2013. augusztus 13., kedd

Trilógiás Moly-kihívás

Trilógiák egymás ellen...

Itzsirk indította, jelenleg 108 résztvevővel, május közepén kezdődött, 4,5 hóig tart.


*

Mostanában rengeteg könyv került a kezembe, amiről előbb vagy csak utóbb tudtam meg, hogy egy trilógia része.
Nekem nagyon tetszenek ezek a könyvek, így gondoltam megérne egy kihívást!
Szóval vágjatok neki, olvassátok el egy vagy akár több, általatok választott trilógia mindegyik részét.
Amit kérek tőletek:
– a trilógia mindegyik részéhez olvasási, de inkább értékelési link hozzászólásban.
Kellemes olvasást, Molyok!!
——————————————————————————

Sajnos, a kihívás közzététele utáni napon akadtam rá egy hasonló kihívásra. Azzal ellentétben én korábbi olvasásokat is elfogadok, és elég csak 1 trilógiát végigolvasnotok.

*

Hatalmas a választék trilógiákból manapság, több műfajban akár.
Szerencsére nem volt időbeli meghatározás, ezért én nem a modern regények közül választottam (gyakorlatilag a résztvevő teljesítők fele ugyanazt a most nagyon divatos trilógiát hozta), hanem az Ábel-trilógiát, melyet bár több évtizede olvastam, de mai napig szívesen emlékszem rá vissza -- egyik meghatározó kedvenc olvasmányom volt.

Értékelésem:


"Ezt a ’66-os kiadást olvastam 746 oldalon, 1981-ben. Az egész trilógiát tartalmazza: Ábel a rengetegben, Ábel az országban és Ábel Amerikában címmel – ezért egyben írok róla értékelést.
Számomra letehetetlen volt a könyv, arra is emlékszem, hogy épp emiatt egy hét alatt elolvastam. Az Ábel a rengetegben a trilógia első része. Imádtam az erdélyi környezetet, népszokásokat, a Hargitát, Ábel kalandjai is lenyűgözőek voltak nekem abban a tősgyökeres székely világban. Ott, a rengetegben való élete alapozza meg felnőtt létét.
Amikor elhatározza, hogy új életet kezd, valóságban nekivág a nagybetűs életnek – Ábel az országban –, ez a trilógia második része. Ott egymás után érik a megpróbáltatások, gond, bajok vagy apró örömök, változatosság; találkozik jóval, rosszal egyaránt – pörög az élete. Valójában ekkor válik igazán felnőtté, a végén hazahívják… mint kiderült, apját nem temetik, hanem házasodni készül…
A trilógia harmadik része, az Ábel Amerikában elején még rendbe teszi frissen házasodott apja életét azzal, hogy segíti őt megszabadítani rossz választásától, majd egy ajándék hajójeggyel nekivág a világnak. Amerikába is rengeteg viszontagsággal jut, de odaérve sem unatkozik: talál ugyan segítőkész, jó embereket, akik befogadják; álláshoz is jut, de „megmelegedni” sehol nincs ideje – lényegében egyik helyről a másikra kerül, sehol nem tartja ott semmi: vagy elküldik, vagy magától áll tovább. Egyszerűen nem találja helyét…
Az élet nagy kérdései foglalkoztatják, kérdezi önmagától és mindenkitől, mi végre is vagyunk a világban? Egy négertől kapja meg a választ: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Ezek után Ábel úgy érzi, rádöbbent a lényegre: haza kell mennie, mert csak otthon lehet igazán ő maga…
A könyv mondanivalója a hazaszeretet, az emberben elrejtett ősi ragaszkodás a gyökereihez. Az a hely, ahol otthon van. Ahol ismerik, ahol szeretik, ahol számon tartják, ahol lehet valaki: becsületes, tisztességes ember."


*

Zöld könyvhöz zöldülés és plecsni (22.):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése