2013. május 23., csütörtök

Éljenek a vidrák!

Gyerekkorom óta nagy kedvenceim a vidrák, nagy élvezettel olvastam anno Fekete István Lutrájának történetét. A budapesti állatkertben hosszan elnézegettem már néhányszor őket, annyira aranyosak, szépek, kedvesek és megunhatatlanok... vidám, játékos természetükkel szabályosan lenyűgözik a földi halandót.
Nagy örömhír volt számomra, hogy ők lettek az Év Állatai!

(Fotó: WWF)

Az európai vidra nyerte a WWF Magyarország által kiírt az Év Állata versenyt.

A Szabadság-sziget összefogás utolsó évében a WWF Magyarország április 8-án hirdette meg az Év Állata-versenyt. A megméretés során a sziget és a mellékág egykor őshonos lakói, az emlős európai vidra, a fekete gólya és a halványfoltú küllő szálltak versenybe. A projekt célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az élőhelyek és az ott élő élővilág együttes védelmére, az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára. Ezért időzítették a játék végét május 22-ére, a biodiverzitás nemzetközi napjára.

A kezdeményezés honlapján természetbarátok ezrei támogatták kedvencüket, összesen több mint 4500 szavazat érkezett. A versenyt a voksok 63 százalékát begyűjtő európai vidra nyerte. A fajt Totó, a mentett, peteshalmi vidra képviselte, akit Weisz Fanni, a népszerű modell jelképesen örökbe fogadott.
A szavazást a természetvédelmi civil szervezet és a Szabadság-sziget élőhely-helyreállítását támogató Coca-Cola Magyarország május 22-én zárta. A biodiverzitás nemzetközi napján ezzel hívják fel a figyelmet a természetben előforduló fajok védelmére és az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára - írja a szervezet közleményében.

A szervezet és a vállalat öt éve dolgozik azon, hogy a Mohács melletti Szabadság-sziget helyreállításának köszönhetően a Duna újra birtokba vehesse korábban feltöltődött mellékágát. A különleges élőhely egykor védett emlősök otthona volt, a sziget fái között ritka madarak fészkeltek, a mellékágban számos ritka, védett halfajunk élt és ívott. A hosszas előkészítést követően a terepi munkálatok 2013 év végén fejeződnek be.
A Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációs projekt szakmai partnerei a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű, a megvalósításhoz pénzügyi támogatást nyújt a Coca-Cola Magyarország és Mohács Város Önkormányzata.

(Forrás: hirado.hu)

(Fotó: evallata.hu oldalról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése