2011. július 20., szerda

Születés

HírhoZOO levél a Nyíregyházi Állatparkból:

"A több mint 150 éves magyar állatkerti történelemben most először számolhatunk be kisfóka születéséről.

2011. július 19-én 14:15 perckor, 10 kg-os testsúllyal látta meg a napvilágot a Nyíregyházi Állatpark borjúfókabébije!
A fókamama 10,5 hónapnyi vemhesség után hozta világra a kicsit, s az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli a csöppséget. A születésnek különös bája, hogy a rendkívül szelíd fókamama mindezt a vendégek előtt vitte véghez. Se ő, sem a fókabébi nem zavartatta magát a látogatóktól, akik olyan élményben részesültek, mely csak keveseknek adatik; így tátott szájjal nézték végig az egyébként problémamentesen és gyorsan lezajló születést. Az egyik látogató kamerájával végig dokumentálta az eseményt, s ezt a felvételt felajánlotta a park számára.
Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz - hiszen testük áramvonalas, orrnyílásai zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak- , elléskor mégis a partra kell jönniük.
Böbe, a 10 éves fókahölgy a látogatók közvetlen közelében, a fókamedence partján hozta világra kicsinyét.  A kicsi – bár a szárazföldön jött a világra - születése után 2 órával már követte mamáját a vízben, s otthonosan mozgott az ismeretlen közegben.
Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban a hőszigetelő szerep. Nem véletlen, hogy az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, hiszen a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.
A kicsit az első 6 hétben szoptatni fogja az anyja, s mivel a tehéntejnél 12-13x zsírosabb tejjel fog táplálkozni, a szoptatási időszak végére a bébi súlya a duplájára fog nőni, míg a hossza nem fog változni."

(Forrás: Hírhozó, Nyíregyházi Állatpark honlapja: http://www.sostozoo.hu)


2 megjegyzés:

  1. Igen; nagy mázlijuk van azoknak a látogatóknak, akik épp jókor voltak jó helyen!:)
    Én mikor ott voltam, épp az oroszlánoknak volt nagyon aktív párosodási időszaka... és ott volt Dani 6, Szilvi 10 évesen.:)) (Meg rajtuk kívül még vagy 40 gyerek...)

    VálaszTörlés