2013. március 24., vasárnap

Húsvét előtt egy héttel


Virágvasárnap a húsvét előtti utolsó vasárnap, mely a nagyhetet vezeti be. A hamvazószerdához illetve húsvéthoz illeszkedve természetesen mozgó keresztény ünnep, március 15. és április 18. között bármelyik vasárnapra eshet.
Ekkor emlékezünk Jézus Jeruzsálembe való bevonulására, mely úton az evangéliumok szerint a Jézust éljenző emberek gallyakat és pálmaágakat terítettek elé az útra.
A bevonulást jelképezi a virágvasárnapi körmenet, ez a templomon kívülről indul. A bevonulás ünneplése után szentmise keretében Jézus szenvedéstörténete hangzik el, évenként meghatározott evangélista szerinti passió.
Nálunk a régi kápolnánktól halad a menet a templomig énekszóval, élen kereszttel, zászlóval és pálmaágakkal, előtte azonban barkaszentelés is zajlik.
(Mielőtt a lakótelepen felépült volna a templom, sok éven át egy panelház földszintjén berendezett kápolnába járt a közösség, melyet rövid időn belül abszolút kinőttünk, de a helyiséget továbbra is fenntartják adományosztási és egyéb célokra, mint pl. a virágvasárnapi előkészületek.)


(A fotókat H. Lajos készítette, PhotoSript-feldolgozás sk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése