2013. december 16., hétfő

"Dr. Csont"

Visítva, de percre pontosan értem az "SZTK"-ba az előjegyzéshez képest. Kissé már aggódtam, mert a busz, amihez kiporoszkáltam, jó 10 percet is késett, pedig én inkább előbb szeretek érkezni, mint visítva, pláne késve...
Mindegy, mire bekacskaringóztam a parasztelosztónál számot kérni az előjegyzésemhez, a kapott sorszámon percre pontosan a megfelelő idő szerepelt. Most már csak felnyargaltam az első emeletre, ott végigrobogtam pár folyosón, hogy a megfelelő rendelő előtt lerogyjak. Épp kifújtam magam, mikor a kijelző már az én számomat csörömpölte.
Miután már bő 3 hete szedem a Protelost, így referálnom kellett, mi újság. Ennek folyományaként nyertem meg, hogy ezentúl a Protelost írták ki 3 hónapra, azaz ez most 3x28 napi adag, tehát észnél kell lenni a következő előjegyzéskérésnél, mert ez azért nem 3 havi adag akkor, csak 1 hét híján annyi.

Mondjuk, az utolsó ambuláns lapot csak az idejövetel előtt néztem át. Megszoktam, hogy nem fontos, mert jobbára kinyomtatják az előzőt úgy, hogy újak a dátumok és ha esetleg van valamiféle új eredmény, új fejlemény (vizsgálat, gyógyszer, tünet) azokat esetleg beírják.
Így az most szöget ütött a fejembe, hogy az eddigi diagnózisok mellett valahogy egyszer csak "ott lett" az eddig megszokott felsorolásban az előzőeken kívül az E0590 Thyreotoxicosis k.m.n, meg a Z0390 Megfigyelés: gyanított betegség vagy állapot miatt, k.m.n.
Mivel a dexás eredményeknél a T-Score-adatok -2.3; -3.0 és -2.1, ezt úgy globálisan az előzőekkel elkezdtem böngészni a neten. Mindenesetre egyáltalán nem dobott fel, amiket laikusként ezekkel összefüggésben olvashattam...:( Ráadásul a pathologiás töréses traumaelőzménnyel úgy kompletten ez az egész nem vidám... Sőt.
Vannak olvasatok, melyeken kimondottan ki vagyok akadva és nem is igazán óhajtom magamra venni...


Hát nem tudom, de a Protelos ismertetője is olyan  brutális, hogy ha nem szedtem volna már előzőleg 2 és negyedéve az Actonel Trio-D3-at (melynek anno a 4 oldalas ismertetője is totál kiakasztott!), akkor tán nem is merném szedni. De mindkét gyógyszer egyformán hihetetlenül agresszív tömény brutalitást sorol fel tünetekként, úgyhogy majd kifejezetten figyelek... de mást nem tehetek, valamit muszáj szednem, mert ezek az eredmények és diagnózisok nem egyenlők némi náthával, az tuti.
Ha pénzem lenne, választhattam volna a félévben egyszer adandó injekciót, és azzal le lenne tudva 6 hónapra. De hát nekem egyszerre nincs 18 ezer Ft-om... holott ezek a gyógyszerek is ugyanúgy havi 3 ezer környékén vannak, tehát lényegében ugyanott vagyok, de egyszerre akkor sincs annyi pénzem.:(
Meg hát arról semmit nem tudok, hogy az az injekció nem járhat-e mondjuk, ugyanúgy állkapocselhalással, halálos bőrirritációval (és még úgy ötvenet felsorolhatnék), mint ezek a gyógyszerek...
Mindenesetre a főorvos szájából hangzott el, hogy bizony, igen súlyos a csontritkulásom. Vigyáznom kell a törésekkel, és nem véletlen, hogy a 2007-es karácsonyi ajándék jellegű válltörésem oly lazán (beöltözve, pufikabátban) következett be, és hogy oly rohadt nehezen forrt össze, hogy akikkel gyógytornára jártam, egy nyolcvanéves néninek az enyémnél egy héttel hamarabb, egy 65 évesnek 2 héttel korábban!!! le tudták venni a Gilchrist-kötést... én meg csak 51 voltam!
Persze akkor még kit érdekelt a csontritkulásom, ami néma járvány?
Oké, úgy 45 éves koromban egyszer nőgyógyászatilag elküldtek DEXÁra. És már akkor is -1,2 -1,8 között voltak az értékek... és azóta egészen 2011-ig csupán D3-at kellett szednem. Mindezek ellenére mégis bekövetkezett a folyamatos romlás, a figyelmeztető töréstrauma, majd a rohamos csonttömegcsökkenés.
Most meg hiába szedtem több mint 2 évig az állkapocsrohasztó Actonelt -- mégiscsak romlik, ez is romlik, minden romlik?
A q... életbe.:(((
Most, hogy ezeket írom, esik le, hogy e hó 22-én "ünneplem" a válltörésem immár 6. évfordulóját.
Úristen, mintha ma lett volna! Pedig mennyi minden történt azóta... egy rakás rossz dolog mindenképp, azon túlmenőleg is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése