2016. november 23., szerda

MÜK és Tecsó

Ma kellett mennem a Munka(nélküli)ügyi központba felülvizsgálatra. Ami jobbára nagyrészt bepecsételés szokott lenni és kész.
De ahogy telik az idő, mindig egyre jobban aggódok, hogy egy idő után úgyis felküldik az embert.
Most is ez történt. A földszinti pultnál látszólagos lazasággal mondom a hölgynek, hogy "csak jelentkezni jöttem" -- de ez most nem volt hatásos.:) Ránézett a kiskönyvre, és közölte, hogy á, túl régen volt ügyintézőnél! -- és adott egy számot, hogy hova menjek az első emeleten.
Szerencsére a régi ügyintézőmhöz küldtek, aki most viszont már nem a folyosó legvégén lévő zsúfolt helyen található, hanem a központi előtér egyik szobájába költözött. Az ajtón lévő, név alatti titulusból valami kiemelés tűnt fel. Előnye az volt, hogy hamar rám került a sor, lényegében csak azt kellett kivárni, aki bent volt.
Viszonylag nem túl sok idő alatt -- max. egy negyedóra -- elég sok minden átbeszélésre került, tulajdonképpen nem is volt ez haszontalan, hogy felküldtek most engem ide. Ahogy az ő szavaiból kiderült, mindezidáig elbeszéltünk egymás mellett, lényeg az, hogy én a netről valahogy mindent máshogy értelmeztem, mint ahogy most ő mondta...
Lényeg, hogy oké, hogy beadtam a szolgálatiidő-kiszámolási kérelmemet, ami majd csak január körül lesz meg, de se a 37 év szolgálati időnek, se a betöltött 60 évnek nincs köze ahhoz, hogy beadhatom-e a NYES iránti kérelmet vagy sem. Elég nehezen jutottunk megértésre. Ő nem értette, én mit gondoltam, én meg nehezen fogtam fel, hogy miért nem úgy van, ahogy olvastam...
Egyébként is megfigyeltem, bárhol, bármilyen intézményben egyszerűen hiba, sőt bűn, ha az ember a netre hivatkozik. Ezt már Szilvi is mondta sokszor, ügyintézései során! Legtöbbször tiszta idegek lesznek a net hallatán! De könyörgöm, a mezei paraszt honnan a francból tudna valahonnan értesüléseket szerezni, ha nem a netről? Mi rengeteget köszönhetünk a netnek. Gyakorlatilag mindent onnan tudunk. Intézmények nyitvatartását, tennivalóit, sorrendeket, szükséges iratokat-kellékeket... rendelési időket, telefonszámokat, mi hol van egyáltalán...
Mivel pénzhiány miatt már 5 éve nem jár újság sem, rádióm nincs, a tévében hírből sem nagyon tudok ilyen jogi kérdésekre bukkanni (mondjuk, különösebben nem keresem, de tudom, hogy a híradók stb. nem erről szólnak...)
Valahogy olyan ez, mintha az ember "okosabbnak" tűnik az orvosnál, diagnózis felállításánál... bármily szerény célzások alapján is. Nem szeretik. Pedig az ember nem okvetlen hülye, és mégis, az ember saját problémája mégiscsak a sajátja, amelyről így-úgy tudomást akar szerezni, megbizonyosodni bizonyos dolgokról, egyeztetni stb. Ez még nem mindenkinél okvetlen hipochondria!
Lényeg, hogy akárhány évet számolnak nekem ki, a nyugdíjintézetnek semmi köze nincs a nyes benyújtásához. Ezzel szemben én azt olvastam, hogy a nyes benyújtásának első és legalapvetőbb dolga a nyugdíjintézet által kiszámolt szolgálati idők listája.
Az ügyintéző azt mondta, hogy csak akkor nyújthatom be a nyest, HA annak benyújtása előtti 1 évben megvan az 1 év alkalmazotti viszonyom!
Én erre meglehetősen hüledeztem. 55 évesen sem kellettem alkalmazottként sehova. Majd 60 után fogok kelleni? Ne röhögtessen.
Az se tiszta, hogy az én olvasataim szerint kitétel még a Munkaügyi kp.-tal való folyamatos kapcsolattartás.
DE! Ha én olyan koronázási szintű megkülönböztetettséget érnék el, hogy egy évig alkalmazott lehetnék NEM UTCAI SZEMÉTSZEDÉSEN (mert ott lehetne esetleg), akkor eleve az alkalmazás kezdetétől vissza kellene mondani a Munkaügyi kp.-tal való bármiféle kapcsolatot.
Na most ezt konkrétan ott elfelejtettem ÉN felvetni, hogy erre mit mond. Hogy akkor ez is hogy van hát!? Hogy vagyok a MÜK-tal kapcsolatban úgy, ha valahol alkalmazott vagyok?
Itt valami rohadtul nem stimmel.
Ez nekem nem jön így be, annyit olvasunk, keresünk utána, hát hogy lehet az, hogy ezek szerint a valóságban minden máshogy van?
Na mindegy, én egészen biztosan nem feleslegesen fáradoztam annyit a nyugdíjintézettel, ugyanis nekem már rég ki kellett volna, hogy küldjék maguktól, hivatalból is a szolgálati időmet. Mint mondtam, már az 58-as öcsém is megkapta rég! Tehát mindenképp nem árt azt tudni, hol tartok.
Még akkor sem, ha nem fogom tudni beadni a qrva nyes-igényt, és így kell kibírni -- amennyiben megérem -- öregségiig. Most mindenesetre a hivatalos ügyintéző szerint ez a helyzet.
Csak ki ne találja valaki, hogy x év után már az fht. sem adható, mert az egyenlő a felakasztással. Már így is röhej, hogy feltételezik a 22800-ból való megélést!


Jjjó.
Ezek után nem volt túl sokat csámborogni kedvem a városban, pedig ma tökéletesen szép idő volt.
Úgy gondoltam, a Széchenyin szállok buszra, így útba esik a Halköz, ahol a városi dolgozók ebédelviteléről pompásan gondoskodik ez a központban lévő, relatíve olcsó hely.
Vettem néhány kaját (Szilvire is gondoltam a sült hallal, mert imádja, és amerre járunk, nem kapható -- általunk megcsinálva meg nem ilyen. Nem beszélve arról, hogy amiatt nem veszünk meg többezerért egy zsák halat, hogy kínlódjunk vele úgy, hogy ilyen piros és ropogós úgysem lesz soha).
Jól átcsomagoltam, mert egyébként csak selyempapírba csomagolják a papírtálcán a halat, ergo az egész busz halszagú lesz:)))), tehát be szoktam még nejlonokba csomagolni. Vettem összeválogathatós kis dobozos salátát is, meg egy kisadag kaját ebédre.
Hazafelé leszálltam a Tecsónál, ahol vettem Haramiának fél grillcsirkét:)), egy 12-es doboz akciós Félixet (most sok dobozra nem volt már pénz), Dani ajándékait kiegészítgettem, és akciós főznivaló csirkeségeket.
Ezek után gyalog mentem haza, hogy hátha útközben látok valami járdafestést, mert úgy hallottam, itt is van valahol -- de sajnos, nem találkoztam vele...:(
Pedig bérletem van, és nehéz volt a cuccom. Folyt is a víz még a s*ggemen is, mire hazaértem, és valahogy a levegő is túl kevés volt számomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése