2015. június 12., péntek

Újabb fiókfeltörés

A mai napon is volt okom végtelen örömre, ugyanis jött egy levél a Googlétól, miszerint:

Kedves Magdolna! 

Nemrég megakadályoztunk egy bejelentkezési kísérletet az Ön Google-fiókjába [saját mélcím]. 

A bejelentkezési kísérlet részletei
Dátum és idő: június 12., péntek 11:57 du. GMT+9 
Hely: Dél-Korea [IP cím]


Ha ezt nem Ön végezte
Tekintse át Fióktevékenységi oldalát a [https://security.....] címen, és keressen gyanús elemeket. Bárki is próbált bejelentkezni az Ön fiókjába, tudja a jelszavát, így azt javasoljuk, azonnal változtassa meg azt. 

Ha ezt Ön végezte
A fiókjához való hozzáféréshez átválthat egy Google-alkalmazásra, például a Gmailre (ajánlott), vagy megváltoztathatja beállításait a  [https://www.google.com....] oldalon, így fiókja többé nem részesül a modern biztonsági követelményeknek megfelelő védelemben. 

További információ: [https://support... hosszú cím].


Üdvözlettel:
A Google Fiók csapata



Fő a változatosság. Úgy 5 éve Kínából, de akkor meg sem tudták akadályozni, seperc alatt befagyasztották a gmail-címemet, ráadásul épp a gmailben voltam, amikor szemem láttára másodpercenként 4-5 darab spam levelet küldözgettem_ ÉN!!!!!!!_ az egész címlistámnak!!! Mondjuk, 2 percen belül be voltam fagyasztva.
De utána még hetekig magyarázgattam a címlistám tagjainak, és közhírré tettem a használt oldalakon, hogy az nem én vagyok, ne foglalkozzanak vele. Szerencsére egyébként NEM vírus volt, csak egy kb. 6-8 soros angol nyelvű, talán műszaki reklámhirdetés. De akkor is!! Én. Angolul. Műszaki hirdetés...
A ciki az volt, hogy nemcsak a barátaimnak, kollégáknak okozott az illető hatalmas örömet, de megkapta az ilyen-olyan szolgáltató, biztosító, nyugdíjpénztár, a cég könyvelője, a közös képviselő, menhelyek, alapítványok, rég elmúlt ismeretségek.... :D :D :D :D, tehát mindenki, akivel valaha is levelet váltottam!
Ezzel együtt több napig használhatatlanná vált minden, de minden, amit arról a mélcímemről használtam -- blogok, terjedelmes képtárak, egyéb profilok.
Danival egy szombati nap felét töltöttük a visszaállítással.
Kellett hozzá két, egymáshoz közeli gép, egy mobil, az enyémen egy új (vagy másik) mélcím, amire jöttek a teendők -- a Danién pedig a Google helyreállításának folyamatos menetrendje angolul -- ergo angoltudás, ami hálisten, Daninak megvolt. Közben rohangálni ide-oda, mobilon kód, jelszó, mittomén, a Danién beírni a blogok, képtárak nevét -- tehát megbizonyosodás a valódi tulajdonosság felől.
Jó kis kalamajka volt.
Mindenesetre nem gondoltam volna, hogy ilyen nem túl mezei jelszavakat bárki ki tud csak úgy találni... E másodikat meg aztán pláne. Bár István szerint ezt robotok végzik... nekik ezek szerint semmi sem lehetetlen sem Kínából, sem Dél-Koreából... Imádom keletet, mondtam már?
Ok, most működve maradt a fiókom, de ugye, változtassam meg haladéktalanul a jelszót... hát ehhez is biztosabbnak véltem, ha este István segítségét kérem.
Így a szokásos táv-gépránézési programmal rájött a gépemre, és ugye a folyamatos telefonos kommunikáció segítségével este megcsináltuk.
Szerencsére annyit fejlődött a dolog, hogy nem kellett minden egyes helyre külön-külön újrajelentkeznem az új jelszóval; tehát egyszeri változtatás vitte magával minden egyes oldalra a jelszót is, ezért roppant hálás vagyok; valamint marhára remélem, hogy újabb 5 évig hátha nem töri fel egy barom se semmilyen lehetetlen országból sem a fiókomat, a franc álljon mindazokba, akiknek ez a legvidámabb szórakozásuk.:(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése