2010. április 18., vasárnap

Stephen Wiltshire - városrajz emlékezetből

Kaptam egy linket, melyet már sokadjára néztem meg, és mellé a youtube-on található hasonlók között is böngésztem.
Stephen Wiltshire-ról van szó - lehet, másnak nem mondok újat, viszont én most találkoztam nevével először. Ez az egyébként autista fiú egy háromnegyed órás helikopterrepülés után lerajzolta Rómát, ahogyan ő emlékezett rá. Három napra volt szüksége hozzá.
S mint a videók közt böngészve kiderült, ezenkívül több nagyvárost is megörökített hasonló úton-módon.
Nem tudok egyebet mondani: fantasztikus...

5 megjegyzés:

  1. Valóban elképesztő...
    Mindig kiderül mennyi mindent nem tudunk még az emberi agy képességeiről és működéséről...

    VálaszTörlés
  2. Nem foghatom fel, hogy hogyan képes valaki ilyenre... alapjában nem vagyok rossz memorista (a neveket, címeket mostanság már leszámítva), de ezt, ha nem látnám, nem hinném el, hogy létezik.:-O

    VálaszTörlés
  3. Igen, még akinek amúgy jó a vizuális memóriája annak is hihetetlen. Az utcanevekkel hasonlókkal én is bajban vagyok. :) De néha, ha bemegyek egy helyre akkor felismerem, hogy hoppá itt már jártam pár éve, (mondjuk dolgozni) miközben a hely neve nem volt ismerős esetleg.
    De azért ha megnézek egy épületet, lehet öt perc múlva már nem tudnám megmondani hány oszlop volt rajta, nem hogy lerajzolni! Pláne hihetetlen egy egész város látképét, ilyen részletességgel!

    VálaszTörlés
  4. Hihetetlen és csodálatos amit csinál. :) Eddig nem hallottam róla. Úgy működik az agya, mint egy fényképezőgép. Vajon ez a tulajdonság meg van mindenkiben, csak nem tudjuk előhozni? Annyira keveset tudunk az agyról még szerintem. :)

    VálaszTörlés
  5. Az autistáknál elég jellemző, hogy az átlagostól sokkal jobban kifejlődhet valamilyen képességük. Szinte mintegy kárpótlásként...
    Csodálatraméltó, az biztos! Ha nem látnám, nem hinném, hogy ilyen is létezhet...

    VálaszTörlés