2015. július 31., péntek

Cecil értelmetlen halála



Született: Zimbabwe, 2002
Elhunyt: 2015. július eleje

"Walter J. Palmer egy olyan híres oroszlánt ölt meg, aki a Hwange Nemzeti Park lakója volt. Ő volt Zimbabwe büszkesége, valóságos ikonja -- a legidősebb, 13 éves oroszlán.
Az amerikai fogorvos Zimbabwébe utazott, hogy megejtse a híres vadászatot úgy, hogy amiről tudni lehet, 50 ezer dollárral lefizette a vadőröket.
Ők ezután kicsalogatták Cecilt a nemzeti parkból, mert ott illegális a vadászat. Ezután Palmer nyíllal rálőtt az oroszlánra, majd két napig követte és végül fegyverre oltotta ki az életét. Szakértők szerint az állat előtte kb. 40 órán keresztül szenvedhetett.
Miután Palmer megölte a ragadozót, megnyúzták és a levágott fejéből pedig trófeát készített...
Az állatvédőknél azonban komoly felháborodást váltott ki Palmer kegyetlen tette. A minnesotai rendelője (mely gyakorlatilag kisebb kastély) előtt fogorvosvadászok jelentek meg, akik plüssoroszlánokat tettek elé. Az ajtójára pedig a Gyáva és Gyilkos feliratokat ragasztottak. A rendelés megszűnt, mint a hős büszkeségtől áradó internetes, öndicshimnuszoktól zengő oldala, s a hőst állítólag nem találják...
Az interneten pedig egész hadjárat indult ellene, több állatvédő sztár köztük Cara Delevingne, Sharon Osbourne és Candice Swanepoel modell is elítélte az aljas tettet.
A kétségbeesett tehetetlenség és a düh önti el az embert, nincs mit magyarázni, nincs mit mérlegelni."

Dr. Jane Goodall is megszólalt Cecil, az ikonikus oroszlán levadászásának ügyében.
"Megdöbbentett és felháborított, amikor meghallottam, hogy mi történt Cecillel, Zimbabwe szeretett oroszlánjával.
Már önmagában az is érthetetlen számomra, hogy miért akar valaki egy veszélyeztetett állatot legyilkolni (kevesebb mint 20 000 vad oroszlán él ma Afrikában), de hogy kicsalogassák Cecilt a biztonságos nemzeti parkból, hogy utána számszeríjjal végezzenek vele...? Nem találok szavakat az ellenszenvem kifejezésére.
Cecil nem halt meg azonnal, hanem még hosszú órákig szenvedett, mire végül lelőtték, és a csodálatos fejét elválasztották sebesült testétől... és ezt a viselkedést úgy hívják, hogy "sport"!!! Egyetlen egy jó hozadéka van ennek a történetnek, mégpedig az, hogy több ezer ember olvasta, és mindannyiukat ugyanannyira felháborította és sokkolta. Rávilágított az emberi természet sötét oldalára, és biztos vagyok benne, hogy még többen fognak ezután harcolni a vadon élő állatok és élőhelyeik védelméért. Egyedül ebben reménykedem."

"Cecil, az oroszlán talán nem halt meg hiába. Az általános tudásunknál sokkal erősebb üzenet, hogy most egy közismert, névvel is rendelkező, így érzelmi azonosulást lehetővé tévő nagyvad leterítése vált témává. Könnyen érthető, felkavaró története lökést adhat egy elkeseredett, de talán nem teljesen reménytelen küzdelemnek." (hir.ma, spindoc.blog.hu, egyéb megszámlálhatatlan netes oldal közli tényszerűen a történetet.)


Azt hiszem, nemigen találnék szabatos mondatokat erre az aljas, szemétláda, evolúciós féregnyúlványra.
Eddig is gyűjtötte a trófeákat, hasonló szenvedéllyel, anyagiakat nem nézve. Állítólag eddig is a leggyűlöltebb lények közé tartozott; mi igaz, mi nem, de nyilvánosan olvashatunk arról is, hogy törvény elé került már szexuális zaklatásért is. Melyen abszolút nem csodálkoznék -- az ilyen... khm... exhibicionista, szánalmas véglényről ezek után bármi elképzelhető.
Nyugodj békében, Cecil! :((((



Gyertyaláng oldalon Cecil oldala

Első gyertya meggyújtva: 2015. 07. 30.
Gyújtotta: Jószay Magdi
8 gyertya ég az eddig gyújtott 8 közül.

8 megjegyzés:

  1. Én is gyújtottam gyertyát Cecilnek. Nagyon szeretem az állatokat. Nekem is vannak jószágaim, többek között egy cicám. Az ember nem azért kapta ezt a csodálatos élővilágot, hogy így bánjon vele, mint pl. ez a vadász. A Bibliában is szerepel, hogy "őrizzed és műveljed a kertet." Az ember vigyázzon rá és gondoskodjon róla, nem pedig a hatalmával visszaélve rombolja, pusztítsa azt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves Ildi - egyrészt, hogy ilyen pozitív ember vagy; másrészt a reakciódat.
      Nekem nagyon meghatározza a napjaimat, amióta tudom ezt a szörnyűséget, és csodálkozom, hogy még csak ennyien (már mondjuk, 11-en) gyújtottak gyertyát Cecilért... Pedig ennyivel mindenki ingyen tiszteleghetne előtte, egy ártatlan állat lelkéért...
      Köszönöm még egyszer! <3

      Törlés
    2. Kedves Dragoncat!

      Köszönöm szépen kedves szavaidat!
      Engem is nagyon megrázott, ami Cecillel történt. A vadász tettét én is szörnyűnek tartom, de úgy veszem észre, hogy elég nagyfokú gyűlölet ébredt sokakban iránta, és én ezt mondjuk keresztényként nem támogatom. Az én óemberem is így reagált volna valószínűleg erre a gonosz tettre, de mióta Jézus megtalált engem, másként viszonyulok az ilyen dolgokhoz.

      Az Úr áldása legyen Rajtad!
      Ildi

      Törlés
  2. Köszönöm és viszont kívánom neked is!
    Én valószínűleg nem vagyok jó keresztény, mert az ilyen eseteket, amikor értelmetlen, aljas, gonosz, kegyetlen tettekkel ártatlan állatok/emberek életét teszik tönkre, kioltják vagy szenvedéseket okoznak kifejezett exhibicionizmusból, nem tudok kíméletes lenni gondolatban sem.
    Attól függetlenül, hogy Jézussal szerintem én is egész jól megvagyok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dragoncat!

      Nem akarok nagyon ájtatóskodónak tűnni. Egyáltalán nem szeretném kisebbíteni azt a gonoszságot, amit a vadász tett. Hidd el, hogy nekem ugyanúgy belesajdul a szívem az ilyenekbe, mint a Tied. Én is egy elég érzékeny lelkű emberke vagyok, elhiheted. Sok állatnak segítettem, megmentettem, meggyógyítottam őket. Szóval tényleg nagyon közel állnak a szívemhez.
      Jézus azt is mondta, hogy ne gyűlöljük a másik embert. Most találtam néhány gondolatot C.S. Lewis Keresztény vagyok című
      könyvéből: "Visszaemlékezem a keresztény tanítómesterek régi mondására, hogy a rossz ember cselekedeteit kell gyűlölnöm, nem magát a rossz embert; azaz gyűlölni a bűnt, de nem a bűnöst.""A kereszténység nem akarja egy fikarcnyival sem
      csökkenteni azt a gyűlöletet, amelyet a kegyetlenség, az álnokság iránt érzünk.""Sajnáljuk, hogy az illető ilyen dolgokat elkövetett, remélve, hogy ha egyáltalán lehetséges, valahogy, valamikor és valahol kigyógyuljon ezekből és újra emberré váljék."

      Legyen szép napod!
      Ildi

      Törlés
  3. Kedves Dragoncat!

    Azt hiszem, hogy valószinűleg félreértetted, hogy mi motivált arra, hogy írjak Neked. Te szerintem azt hiszed, hogy az,
    hogy jól kioktathatok valakit arról, hogy mit mond a Biblia, és bíráskodhatok. Egyáltalán nem ezért forszíroztam ezt az
    egészet. Te egy nagyon jó ember vagy, de csak az kerülhet a mennybe, aki nem gyűlöli a másik embert. Sok időmbe telt, amíg megfogalmaztam, amit szerettem volna. Nem azért fáradtam ezzel, hogy mondhassak egy jó kis kritikát vagy harcoljak az igazamért. Eszem ágában sem volt ez. Sajnálom, ha nem ez jött le Neked abból, amit írtam. Azért tettem, mert szeretném, hogy Te se vesszél el, hanem Neked is üdvösséged legyen, szóval hogy majd Te is a mennybe kerülj.
    Itt van egy videó arról, hogy milyen csodálatos is lehet majd a mennyország:
    https://www.youtube.com/watch?v=q6ZUxcGGv_M
    A leírás róla: "Gábor bepillantást nyerhetett a halál utáni életbe, a mennyországba. Azelőtt egyáltalán nem foglalkozott
    ezzel. 1973-ban élte át mindezt, amikor még egyáltalán nem lehetett ilyesmiről hallani. Gábor tulajdonképpen már a halálból
    jött vissza, az orvosok már halottnak nyilvánították, miközben ő átélte ezeket az élményeket. Nagy hatással volt rá Isten
    szeretete, kegyelme. Mindez gyökeresen megváltoztatta a gondolkodását, az életét. Jézust követő emberré vált, és hirdette Isten örömhírét,hogy örök életet ad mindenkinek,aki az Ő útján jár. Sokan tértek meg általa."
    Én azt szeretném, ha Te is majd ott lehetnél.

    Sok szeretettel,
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi,
      köszönöm, hogy ennyit foglalkozol ezekkel a gondolatokkal és időt töltesz a blogomban, tehát ha olvasol, kicsit ismersz is - ez nekem sokat jelent.
      Én ezzel a témával kapcsolatban Raymond Avery Moody-G. G. Ritchie-Dr. George G. Ritchie: Élet az élet után / Visszatérés a holnapból c. könyvét olvastam, még igen régen, a 80-as évek körül, és rám is nagy hatással volt.
      Tudom és értem mindazokat nyilván, amiket leírsz, de az érzéseim akkor is ezek - ám ettől nem kell Palmert féltenie senkinek, mert a világon semmi baja vagy hátránya ettől nem fog származni...
      "Szegény szerencsétlen" Walter J. Palmert azért nem fogom szentté avatni, negatív érzéseimet erőszakkal pozitívvá igyekezni változtatni... és az, hogy egy csomó ember gyűlöli és mélységesen elítéli a tettét, azáltal ő, meg a hasonló "emberek" nem fogják soha beismerni, hogy valami baromi rosszat tettek. Neki ez a trófeagyűjtés olyan, mint a kábszer a fogyasztónak, és hidd el, a világon semmivel nem lesz kevésbé önteltebb vagy alázatosabb attól, ha ez a sok ember most egyszeriben nem fogja gyűlölni vagy elítélni. Magyarul semmit nem jelent neki, ha most százezer állat- és életvédő ellene van - éli tovább a világát majd felfüggesztettel, majd figyeld meg. Akinek ennyi pénze van, az akkor is el tudja ezt érni, ha már látszata lenne az állatvédelmi törvénynek, tehát hogy mindent megússzon. Lepereg róla minden. Mivel "ezer éve" csinálja, sajnos, folytatni is fogja. Még nagyobb sumákkal, és TALÁN jobban vigyáz, hogy nemzeti kedvencekre, ikonokra ne vadásszunk - de csinálni fogja. Lefizethető emberek meg mindig lesznek...:(
      Ha Isten mindenkit, aki ekkora bűnöket követ el, mint Palmer, védelmezne és felmagasztalna, akkor nehogy már a végén azok, akik valahogy nem tudnak jó érzésekkel lenni egy ilyen ember iránt, mi legyünk nagyobb bűnösök. Az erőltetett "szeretet" a nem csupán feltételezett, ám konkrétan bizonyított tettei miatt gyűlölt, megvetett "emberek" iránt egyébként sem hiszem, hogy érvényes lenne. Ha valaki képes legyőzni annyira magát, hogy ÖNKÉNT, ártatlanul keresztre feszítsék mások bűnei miatt - az meg valószínűleg amúgy sem én leszek... Még ha életemben számtalanszor odanyújtottam már a "másik orcámat is", vállalok olyan dolgokat másokért, amelyeket más nem tenne, segítek bárkinek abban, amit tudok, akár erőn felül is - de ennyi, ami tőlem telik. Nem fogom és nem is akarom szeretni és megbocsátani Palmernek meg a hozzá hasonlóaknak a tetteit - ha ez bűn vagy gyarlóság, vállalom.
      Köszönöm leveled és hogy olvasol. Szép napokat neked!

      Törlés
    2. Kedves Dragoncat!

      Köszönöm szépen a válaszodat.

      Szép napot Neked is!
      Ildi

      Törlés