2014. április 9., szerda

Esszépályázat

Jelentkeztem már több mint egy hete talán egy esszépályázatra.
Nem akarok nyerni, arról szerintem már amúgy is lekéstem. Mert habár a jelentkezés még tart, de már hetek óta bőven tartott, mikor én rászántam magam, és akkor már voltak 140 szavazattal rendelkező írások is a versenyben. Többek közt én is szavaztam másokéra, akik megkértek.
Lehet szavazni több emberére is, ahogy kivettem (sajátra szerintem természetesen nem), de mindenkiére csak egyszer.
Van, aki foggal-körömmel harcol, mert első akar lenni. Nem irigylem, az ilyesmi felemészti az embert, gondolom én. Én csak arra jutottam: vannak kisprózáim -- miért ne? Ha csak pár emberrel többen ismerik meg azt az érzést, amit ezzel az írással átadhatok, ha csak néhány ember érzi át a dolog akkori tragikumát, mélységét; lelkileg megérinti őket, netán esetleg déja-vu-érzést kelthetek valakikben és emlékezhetnek -- már megérte.
Beszélgettem hasonló helyre jutott írótársakkal, és a vélemények (meg sajnos, a szabályzatból kiolvasottak) azt mutatják, hogy nem igazi irodalmi verseny ez most itt. Nem ül össze egy szakmai bizottság, mely elolvassa mindet és érdek nélkül kiválasztja, melyiknek hol a helye -- pedig az lenne az igazi! Ez, sajnos, igazából arról szól, hogy kinek mennyi ismerőse van, aki hajlandó szavazni. Illetve, még ez sem.
Mert egyrészt ugye, ismerjük, aki egy kumma adatot isten ments, hogy kiszolgáltasson magáról, márpedig kérnek mélcímet meg ilyenek. Azért, hogy tudják ellenőrizni, hogy csak egyszer szavaztál. Na, ővelük hiába is lenne a jó ismeretség vagy netán sokéves barátság kellő indok -- ők: NEM. Ne is haragudjak. És szégyelljem én magam. (Pedig én mindig segítek bárkinek, szavazok fűre-fára, osztom ezerrel, ha megkérnek.) Így van ez. Épp ezért nem is kérek, nem küldök körlevelet, semmi.
Megosztottam vagy kétszer a FB-on, egy írótársam is megosztott, valamint István. Különösebb reagálások nem történtek.:DDDDD!
Másrészt pedig, hiába van 635 ismerősöm a FB-on, aki ismer engem, tudja, hogy abszolút nem tudom magam eladni és minden részem tiltakozik az önreklámozás ellen. Majd' minden költő/író akár nap mint nap közli a műveit nyilvánosan. Én nem szoktam. Sokan szerintem azt sem tudják, hogy írok.
Sajnos vagy sem, de nem az a fajta vagyok, aki a cél érdekében nekiindul tűzön-vízen át. Így, mint máskor, másért sem, most sem fogok esdekelni senkinek. Ezzel persze azokat a lehetőségeket is kihagyom, akik esetleg szavaznának szívesen, csak épp nem tudnak róla. Így jártam.:)
A tét egyébként: a legtöbb szavazatot összeszedő megnyer egy könyvkiadási lehetőséget. Nem rossz, persze... és talán lenne is anyagom egy-két következő könyvhöz -- már az előző könyvem is kategóriája szerint 3 könyv anyagát foglalja magában, ezt tudtam akkor is, de úgy véltem, jelenjen meg az a 400 vers egyben, mert többre úgysem lesz anyagi lehetőségem. Pedig baromira nem gazdaságos, mert nem tudod 3 könyv áráért eladni soha, attól, mert annyit foglal magában. Maximum 1 áráért, akármilyen tartalmas. A kiadással nem is eladási célom volt lényegében. Bőven több mint fele ajándékba ment, és az egész nem volt túl nagy példányszám -- 75 db. Amiből eleve lejött a 6 köteles példány természetesen...:)))

Szóval a lényeg a lényeg; itt a kiadó levele:

Kedves Magdolna,

Köszönjük jelentkezését a(z) II. Publio Esszé pályázatunkra!! 
Itt a jelentkezés linkje: https://facebook.antavo.com/EKW/G/BZ?oid=DC

Ossza meg ismerőseivel, és gyűjtse össze a legtöbb szavazatot! Sok
szerencsét kívánunk!

Üdvözlettel,
Publio Kiadó
info@publio.hu

Mai nappal, déli 13:17-kor már van 5 szavazatom! Örülök neki, és köszönöm, aki vette a fáradságot!
Az volt a célom, hogy ne díszelegjek ott 0 vagy 1 szavazattal -- tehát már ha így marad is, oké.
Nem tudom, tudok-e linket beilleszteni, hogy hátha az itt olvasók közül mégis valaki... ?:))
https://www.facebook.com/publiokiado?sk=app_515694651835419&app_data=%2FEKW%2FG%2FBZ%3Foid%3DDC%26referrer%3D

A nem túl sokkal későbbi zárás előtt 10 szavazatot számláltam magaménak, majd a végén kaptam egy "megköszönjük a részvételt" című e-mailt.
Jól van, ennyit tudtam tenni. A pár db (2-3), már jelentkezéskor kiugróan magas háromjegyű szavazatszámoknál és magam ismeretével mindenképp lehetett tudni, hogy a részvétel itt csak eszmei.:) S még akkor is, ha a pályázott művek fele 0, másik egyharmada 5-ön aluli szavazattal ért véget, nem vagyok benne biztos, hogy kevesebbet értek, mint a fent említettek. De kb. ennyi szót érdemel a dolog.:)

1 megjegyzés: