2010. május 15., szombat

"A másik Csinszka"


Szombaton többek között megnéztük A másik Csinszka című kiállítást a Modemben. Ez szinte teljesen Márffy Ödön festőművész műveit tartalmazza, de találunk Csinszka-rajzokat, vázlatokat is, néha karikatúraszerű, feljegyzésekkel, üzenetekkel ellátott műveket.

Nem volt számomra ismeretlen Csinszka vibráló, művelt, összetett művészlelke, zabolát nem ismerő természete - anno készítettünk róla könyvet is, és azóta is, többféle megvilágításban volt alkalmam olvasni már róla.

Tudjuk azt is, hogy fiatalon ment férjhez, saját elhatározása alapján - mely elhatározás születésekor Ady még csak nem is sejtette az ő létét -, szinte mentőövként adva magát az épp lecsúszás stádiumában lévő Adyhoz, és annak ezt a csúszását sikerült is néha fékeznie és meg-megállítania...

Ady halála után 3 évvel feleségül ment Márffy Ödönhöz, aki házasságuk alatt ezerféleképpen és -módon megfestette Csinszkát. Képeiből törődés, figyelem, szeretet árad.


Sokan nem tudják, hogy Csinszka rajzolt és írt is. 1931-ben jelent meg verseskötete, melyhez Vészi József írt előszót: „Add ki nyugodtan verseidet, Csinszka. Hadd lássa a világ, hogy akit a sors Ady Endre élettársául rendelt, költőtársa is volt Ady Endrének.”

Sajnos, alig 40 évesen Csinszkát is elragadta a halál...
Önéletrajzát 1990-ben, naplója, írásai és 12 teleírt füzete alapján adták ki.











































Márffy Ödön önarcképe


(A pontosabb adatok forrásalapjául a 2008 májusában megjelent Magyar Nemzet egyik cikkét használtam - Sipőczné Miglierini Guiditta írása által.)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes volt. Bár hallottam már Márffy Ödön nevét, nem ismertem a képeit. Szépen összeállított kiállítás volt.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is. És nagyon megérte a fotójegy, még ha nem is lehetett vakuzni...:)

    VálaszTörlés