2013. november 7., csütörtök

Más téren sem jobb

Elérkezett a DEXA időpontja.
Egy sikertelen telenoros ügyintézésből futva értem a (nekem már csak) SZTK 1. emeleti rendelőajtók elé.
Ha tudtam volna, hogy félórát várok az időpontomhoz képest, nem kellett volna ekkorát sprintelnem; de senki nem tudhatja előre, hogy két protekciós idős nénit hoz egy "belső ember"-nek (orvosfélének) tűnő illető, aki be is ment a csontvizsgáló rendelőbe, s mikor kijött, odaszólt a két néninek, hogy majd várja őket a vizsgálat után vissza. Ekkor már negyed 1 volt, az én időpontom.
Természetesen sorra a két nénit hívták be...
Lényeg, hogy bő félórás késéssel megvolt életem 4. DEXÁ-ja. Az első 2001-ben volt, és már akkor is -1-es fokozatú voltam átlagosan, akkortól csak a D3-at kellett szednem évekig. Utána következett 2011, 2012 és a mostani, a 2013-as vizsgálat. Ezektől számítom lényegében a kórtörténetet, mert 2011-ben igen rossz eredményt hoztak ki (-1-nél egyetlen vizsgált csigolyánál és egyéb csontrésznél sem igen volt alacsonyabb, de inkább -1,5-től -2-ig, ezek fölött egész -3,2 értékekig). Ezt próbáljuk azóta is az Actonel Trio-D3 kombinátummal javítani.
Ami 2012-ben eredményes volt és én is elégedett voltam, a doki is: érdemes szedni, mert sokat javultam! Hát ha annyira nem is sokat, de laikusként is látszott csaknem minden eredményemen néhány tizedes javulás. Teljesen logikusnak látszott a további gyógyszerszedés.
No, ami most lett, arra nem számítottam. És igen, rohadtul meglepődtem az eredményen. Azt vártam, hogy az előző évhez hasonlóan most is javultak az eredményeim... vagy legalább stagnálnak! De nem. Épp ellenkezőleg...
Ugyanolyan rosszak a paraméterek, mint 2011-ben. Sőt, a nyaki csigolyáknál rosszabb, mint valaha!
Most akkor... mifene is van? Potyára szedtem ezt a "nem semmi" gyógyszert; vagy csak az van, hogy EZ az eredmény is csak ÍGY ilyen, hogy szedtem a gyógyszert? Ha nem szedtem volna, lehet, hogy már tényleg tolószékben ülnék, ahogy 2011-ben megkaptam a majdnem hivatalos jövendölést?
Mindenesetre mikor adták a reumán ezt a beutalót, az azért is történt, mert egyrészt ez a vizsgálat évente végezhető térítésmentesen, és látniuk kell a gyógyszerszedés eredményét. Másrészt pedig azért, mert a főorvos szerint mindenképpen váltani kell, mert ugyanazt a gyógyszert állítólag nem lehet 2 évnél tovább szedni. Azt nem tudom, miért. Lehet, mert megszokom és aztán már hatástalan? Vagy hogy ne telítődjek?
Szóval az eredménytől függ, hogy mire fognak átállítani, mert valamire mindenképp át kellene, még ha nem ilyen pocsék is az eredmény.
Úgyhogy miközben öltöztem felfele, ránéztem a közben már elkészült DEXA-leletre. Első ránézésre is meglepetve észleltem, hogy elég gáz az összes paraméter, akkor a vizsgálatot végző hölgy megnyugtatóan mondta, hogy majd a reumatológus fogja kielemezni a leletet. Én annyit mondtam, hogy huh... jobbra számítottam...
Mire a hölgy enyhe sóhajjal, nem vidáman, fejét lehajtva bólogatott. Ez a gesztus egy laikus számára sem jelent mást, mint hogy megnyugvásra semmi ok.
Kifelé menet szerencse, hogy eszembe jutott: egyúttal kérjek azonnal a parasztelosztónál előjegyzést a reumára. Amit 20-ára már meg is kaptam...
Ebből állunk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése