2013. május 22., szerda

"Jövedelem" felülvizsgálata

No, közben a gépi traumák ellenére jól megtöltöttem a hónapot, attól függetlenül, hogy az utolsó bejegyzések csak kétszer változtak. Igyekszem minden eseményt ugyanis akkorára datálni, amikor azok történtek. Így, ha visszaolvasok, én sem zavarodom bele abba -- ha úgy írtam volna a bejegyzéseket, ahogy épp kedvem van vagy eszembe jut --, hogy valami nem stimmel, hiszen máshogy emlékszem a sorrendre. Ezért fordulhat elő az, hogy ha objektív szemlélő csak megnyitja a blogot, végtelenségig ugyanazt az utolsó írást látja -- hopp, itt sincs semmi új! --, s már csukja is befele.
Holott az árnyékban néha 5-6 újabb írás is lapul...

Voltam a városházán, mert az aktív korúak foglalkoztatáshelyettesítő támogatásának folyósítása bizony, éves szinten letelt, és többoldalas felülvizsgálati űrlapot kaptam. Az effajtákat nem lehet ám 5 perc alatt kitölteni, még az elolvasásához és értelmezéséhez is minimum félóra szükséges. S még úgy is maradnak kérdéses, félreértelmezhető dolgok, melyeknek célszerű neten vagy más úton utánanézni.
Úgyhogy rá is ment pár napom pár órája, mire minden a helyére került. Szilvivel el sem tudjuk képzelni, hogy az a (sajnos) rengeteg ember, aki ebben részesül vagy igényelné, és bármi okból kifolyólag nem igazán százas még egyszerűbb szövegértési szempontból sem, hogy a brandtba tudja ezt helyesen kitölteni. Vannak itt 8 pontos betűvel szedett, A4-esen 5-6 soron át folytatódó többszörösen összetett mondatok, melyeknél minden második ráadásul szakszó, szóval az átlagművelt embernek (sőt, afölött is) többször neki kell rugaszkodnia, hiszen pár szó után elvész a fonal...
Pl. a vagyoni helyzetnél, ha nincs odaírva, hogy a saját lakhelyem, saját tulajdonú lakásom nem számít vagyonnak, akkor honnan a kisujjamból tudnám, hogy azt nem kell kitölteni? Mert a többi vagyontárgynál nekem nem volt gondom, amiket oldalakon át sorolnak, hisz nincs semmim, semmink. A lakást viszont áthúzták, mert életvitelszerűen benne lakom, tehát itt nem vagyontárgy... (Ellentétben pl. a lakásfenntartási hozzájárulásnál: ott speciel ki kell tölteni a lakás adatait.)
A hölgy keményen áthúzatta velem az oldalakat, ahova eleve nem volt mit írni. Elfogadta és átnézte a kérelem illetve felülvizsgálat alapját, a 30 napos alkalmi munkához tartozó papírokat, melyekből előrelátóan vittem másolatot is, remélve, hogy az eredetiek megmaradhatnak nekem. Merhogy az alkalmazó könyvelője azt mondta, hogy bármilyen kevés is ez a 30 nap, de mégiscsak beleszámít majd a szolgálati évbe, tehát őrizzem meg... De ez most nem jött be: itt az eredeti kellett...
Úgy néz ki, rendben van, de persze meg kell várni a végzést, mely kb. 2 hét múlva esedékes. Hála, nagy hála a minimális időtartamú egyszerűsített foglalkoztatás biztosítójának!
Mivel másnapi lejárási dátumot tartalmaz a kedvezményes bérletem, erre is rákérdeztem, hogy most akkor a végzésig... izé, járjak gyalog vagy elfogadják még ezt a bérletet, mert az ellenőrök nem okvetlen vannak arról felvilágosítva, hogy a bérleten levő 23-a lejárati idővel azért speciel a májusra megvett bérletemmel azért járhatok-e a következő hónap 5-éig, mint egyébként...? Kicsit bonyolult, de addig örüljön mindenki, míg nem feltétlenül kell ezt értenie...
A hölgy nagyon rendes volt, kedvesen kérdezte: adjak igazolást? Mondtam, jó lenne, megköszönném.
Úgyhogy kinyomtatta -- lényegében megelőlegezte -- az újabb 1 évről szóló aktív korúak foglalkoztatáshelyettesítő támogatásának folyósításával együttjáró kedvezményes (nyugdíjas) tömegközlekedési bérlethez való jogomról szóló igazolást. (Mindezt ám magamtól írtam, mert így hívják, és végre megjegyeztem.) Remélem, a végzés is erről fog szólni, ugyanis ezután már soványmalac-vágtában el is ügettem esőben és ernyő alatt egy fotósboltba, ahol ernyőt lehajítva a földre, zihálva, enyhén csapzottan és szedett-vedetten, ahogy épp beestem, csináltak rólam 4 igazolványképet kemény 890 Ft-ért, melyért meg is várhattam. Csodálatos lett.:)))
Úgyhogy júniustól valószínűleg csináltathatom az újabb évre szóló nyugdíjasigazolványt. Kár, hogy nyugdíjat nem adnak mellé... vagy legalább munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése