2015. november 22., vasárnap

A 8. keresztszemes

Mikor Popika buszig való elkísérése után hazajöttem, nem bírtam megállni, hogy ne fejezzem be a hímzést. Az aktuális keresztszemesem kontúrozásának az egyharmadánál tartottam.
A konyha rendberakása után egy darabig kint hímezgettem, majd betelepedtem a Hungarian got talent elé, mely már megy vagy 4 rész óta, miközben kislámpánál hímeztem tovább. Merthogy későig Szilvi ült a gép előtt amúgy is.
Már az utána következő marhaság is lement, sőt egy film is, mikor befejeztem a hímzést. Egész jól alakult, de mivel már fél 1 volt, a garnírozást másnapra hagytam.



Másnap, azaz ma aztán vizes ruhával a hátulján kivasaltam, lefotóztam. Aztán behajtogattam nagykeservesen (sokkal nagyobb volt az anyag, mint maga a kép) a keretbe. Elég nehezen raktam rá a 4 pöcköt -- ebből Szilvi az utolsót, mert az istennek nem ment --, majd így is lefotózgattam.



Ezután pedig következett a falra való besorolás a többiek után.
Mivel ez nem kongré, hanem sűrű szövésű vászon, én mindig azt hittem, a tűgobelin ettől az, ami.
Ráadásul ezt is mondták többen, és vesszek meg, de én már jártam 3 gobelinkiállításon, és esküszöm, ÉN keresztszemesnek láttam azokat a munkákat. De azt is elismerem, hogy nem vagyok profi, azt meg pláne, hogy kezdődő szürkehályoggal és másodlagos zöldhályoggal nem igazán láthatok jól... pláne, hogy kéne szemüveg és nincs.
Az a baj, hogy itt is (a neten) hiába nézem a konkrét gobelineket, én csak keresztszemesnek látom őket.
Privátban kaptam, hogy a gobelin egyoldalas szálú, csak_ balról_ jobbra való hímzés, és nincs is kereszt... Nahát, így feleannyi idő alatt elkészülNE egy ilyen hímzés. DE! Ez nem előrajzolt, hanem számolásos, amiket én csinálok és csináltam eddig. Részletes minta van hozzá, rajzolva rajta a keresztszemek! Van olyan is, hogy a négyzet negyedrészében van keresztszem, meg van olyan is, hogy háromnegyed kereszt... ezek le vannak rajzolva a mintán, hogy ha valaki nem tudná, kezdő lenne, nem értené stb. Nekem sem árt, mert a háromnegyed keresztet stb. én sem csináltam eddig. Mindegy, ezt itt most nem részletezem, nekem egyébként abszolút tök mindegy, hogy hívják, amit csináltam!
De a FB-album elkészítése után természetesen az első figyelmeztetés után levettem az alcímet, hogy tűgobelin. Nem hiányzik, hogy nyilvánosan jöjjenek a khm, kiigazítások...
Megnéztem a neten is, a gobelin meghatározásánál tényleg csak egyirányba menő szálak vannak. A kereszt egyik fele. Hát jó, most már aztán jól belezavarodtam ebbe az egészbe.
Ja, és anno Margó is azt mondta nekem, hogy a gobelin keresztszemes. Akkor kezdtem el újra hímezni, miután nála láttam jópár tetszetős munkát. Keresztszemest 4 éves korom óta csinálok, csak azok általában kis, gyerekkézimunkák voltak, vagy egyféle színnel mintasorok, vagy bonyolultabb, mértanilag szimmetrikus mintasorok, mondjuk, két színnel.
Ez szerintem más, amit én csinálok. Ezek festményszerű képek, árnyékkal, kontúrral stb., lényegében mindegy, hogy az eddigi 7 kongrén volt, ez pedig sűrű szövésű anyagon.
Valaki megkérdezte a tárgykörben a neten, hogy mi a különbség gobelin és keresztszemes között.
Ez egy válasz, mely szerint is, szintén igaza volt, aki szerint nem gobelint hímeztem:

"Gobelinnél feleannyit öltesz, mint keresztszemesnél. Mert keresztszemesnél keresztet hímzel, gobelinnél meg csak egy ilyet: /.
A normál és a tűgobelin között annyi a különbség, hogy másfajta az anyag és a tűgobelinnél sokkal kisebb lyukakba kell ölteni. Igazi szemfárasztós mutatvány.
Véleményem szerint keresztszemessel szebbeket lehet csinálni, mivel keresztet öltesz, több rajta az anyag, és nekem jobban tetszenek, ahogy így kijönnek a minták."


Arra már rájöttem, hogy a /-öltéses gobelinnél esetleg azért tűntek nekem TELInek a hímzések, mert előrajzoltak voltak. Az előrajzolt mintánál ott vannak a színek. S ott talán tényleg elég egy egyoldalú félkereszt... De én magamnál, a számolásosnál még a sűrű szövésű anyagon is látom, hogy a fél kereszt egyszerűen nem tölti ki az anyagot, nem elég fedett, nem elég a /, na.
No és akkor ha itt a válaszadó fentiek alapján indokolja a normál és tűgobelin között a különbséget, DE az enyém NEM gobelin, mert keresztszemes, VISZONT sokkal kisebb lyukú, azaz másféle az anyag, akkor én tulajdonképpen tűgobelint, szemfárasztós mutatványt csinálok (duplán, mert keresztbe öltök!), de ugyanakkor NEM gobelin, mert nem csak egyfelé öltök. Most akkor mi a jó frászt is csinálok?
Ezen meditálgattam magamban, aztán gondoltam, letojom. Kézimunkázok, hímzek -- kész. A gobelin elegánsabban hangzik, tény. Nem baj, akkor én tűgobelines anyagon keresztszemest játszok... vagy mi. Nem elegáns, de kétszer annyi meló és bizony, nem az elegáns kifejezés miatt hímzek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése