2010. június 16., szerda

Margitsziget


Szeretem a Margitszigetet. Olyan, mint egy csodálatos kis ékszer. Nyúlánk testét körbefonja a Duna, ahogy haladunk beljebb, balról a budai, jobbról a pesti rész... Az ember, ha maga mögött akarja tudni kissé a poros, zsúfolt, nyüzsgő város zaját, seperc alatt ott is lehet.
S addig, amíg bejárja, számtalan csoda van, aminek segítségével percről percre szellőztetheti a fejét, szabadulhat negatív gondolatoktól.


Budapest XIII. kerületéhez tartozó városrész, mint megtudtam és megmaradt bennem érdekességként, mintegy 1 fő állandó lakossal... vajon ki az, aki ott lakik? És hol?
Nevét a XIV. században kapta IV. Béla király lányáról, Árpád-házi Margit hercegnőről, aki apja tatárjáráshoz kötődő fogadalmához híven a Domonkos-rendi apácakolostorban élt.


Szép nagy területen találhatók meg a Domonkos-rendi kolostor romjai, valamint itt van a premontrei templom a XII. századból, zenélő kút, a sziget óriás tölgyfái, platánjai... és számtalan híres ember szobra kíséri végig az utakat. Van mini állatkert, japánkert, tavak, szökőkutak, s a szállodák sora. Itt van a szabadtéri színpad is, ahol tavaly ilyenkortájt láthattuk Loreena McKennitt koncertjét...





5 megjegyzés:

  1. Valóban nagyon szép hely - öröm oda visszajárni!

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem.:-) Egy vetélkedőműsorban volt egyszer egy játékos, egy helyes pasi, ő lakott a Margitszigeten. Valahol a sportpálya környékén volt/van a lakóhelye, ha jól emlékszem.:)

    VálaszTörlés
  3. Igen? De vajon hol? Merthogy állítólag lakóház, az nincs a Margitszigeten! Valamelyik szállodánál vagy bármilyen szolgáltató részlegnél esetleg lehet szolgálati lakás, még amire gondolok...
    Mindenesetre láttunk ott egy rakás kiscicát, legalább 2 alomból, mert két anyacica volt velük, és elnézve a cicák nem szenvedtek hiányt. Csak mi aggódtunk értük, mert elég forgalmas volt az a szálloda felől kivezető úttest, ahol az út széli bokrokban éldegéltek, jöttek-mentek, játszottak...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kis aranyosak voltak! :)

    VálaszTörlés