2015. június 18., csütörtök

Hetes gyógyszertartó / szivárvány


Már régen akartam ilyet, de nem is tudtam, hogy létezik: egy hetes adagoló "gyógyszertár". Úgy néz ki, mint egy kis komód. A Lidlben szokott lenni, csak múltkor már, mikor Szilvi ment, elfogyott.
Egy fél év is eltelt szerintem azóta, lényeg, hogy most volt és kapott is. Mindig úgy adok neki pénzt, hogy többnapi vásárlásom is beleférjen, úgyhogy belefért, ezres alatt volt szerintem, de már nem tudom pontosan, mennyivel.
Én még 2001-ben egy elég nagy műtétemnél láttam a kórházban, de csak napi gyógyszeradagolót. Az kerek volt, és három rekeszre volt osztva, R, D, E betűjelekkel. Már annak is örültem volna, hiszen sokszor már velem is előfordul, hogy egyszerűen nem emlékszem: bevettem-e már bizonyos gyógyszert, vagy csak akartam, vagy az tegnap volt (hisz úgy repül az idő stb.); sőt jártam már úgy is, hogy meg voltam győződve, hogy bevettem, még gondoltam is rá, de á, bevettem...
Aztán mikor venném be a következő napszaki adagot, hát vazze, ott van az, amiről azt gondoltam, bevettem.
Lényeg, hogy most egy hétre előre ki lehet adagolni az egész gyógyszeradagomat. És ráadásul naponta nem is 3, hanem 4 részre vannak osztva a fiókok. Ami tök jó, mert ha pl. nem "érhet össze", nem lehet egyszerre bevenni bizonyos gyógyszereket, akkor szükség van elkülönítésre.
Vagy pl. ha én a reggeli legtöbb számú adagomat kettéosztom úgy, hogy a hajnali macskaetetéskor beveszem azt a hármat, amitől simán vissza lehet aludni, és a végleges kelésnél a többi 5-6-ot, akkor legalább zökkenőmentesebb a dolog, nem kezdek el öklendezni pl.
Vagy a csak szombati Sedron, amihez képest előtte-utána 1-1 órával semmi, csak vele 3 dl csapvíz.
Na szóval, ezek miatt simán kell az a 4 rekesz.
Amikor az aktuális napi felső "polc" kiürült, az alsót ki kell tolni és felülre helyezni -- így működik.


Van, akinek ismerős volt a FB-on, ui. feltettem, mert nekem újdonság volt, mondom, hátha másnak is jó lenne ilyen; volt, akinek magának vagy valami rokonának már volt ilyen, de volt, aki ájuldozott, hogy aki ennyi gyógyszert eszik, az már nem is él, meg hogy ennyi gyógyszert nem is lehet kiírni stb.
Aki nem eszik gyógyszert, örüljön neki, de ne legyen okosabb, mint az orvos, ha lehet. Likvidáltunk, amit lehetett, tényleg. Eredetileg az első pár kardiológiai vizsgálatokon kétszer annyi gyógyszert kiírtak, mint amennyit most szedek. És lám, múltkor is hogy fájt a jobb képem (az összes fogam) egész nap, mégis tűrtem, és csak éjjelre vettem be fájdalomcsillapítót pluszban. Szóval nem mániám nekem ez, és vallom, hogy ezerszer könnyebb lenne az életem, ha nem kéne gyógyszereket szednem. Ugyanis az azt jelentené, hogy egészséges vagyok és tutira jól érezném magam, nem ilyen sz@rnak, összerogyósnak, ízületfájósnak, szédelgősnek, szíves rosszullétesnek néha...:(
Szerencsére megcáfolták többen is a cinikus hölgyeményt, többen vannak az én koromban, akiknek sajnos, ennyi gyógyszert kell szedniük...
Mindenesetre nagyon tetszett ez a gyógyszertartó.
Minden hétvégén végigrámolom az összest, de még így is eltart fél óráig, akárhogy sietek. Meg aztán nem árt figyelni se, nehogy rosszul pakoljam!



* * *

Délután kissé ijesztő felhők tömörültek az égen.
Mi tagadás, mint mindig, most sem mi lettünk az esőzések központja, mindig azt szoktam mondani, hogy esett 10 csepp eső. Anyámtól tudom, hogy oké, lehet, hogy kb. 5 percig erősebben esett, mint csepergés, de utána már csak szemetelés volt, és neki, sajnos, ugyanúgy locsolnia kell a kertben! A friss esőzés (...) után állítólag 1-2 centire leásva már száraz a föld. Tehát gyakorlatilag itt semmi nem történik eső szempontjából.
Azért a levegő lehűlése bejött, hálistennek!
Az eső, ahogy jött, hamar el is múlt, elfutottak a sötét, dekoratív fellegek is, itt-ott már nem takarva a napot. Ennek köszönhetőleg már vártam, és tényleg lett is szivárvány! (Szembe vele az ellenkező égtájon a lemenőfélben lévő nap, fellegek között.)


 
Itt már látszik némi kezdeménye egy halványabb szivárványnak is, tehát kettős szivárvány volt ez, csak nem volt túl határozott a dolog.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése