loreena istenáldotta, kristálytiszta hangja fenségesen zengte be a szigetet - ő is, zenészei is tökéleteset nyújtottak... S talán boszorkány ez a nő? Vagy csak esőisten könyörült meg az egyet akaró, mindenre elszánt közönségen? Az első 3 szám után elállt az eső! Teljesen. Bár elázás szempontjából szinte mindegy volt - ezen már mindenki túljutott -, ám azért nem volt hátrány és senki nem sírta vissza a nedves természeti jelenséget...
Kapucninkat hátrahajítva egyre növekvő lelkesedéssel vetettük magunkat a koncert hangulatába. A számok között vörösre tapsoltuk tenyerünket, széles mosoly, ragyogó öröm áradt az arcokról - de a számok alatt csend volt és odafigyelés... nem csápolt, üvöltözött a közönség, mégis érezhető volt az, hogy itt vagyunk, együtt vagyunk mind, akik ezt a gyönyörűséget itt és most átéljük.
Ilyen nincs, ez maga a csoda! Eltűntek a hétköznapok: küzdelmek, fáradtság, keserűség, csalódások, gond, nyűg, bajok... csak Loreena volt, a varázslatos tündekirálylány ékszerhangjával és társai - tökéletes összhangban; a zene, a szavakkal szinte ki nem fejezhető szépség; a dallam, az élet, az öröm - mindez számunkra már-már eufóriával határosan. Csak a gyermekek tudnak ilyen fokozaton örülni. Ilyen szempontból itt mindannyian azokká változtunk vissza. Valóban, fizikailag is átélhető volt a lélek emelkedése...
Pedig nem volt hatásvadászat, nem volt füstfelhő és fantasztikus fénytrükkök - a színpad mögött sejtelmesen megvilágított, hatalmas margitszigeti fák, az erdő olyan kitűnően természetes hátteret szolgáltattak, amely nagyszerűen illett ehhez a zenéhez és Loreenához.
A dalokat, melyeket eddig csak hanghordozókról hallhattam, így élőben hallani - hihetetlen, de - technikailag is szuper minőségben lehetett. Mintha a legtökéletesebb CD-jüket hallgatnám...
Voltak számok, melyeknél alig lehetett ülve maradni... s voltak számok, melyeknél annyira erős volt az öröm- és szépségérzet, hogy már-már alig volt elviselhető, így szinte a sírás kerülgette az embert - hiszen valahol, valahogyan ki kell jönnie az érzéseknek a lélekből...
S még valami: jól érezhető volt, hogy Loreenának és társainak ez nem kötelesség; a legnagyobb örömmel nyújtották a tőlük telhető legnagyszerűbbet.
Azt hiszem, kivételesen szerencsés vagyok, hogy e csodát átélhettem, és részese lehettem. Még annál is szerencsésebb: hiszen az egészet együtt éltem át valakivel, aki fontos nekem - s ha lehet még fokozni a fent leírtak általi érzéseket, akkor az a tény, hogy első számtól kezdve önkéntelenül egymás jéghideg, vizes kezét szorongattuk szavak nélkül és lélegzet-visszafojtva, akkor azt hiszem, mindent elmondtam.

4 megjegyzés:

  1. Jaj de jó hogy megírtad ezt! Újra felidézi a koncert emlékét! Nagyon nagy élmény volt a szakadó eső ellenére is!

    Sajnos hozzászólásban nem enged videót beilleszteni, de itt egy link a margit-szigeti koncertről, a Santiago a hegedű duettel:

    Margit-sziget - Santiago

    És egy másik kedvencem a The Mummer's Dance egy kis Gyűrűk Urával vegyítve:

    The Lord of the Rings - The Mummer's Dance

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, nagyszerű volt.
    Ezek a számok is rendkívül jók, jól illik a Gyűrűk urához a zene, mint ahogy a Gyűrűk urának valamelyik része végén, a feliratoknál Loreena zenéje megy. Abszolút passzol.
    Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűszép kristálytiszta hangja van tényleg! Nem is tudtam, hogy a Gyűrűk Urában is hallható Loreena!!! Hogy én mennyire kultiválom azt a filmsorozatot!!!:-)))

    VálaszTörlés
  4. Szijja, Flami! Szerintem tökéletesen illik a filmhez a zenéje. Nem véletlen a "tündekirálylány" elnevezés. És amiket olvastam róla, emberileg is egy végtelenül pozitív hölgy.:)

    VálaszTörlés