2015. január 20., kedd

Számlarendezés szó szerint

Ma azzal telt a délutánom, hogy 26 havi (nem elírás: két év két hónap), kosárkába ömlesztett számlát és háncsdobozba pakolgatott csekket rendszereztem.
A művelet nem kicsit akasztotta ki a vasárnaptól lumbágóban szenvedő hátamat-derekamat, amivel éppen csak hogy el tudok lenni és lakásban közlekedni, kizárólag Voltarennel kenegetve. Ez itt a reklám helye!:))) Voltaren nélkül csak feküdni tudnék, padlón; de így azért tudtam valami hasznosat is csinálni. Azért vigyázni kell ilyenkor minden mozdulatra, attól függetlenül, hogy gyakorlatilag mindent ugyanúgy megcsinyálok a házban; csak lassan, óvatosan. Még a tüsszögés, köhögés is rizikófaktora lehet a becsípődésnek. Tény, hogy nagyon gyenge a hátam és a gerincemnek csak elvileg van tartása.:)) A nagymértékű csontritkulás csak hab lett a tortán, illetve a lumbágóm alá hajtja a vizet.
Ennek a szelektálásnak pedig már baromira itt volt az ideje. Nem szoktam ilyen sokáig felgyűlni hagyni ezt a fajta cuccost, de végül is szekrényben vannak ilyen "rendetlenül", nincsenek szem előtt.
Tudom, hogy mindenkinek más-más a módszere, hogy hogyan rendszerezi az ilyesmit, illetve tisztában vagyok vele, hogy egy csomóan sosem töltik az időt ilyen marhaságokkal: begórálják a számlákat, csekkeket egy fiókba vagy egy nagy dobozba, oszt ott egye meg a fene; hátha majd maguktól... Csakhogy akkor van a gond, ha valamit elő kell keresni. Az ok bármi lehet, nem is az a lényeg! Tehát nekem úgy célszerű, hogy rendben tartom őket.
Van vagy 10-12 vaskos dossziém szolgáltatók, cégek, akármik címével ellátva, és ezekbe rakom én be időrendi sorrendben a befizetett csekkeket, összetűzve a megfelelő számlával! Mindezek pedig évenként összegémkapcsozva.
Tehát, először is különhajigálom a számlákat szolgáltatók szerint, ugyanezt csinálom utána a csekkekkel.
Aztán pedig minden szolgáltatónál időrendi sorrendbe teszem a számlákat is, a csekkeket is.
Ezek után összetűzöm az összeillőket, és sorrendben berakom az aktuális dossziéba. Mindezt végigcsinálom az összes dossziéval.
A padlón ülve úgy, hogy szétterítem magam körül az egész hóbelevancot, szolgáltatónként. Ilyenkor isten ments, hogy valaki jöjjön; biztosra kell menni! Valamint a macskák is roppant élvezik, hogy segíthetnek! Rátelepednek és azonnal mély álomba merülnek... oldjam meg, hogy az apjuk nem volt üveges. Valamint Haramia pl. eszement "alomkaparást" végez a papírok közt, és nem tanácsos kicsit sem magára hagyni, mert megeszi, összetépkedi (lehetőleg) a legfontosabb befizetett csekket!:)
Jó, tudom, lassan ki kell költözni, olyan vastag már a legtöbb dosszié... és azt is tudom, hogy nem okvetlen kellene gyűjtögetni '96 óta az összes számlát és csekket... Elég lenne, mittomén, az utolsó 5 évit megtartani, gondolom. Gyakorlatilag a komódom fele ezekkel van tele.
Már a ténykedés felénél alig bírtam a hátamat tartani, annyira fájt; de ezt tilos abbahagyni.
És milyen jó érzés, ha vége van!
Ilyenkor mindig megfogadom, hogy soha többet nem hagyom felgyűlni ennyire. Öt, azaz 5 órát kínlódtam el vele, igen intenzíven, mert a hátam is sürgetett. Egy évnyi anyag pont ideális és kibírható lenne. És még elvileg rá is érnék, csak hát gyarló az emberfia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése