2010. február 21., vasárnap

Kutyakiállítás, 2009

Tavaly augusztus végén voltam egy MEOE kutyakiállításon (2009. 08. 29-30.) Debrecenben, melyet a nagyerdei stadionban rendeztek.
Régebben szinte minden alkalommal elmentem, csupán gyönyörködni, és titkon az engedélyezett bezsebelhető simikre számítva. Na, ilyenkor kiéltem magam, mert a csaukat és a basseteket általában engedik simogatni, de rengeteget simiztem tacsit, vizslát, mopszot, spiccet, dalmatát, bernáthegyit is. Nyilván megkérdezem előtte, és ha nem, hát nem, természetesen megértjük és semmi gond; de olyan is van, aki majdhogynem örömmel veszi.:)
Most nem mentem volna ki egyébként, mert itthoni munkám volt, viszont nem hagyhattam ki, hogy tibeti terriereket tenyésztő (Aranykoszorús Mestertenyésztő) kedves ismerősömet ne látogassam meg, aki igen messziről - Nógrád megyéből - jött 2 kutyussal versenyezni.
Így aztán bevállaltam, hogy a munkára rászánom az éjszaka nagy részét, hogy a verseny 2. napján kora délutántól ki tudjak menni hozzájuk.


Miután megvettem a belépőt, először is "futottam egy kört", azaz végignéztem nagyjából a fajtákat, kutyákat, meg hát az ember egy kétnapos kutyakiállításon látogatóként nem igazán ér rá teljes időben részt venni, tehát úgymond, ki kell fogni, mikor van egyes kedvenc fajtákból a teljes repertoár - most speciel a csaukból nyilván előző nap lezajlott. De azért tudtam fotózni egy csomó egyéb szép, dekoratív, formás kutyusból, és hát nagyjából 4 órahosszat kint töltöttem.
Tibbe él-hal a tenyésztésért és a versenyekért;s azt mondja, addig csinálja, míg csak bírja. Neki ez az élete! Minden kiállításon ott van, és olyan nincs, hogy ne nyernének; nem értek különösebben a díjakhoz, de mindig tarolnak rendesen!:) Korici és Zsisko volt most a két tibetke, akiket most kiállított.
Tibbét az első körömben felfedeztem, épp futtatta a körben Zsiskót, nem zavartam. Később azért üdvözöltük egymást, s mondta Tibbe, hogy mikor "élesben" van, akkor ő se lát, se hall, és nagyon feszült a koncentrálástól - ezt észleltem is. Mindenesetre a közelükben állapodtam meg, és az idő zömében ott voltam, drukkoltam nekik, mikor futottak, de néha, a kisebb-nagyobb szünetekben akár még beszélgetni is tudtunk.

Azért néha elcsámborogtam egyéb kutyusokkal ismerkedni, és egyet fagyiztunk is.
Párszor rám lett bízva a két kutyus, míg Tibbe máshová állt az autójával; hááát... kicsit izgultam, mert elvileg nem lett volna szabad leengednem a poros részre őket - teljesen jogos, hiszen még hátravolt a finálé -, de két kutya húzott a gazdi után, engem, mint a szigornak abszolút híján lévő szelíd, engedékeny macskatulajdonost... és inkább kevesebb, mint több sikerrel jártam abban, hogy egyáltalán ne mentek volna bele a porba... Tibbe nem is rejtette véleményét véka alá szerencsétlenkedésem következtében, én meg megszeppenve húztam mind beljebb a nyakam...:))

Aznap egyébként marhapörköltet főztem csípősen, főtt tésztával, és hirtelen jött ötletként otthon összepakoltam neki egy adagot, gondolván, biztos jól fog neki esni egy kis házikoszt a 2 napos "tortúra" vége felé.
Szívesen vette, aztán este otthon, mikor másodjára ettem már én is belőle, égtem egy kicsit, mert ez még délben egyáltalán nem volt sós... estére viszont az lett. Magyarul, elsóztam, és ezek szerint a Tibbéé is épp ilyen sós... nem lehetek ilyen szerencsétlen!
Általában azért nagy százalékban nem sózom el a kajákat. Most, hogy vittem belőle másnak is - nyilvánvalóan igen...

Utólag beszéltük, hogy valóban "vágta", hogy sós, de annyira éhes volt, mire éjszaka hazaért a kutyákkal, hogy nem is foglalkozott még melegítéssel sem, hanem amúgy hidegen bevágta, és nem volt baj a sósság, legalább kiegyenlítette a főtt tészta nem-sósságát... Összességében véve ez is egy olyan napom, olyan klassz kikapcsolódás volt, amit nagy kár lett volna kihagyni a tavalyi évből...























































4 megjegyzés:

  1. Jó is, hogy nem hagytad ki! Nagyon szép kutyusokat fotóztál.
    Ha idén is lesz, biztos megérné megint kilátogatnod!

    VálaszTörlés
  2. Mindig van augusztus vége felé. Majd mindenképpen igyekszem úgy rendezni, hogy kimehessek...:)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű volt az összes kutyus!!!

    VálaszTörlés