2013. szeptember 4., szerda

Kihívás a fogyatékossággal kapcsolatosan

Olvassunk másokról!

Ezzel a címmel nyitott Lattimore kihívást, eddig 48 résztvevővel.


„Ebben a világban csak két tragédia van. Az egyik, ha nem kapjuk meg, amit akarunk; a másik, ha megkapjuk.” Oscar Wilde (Joni Eareckson: Joni könyvében olvastam az idézetet.)

Már régóta tervezem ezt a kihívást.
Arra gondoltam kerekesszékes, mozgásában korlátozott lányként, hogy ne csak szeptember 28-án, október 15-én és december 3-án figyeljünk a hallássérültekre (siketek is), a vakokra, gyengénlátókra és a fogyatékos (többek közt mozgásában korlátozott) emberekre! Én vagyok az egyetlen fogyatékos a Moly oldalon? Jó lenne tudni, ha többen lennénk. :)

Fogyatékosság típusai: mozgássérültség, látássérültség, gyengénlátás, vakság, hallássérültség, nagyothallás, siketség, értelmi fogyatékosság, beszédfogyatékosság, dadogás, dizartria, afázia, némaság, autizmus, Asperger-szindróma, siketvakság, súlyosan-halmozottan fogyatékosság.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Fogyat%C3%A9koss%C3%A1g

A kihívást teljesíted, ha elolvasol egy regényt (bármilyen lehet), önéletrajzot, riportkönyvet.
A főszereplőnek vagy fontosabb mellékszereplőnek (ha csupán egy oldalon megemlítik, az nem számít) bírnia kell a fent említettek valamelyikét.
Olvasást és bővebb értékelést kérek (minimum 4 mondat legyen).
Olvasást 2012. 06. 01-től fogadok el, újraolvasás is lehet.
2 idézetet is kérek - egyik, amiből kiderül, milyen állapotban van az ember; másik egy kedvenc.
Kérlek titeket, hogy a könyveket rakjátok fel a polcra: (link)
A kihívás vége december 3-a, a fogyatékos emberek világnapja.
Nem kötelező, de ha úgy gondoljátok, meséljétek el, hogy a közvetlen vagy távolabbi környezetedben él-e ilyen ember.
A kitüntetéskép a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének a jelképe, a törött szárnyú lepke.

Fontos frissítés:
Kicsit könnyítek a feltételeken: ha a szereplő nem igazán fogyatékos, hanem pl. halálos beteg, azt is elfogadom.
@cortexiviky molynak elfogadtam, ezért a többiekkel sem akarok tisztességtelen lenni. Azért annak örülnék, ha inkább igazi fogyatékos emberekről szóló könyveket hoznátok!

*
Giuseppe Pontiggia: Kétszer születni c. könyvével jelentkeztem olvasási, értékelési linkekkel, melyet tavaly októberben olvastam.

Idézetek:
1. Melyből kiderül a betegség:
"Nem tudom megmondani, hogy mi lesz a gyerekükből. Csupán néhány ésszerű hipotézist vázolok fel.
Vegyük a legoptimistábbat. Az agysérülés, amelyet a fogó és a szülés alatti oxigénhiány okozott, felszívódik. Nem marad észrevehető nyoma. Csak jelentéktelen zavarok mutatkoznak. Nem ez a legvalószínűbb feltevés.
Lássuk a középső eshetőséget. Az agy sérülései, ha nem is mélyen, de érintik a motorikus és nyelvi központokat. A gyerek későn kezd beszélni, vagyis amikor egy átlagos hároméves társa, mondjuk, ezer szót használ, ő legfeljebb százat fog. A járása hibás lesz, a kézügyessége tökéletlen. Ugyanakkor értelmes lesz, és ha bizonyos területeken éretlennek mutatkozik is, az csupán hiányos tapasztalatainak következménye.
Térjünk a legrosszabb lehetőségre. Az EEG még túl korai ahhoz, hogy hiteles képet adjon a sérülések valódi komolyságáról. A mozgási és értelmi képességekben okozott elváltozások súlyosabbak annál, mint amitől tartottunk. Nem ezt tartom a legvalószínűbbnek.
Persze, lehet, hogy tévedek. Mindenesetre önöknek napról napra kell élniük, nem szabad, hogy a jövő megszállottjai legyenek. Kemény dolog lesz, de nem fogják megbánni. A javukra fog válni."

2. Kedvenc:
„Ezek a gyerekek kétszer születnek. Egy olyan világban kell megtanulniuk mozogni, amelyet az első születés alaposan megnehezített számukra. A második születésük önöktől függ, attól, hogy mit adnak nekik. Kétszer születnek, és nehezebb utat kell bejárniuk. De ha végigmennek rajta, önök is újjászületnek.”

Megérkezett a kitüntetés (36.):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése