2012. június 5., kedd

Egy vélemény hitről és tökéletességről

Alga, költő- és hitbéli társam harmadik gyerekükkel van otthon gyeden, mint a másodikkal is annak idején, s most is kispapanaplót ír. http://www.ujkispapa.blogspot.com/
Változatlanul szívesen olvasom írásait, szinte hangulatjavítóként adagolva.
Egy párnapos beírásából ragadok ki egy részletet, mely nagyon megfogott. Sajnos, ezt rajtunk kívül kevesen gondolják meg és ítélkeznek, kárörvendenek, ha úgy gondolják, okuk van rá. Pedig a dolog nem úgy működik, ahogy azt gondolják...

"Azok, akik nem tartják magukat vallásosnak (de azért ők is vallanak ám valamit, mert nem idióták, hogy ne legyen elképzelésük a világról), azt hiszik, hogy mi, keresztények jobb embernek gondoljuk magukat azért, mert keresztények vagyunk.
Ha mi csinálunk valami rosszat, akkor megelégedéssel tölti el őket, örülnek neki, hogy no, ők sem jobbak.
Most így, krisztusi korba lépve közlöm mindenkivel, aki eddig nem tudta, hogy nem vagyunk jobbak, mint bárki más. Esendőek vagyunk és bűnösök, épp ezért lehet velünk madarat fogatni örömünkben, amiért valaki azt mondja, hogy én szeretlek és megbocsátok neked, ha elfogadod az irgalmamat.
Egy tökéletes embernek nem lenne szüksége a Megváltóra. Nekünk szükségünk van rá. Hála neked, Istenem, a bűneimért, a hibáimért és az esendősségemért, mert így sosem vagyok egyedül, így nem vagyok elég magamnak, így szükségem van rád, és szükségem van embertársaimra, hogy segítsük egymást!" (Alga)

Ennyi az egész, szerintünk teljesen logikus és érthető, egyenesen következtethető. Felesleges köszörülni rajtunk az embereknek a nyelvét, vagy csak azért, mert valaki nem hívő, hülyének néznie és ítéletet mondania felettünk; s ha egy keresztény ember körül van valami zűr, azonnal degradálni, mert annak szerintük másnak kellene lennie, nem átlagembernek. Pedig nem ők, a keresztények hirdetik magukat tökéletességként, ez téveszme. A hívő emberek általában szerényebbek és alázatosabbak, elfogadóbbak, mint úgy általában mások. De ugyanolyan gyarlók és esendőek, mint minden átlagember. Legfeljebb az igyekezet és az akarat erősebb és tudatosabb a jobbá válás felé... de ez is valami.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése