2012. április 27., péntek

Egy gyors korrektúra

Megint vissza az időben, de nyilván a végkifejletre datálom az eseményt - még december első harmadában, épp keresztanyám ápolása közben jött egy telefon egy volt kolléganőmtől: van egy ismerőse, aki elhivatott vállalkozást nyitott (későbbi elmondása szerint 1 évvel ezelőtt fogalma sem volt róla, hogy ő kiadást vállal), nem nyereségből, hanem valóban elhivatottságból. Mondta az ismerősöm, hogy egy könyvsorozat lenne, melynél szabad nyomdai kapacitású személyeket keresne vállalkozó ismerőse, s ő engem javasolt. Nekem megadta az illető nevét, telefonszámát, valamint azt, hogy majd az illető fog hívni.
Mint mondom, ez december elején történt. Egy darabig vártam, időnként eszembe jutott a dolog, de nem történt semmi, s már el is feledtem. Annyi hasonló volt már...
S akkor egyszer csak rákövetkező április közepe körül keresett is az illető, persze mivel nem volt elmentve az esetleges hívó száma, fogalmam sem volt, ki az. Bemutatkozva lassan felrémlett, hogy ő lenne a múlt decemberi esetleges munkaadó...
Mondta, hogy gyerekei ehhez a 75 éves óvónőhöz jártak, és hálája, valamint az óvónő magas szintű szakmai tudása neki elég volt, hogy eldöntse: sorozatot ad ki az óvónő szakmai tapasztalatairól, horoszkópjegyek szerint. A horoszkópjegyeknek az a jelentősége, hogy 12 jegy alapján az ominózus jegyre eső népi ünnepeket, jeles eseményeket figyelembe véve, óvodapedagógus szemmel átélt és végzett tapasztalatokról, nevelési útmutatásokkal és különböző elfoglaltságokkal, játékokkal, kornak és ünnepeknek megfelelő színdarabokkal, rendezvényekkel tarkított havonkénti leírásokkal teli könyvek jelennének meg. 12 könyv.
Már elkezdték a munkát, egy könyv már meg is jelent, ezt megkaptam ideiglenesen mintának. Viszont kevesen vannak mint stáb, ezért keresnének még szakembert a munkához, s mivel azok, akik benne vannak, mind munka után tudják ezt a munkát végezni s ez nem elég, mert a könyvek értelemszerűen nagyon is határidősek - örömmel vettek egy lényegében teljesen szabad kapacitású személyt; így keresett meg ez az illető engem.
Többszöri egyeztetés során már meg is kaptam egy teljes Bika jegyű könyvet, mely 220 B/5-nyi oldal.
Az óvónő a szöveget valakinek gépbe diktálja, tehát a szöveg adott. Van egy tördelő, aki megpróbálja a szöveget rendezni, csakhogy ez nem könnyű feladat. Történt már egy korrektúraolvasás is, és javítás után másodszori tördelt levonatot kaptam elvileg.
De ők is tudták és én is megláttam: egy ömlesztett anyagról van szó, amiben a tördelő sem nagyon tudott szerkezetileg elválasztani, megkülönböztetni, egységesíteni, és pár napon belül nyomdában kell lennie a könyvnek!
Úgyhogy lényegében volt 2-3 napom, hogy egyrészt elvégezzek egy végső korrektúrát, valamint pofát adjak az egésznek: megpróbáljak valami egységes és követhető szerkezeti elosztást találni a könyvben. 8-10-féle, sehogy nem megkülönböztetett cím összevissza, a bekezdések, behúzások szintén teljesen logikátlanok benne - tehát valamiféle rendszert kellett teremtenem, mert egyébként helyesírásilag és elütésileg már valóban alig volt probléma a könyvvel a másik problémához képest...
Aktív kapcsolattartás a kiadásvezetővel és a tördelővel, mivel elsőre csak az anyag felét kaptam meg, a másik felével még a tördelő kínlódott.
De nem adhattam oda az első részt befejezvén, mivel a második része is szükséges volt az egységesítéshez, ezért cserében viszont nagyon gyorsnak kellett lennem.
Ennyi hónap kihagyás után tényleg erőt, kitartást, figyelmet és nem utolsósorban szemet igénylő munka volt. Úgy telefirkáltam azt a 220 oldalt, hogy kifogyott két toll és egy fehér korrektortus; valamint minden együttérzésem a tördelőé volt... de nem tehettem mást. Tényleg nekem is nagyon össze kellett szednem magam, hogy szakmailag a tőlem telhetően maximális munkát tudjak átadni.
Sikerült is. Hála a nagyon jó istennek, itt már az elején lefixáltuk, hogy mi az én helyzetem, és számlát adni sem tudok... de rendezték. Adtam egy - szerintem nagyon is lojális és méltányosan reális - árlistát, előre.
Örültek a gyorsaságnak és precizitásnak, úgyhogy a végső átadásnál meg is kaptam az összeget, melytől nagyon boldog voltam. Megdolgoztam érte. Legalább nem volt gond, hogy miből veszem meg a bérletet és a hó eleji 2-3 kisebb mértékű csekket befizetni.
Elvileg a következő köteteken meg fogok osztozni az eddigi tördelővel, lesznek kötetek, melyeken minden fázist én fogok végezni... remélem, így lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése