2010. augusztus 29., vasárnap

Virágkarnevál


Legnagyobb szenzáció és rendezvény augusztus 20-án Debrecenben a virágkarnevál. Az idén volt a 41.


Soha nem igazán az utcán szerettük és akartuk végignézni, hiszen két kocsi között minimum 2 fellépő csoport is van, és ha a virágkocsik száma a 20-at sem éri el, mint az idén is, még akkor is 3 óra hossza az idő, amit tömegben, fejnyújtogatva, többnyire kánikulában kell végigácsorogni. lehetőleg a legkényelmetlenebb helyzetben. Ez fiatalon sem volt a világ legjobb dolga. Vannak, akik jegyeket vesznek a Piacz utcai lelátókra, de az sem leányálom szerintem, ha tűző napsütésben kell ott ücsörögni órákat. Bár természetesen megértem a tolongó tömeget, hiszen ilyet nem lát az ember sokszor és sok helyen.


Mi a virágkocsikat szoktuk általában megnézni, mikor már megpihennek a felvonulás után és az esti felvonulás között a stadionban. Ott ilyenkor folklórműsorok is zajlanak, igen borsos belépő van, lehet üldögélni a lelátókon, és szabadon lehet mászkálni a virágkocsik között.


A fotózás nem valami kényelmes, mert itt is tömeg van. Már úgy vagyok vele, hogy ha már csak két ember van köztem és a kocsi között, már szinte ideálisnak tartom fotózásra a helyzetet. Tény, hogy képtelenség úgy lefotózni a kocsikat, hogy egyben, egyszerre látszódjon, és ne is takarja sehol senki.


Másik, hogy igen rosszul állítják fel őket. Évek hosszú során az ment, hogy két oszlopban állították fel a kocsikat, a stadion északi és déli oldalán, megfelezve őket. A kocsik között volt maximum 3 méter. Lehet gondolni, hogy ha még a közöttük járkáló tömeget is nézem, mennyire lehetett körbejárni, pláne fotózni...


Utóbbi években ennél jobb a helyzet, erre a rendezők is rájöttek. Nagyjából körbe pakolják a kocsikat, viszonylag tisztes távolságra egymástól. Csak most meg a kocsik eleje áll kelet felé a keleti oldalon, hogy a rendezvény ideje alatt már nyugati nap fénye úgy essen, hogy nehogy le lehessen a kocsik elejét normális szögből fotózni... ááá!


Mindegy. Megtettük, amit lehetett, és közben igyekeztünk jól szórakozni, poénra venni, ha voltak csoportok, akik félórákra kisajátították a kocsikat, vagy ha ugyanaz a 2 méteres ember, nyakában kisgyerekkel már épp huszadjára állt elé úgy 6-8 fotózó embernek.:))


S visszaemlékeztünk, hogy 4 évvel ezelőtt ugyanitt milyen volt. Több időnk volt a folklórból is, meg a lelátó árnyékos részén ücsörögni-beszélgetni is - nyilván hamarabb érkeztünk, nem zárás előtt 1 órával.






2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép volt így is! Persze fotózás szempontjából lehetett volna ideálisabb, de sikerült azért sok szép képet csinálni!

    VálaszTörlés
  2. Persze.:) Jó, hogy megint volt sárkány.:))
    Egyébként is hálás ötlet szerintem mesefilmekből vagy filmekből venni a témát, azt picit jobban díjazzák az emberek, mint a komoly, mondanivalósabb témákat...

    VálaszTörlés