2013. november 26., kedd

Oltás

Tudom, mindig nagy port kavarnak az oltások.
Magam részéről senkit nem akarok sem lebeszélni, sem meggyőzni; mindenki úgy értékeli és dolgozza fel magában a kérdést, ahogy tanulta, ahogy tapasztalta, ahogy gondolja.
Nekem már csaknem két évtizede szívbetegségeim alapján ingyenesen jár, s olyan 16-17 éve el is járok érte.
Nem állítom, hogy akkor is beadatnám, ha nem lenne számomra ingyenes; most meg pláne nem valószínű, mióta napi szintű fontos dolgokra sem telik.
Viszont ismerem az igazi, közel 41 fokos lázas, szinte öntudatlan állapotot, az influenzát, amikor ráadásul megmozdulni sem tudok, úgy fáj mindenem... az influenzát, mely a megfázáshoz, náthához hasonló résztünetek ellenére olyan messze áll attól (mármint a megfázástól, náthától), mint Makótól Jeruzsálem (sokan egy kalap alá veszik őket, illetve kis taknyosságra is azt mondják: influenzásak... na persze); és tudom, hogy mit csinál a láz a szívemmel; már a gondolatára is padlót fogok. Ha erre gondolok, akkor mégis inkább elmegyek és beadatom, pláne, ha már ingyen van...
Úgyhogy ma elmentem délutáni rendelés előtt fél órával -- így tartja helyesnek a háziorvos, hogy ne keveredjünk a betegekkel. Az más kérdés, hogy valóban megkapja az ember az oltást rendelési idő előtt, aláírja hozzá a felelősségvállalási kartonját, DE: meg kell várni a doktornőt, hogy aláírja az oltási könyvet. Aki egy kicsit még késik is. Ha ez, mondjuk, negyedóra; addigra ugyanúgy ott hemzsegnek a betegek, mint az oltáson túllévő vagy receptre váró "egészségesek", akik aláírásokra várnak.
Most én is írattam ráadásul szívgyógyszereket, plusz még elvittem a reumás, dexás, bőrgyógyos leleteket bevezettetés céljából. Mindegy, kivártuk; a doktornőnek még úgy negyvenperces aktív melóra szüksége volt, míg minden "előzetes" páciens dolgával végzett.
Utánanéztem, most milyen oltóanyagot kaptunk, mert ugye, ez minden évben más...

"Tudományos tény, hogy az oltás az influenza elleni védekezés leghatékonyabb eszköze: hatékonysága 60–70 százalékos. Mivel az idén várhatóan más vírusok cirkulálnak majd, mint tavaly, a tavalyi oltás nem véd az idei vírustörzsek ellen. Az idei oltóanyag három vírus (A/California/7/2009 (H1N1)pdm09; A/Texas/50/2012 (H3N2); B/Massachusetts/2/2012) ellen nyújt majd védelmet." (origo.hu)
Most kivételesen nem felejtettem el a "vizes ruhát" -- mert legtöbbször "letojom" és el van felejtve. Aztán csodálkozom, hogy másnap minden karmozdulatom fájdalommal jár, s onnantól még napokig. A vizes ruha megelőzi ezt.
Most nem vizes papír zsebkendővel manipulálgattam, hanem egy régi zokni szárát levágtam, bevizeztem és azt a szárat húztam fel a felkaromra. Így megoldottam a lecsúszási, elmászkálási problémákat is...

Ma kellett először télikabátot vennem... és így sem volt melegem, a kezem fázott, mivel kesztyűt nem vettem. Eddig a kisballon és a farmerdzseki váltogatásával elvoltam (azért november 26-ig ezekben kibírni sem semmi, szóval maga ez a tény meglehetősen jó időről tanúskodik), nos, ez mostantól, úgy tűnik, elfelejthető.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon helyes, hogy beadattad magadnak! Pont a mániákus nemoltatók tartják életben a nemegyszer életveszélyes fertőzéseket. (az most más dolog, hogy sok szerencsétlennek nem telik már rá... Nem véletlen hogy újra terjed a TBC a szegények betegsége. Pedig a sokat szídott előző rendszerben szinte teljesen eltünt már...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, ettől én is megdöbbentem. Mármint, hogy újra terjed a TBC...

      Törlés