2013. december 17., kedd

Adventi főtér, kiállítások


Szétnéztem így advent idején jártomban-keltemben a Főtéren.
Mivel nincs apropóm, amiért amúgy megnézzem az adventi vásárt, ezért nem is megyek csupán direkt azért. Egyrészt nincs pénzem; másrészt kb. olyan, mint mindig; harmadrészt olyan helyzetben vagyok, hogy innen amúgy sem tudnék vásárolni; örülök, ha annak a pár embernek, akinek kell, csak praktikus és egyszerű ajándékokra fussa; negyedrészt alapból nem kultiválok pénz nélkül vásárba menni.


De ha már fent jártam és kora délután révén még alig voltak, miért ne sétáljak egyet, ugye.
Már csak azért is jól tettem, mert aranyos kiállításra bukkantam az egyik főtéri sétány kanyarulatában: díszített karácsonyfák álltak sorba, talpuknál cédulával: melyik óvoda, általános vagy középiskola, intézmény, egyesület, alapítvány stb. állította. A karácsonyfák között bibliai idézetek emelték szépen a kiállítás értékét, hangulatát. Csupán pár fotó, a teljesség igénye nélkül...

 
 
 
 
 
 

Nagy lelkesedéssel néztem és fotózgattam őket végig, természetesen; hiszen -- valahogy hihetetlen, de -- nálam volt a fényképezőgép.:))
Külön nagy örömömre szolgált, hogy a Margit Téri Óvodának is ott volt a karácsonyfája: ahova Bencus jár, ahova Dani is járt, s amely javára Daniék zenekara is jótékonysági koncertet adott...


Onnan bármerre mentem, akadt látnivaló: ott volt a Mindenki karácsonyfája, a nagy adventi koszorú, a Mikulás háza mesefigurákkal, Betlehem fafigurákkal.

 
 
 
 

Ezután pedig kétszer körbekorzóztam az adventi vásárt, nézelődtem -- bőven lehetett, mert az árusok nagyrésze még épp csak kipakolt szerintem, és még vígan lehetett nézelődni --, nem volt tömeg.
Majd' elpatkoltam a sűrűn előforduló kajáldás illatok hatására, és lépten-nyomon iható volt forró tea vagy forralt bor. Elég sokan táplálkoztak a nulla fokban, faasztalok mellett álldogálva, vagy iddogáltak a bodegák mellett.
Természetesen nem vettem semmit, és azért keringtem gyakorlatilag, hogy ha már fent vagyok, hátha előbb-utóbb felkapcsolják az adventi díszkivilágítást, és azt is fotózhatom. Ugyanis olyan szürkeség volt egész nap, hogy lényegében tök mindegy lett volna, ha kettőkor ráadják a világítást a városra...
Na jó, húztam az időt, de hideg volt...


Be is mentem a Belvárosi Galériába, ahol a hétvégén nyílt kiállítást végig is néztem, le is fotóztam. Lévén egyedül az egész teremben úgy, hogy sem valami őrféle nem volt -- csak a folyosón ültek információs pultnál, ők beinvitáltak --, de még az ajtót is behúzhattam magam után (ahogy addig is volt), s még a világítást is én kapcsoltam fel magamra.


Ez egyébként a Debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozók képes keresztmetszete volt, vagyis egy vándorkiállítás két évtized találkozóinak válogatott fotóanyagából.
Emlékszem, már néztem ilyet pár évvel ezelőtt, talán épp ugyanitt.

 
 
 

Ez idő alatt felmelegedtem és az idő is kellemesen telt; ám kiérve még mindig nem volt elég "este" még ahhoz, hogy felkapcsolják az adventi díszkivilágítást. Úgyhogy egy idő után aztán mégis inkább mentem a buszhoz, és emlékeimre, vizualitásomra bíztam a dolgot.:)

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése