2013. március 1., péntek

Európai Év Fája: az egri platán!


"Az egri termálfürdő platánja megnyerte a 2013-as Európai Év Fája versenyt. Összesen 14 205 voks jutott a 250 éves egri platánfára. Második egy lengyelországi platán, harmadik pedig egy írországi kocsányos tölgy lett.
Csütörtökön este hirdettek eredményt Brüsszelben, és a tavalyi győzelem után ismét egy magyar fa nyerte a versenyt.

A verseny eredménye:
• Egri platánfa, Magyarország – 14 205 szavazat
• Kozy platánfája, Lengyelország – 13 898 szavazat
• Tölgykirály, Írország – 5785 szavazat
• A Nové Hrady fasor hársfája– 4636 szavazat
• Komjaticei platán, Szlovákia – 3876 szavazat
• Glushniki eper és diófák, Bulgária – 2737 szavazat
Összes szavazat: 45 137


 Tavaly hét öreg európai fa közül a Somogy megyei Felsőmocsolád 400 éves hársfája lett az első helyezett. Az idei versengésre hat ország – Bulgária, Csehország, Írország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – nevezett be egy-egy legendás történetű vagy szűkebb környezetében közösségteremtő hatású fát, illetve facsoportot.

Híres történelmi eseményhez kapcsolódó, ámde kitalált történet fűződik az egri termálfürdő területén élő platánhoz. A szájhagyomány szerint az egri vár török ostroma alatt, 1552-ben Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír ennek a fának az árnyékából irányította a török sereget. A 250 évesre becsült fát valószínűleg az Eszterházy Károly püspöksége idején telepített platánokkal együtt ültették.

A lengyel Kozy falu platánfája, a szlovákiai Komjatice platánja és a csehországi Nové Hrady hársfája pedig igazi közösségteremtő hatással bír. A helyi óvodások és iskolások játszanak lombkoronájuk alatt, és pihennek meg a lakosok árnyékában.

A legenda szerint az írországi Tullamore város Tölgykirálya misztikus erővel kötődik a Hutton-Bury családhoz, amelynek földjén a kocsányos tölgy áll: ha a fa egy ága letörik, a család egyik tagja meghal."

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, evfaja.okotars.hu; fotó: Ökotárs)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése