2015. január 22., csütörtök

Munkanélküli központ

Ma is komplett napom volt, volt benne sok minden, ha annyira korán nem is kellett kelni, mint tegnap.
De már egész hónapban ideges vagyok emiatt: MÜK, azaz ahogy szoktam becézni, munkanélküli központ.
Most a földszinti elosztónál sorszámot kapott mindenki, azaz fel kellett menni az ügyintézőhöz. Így le lehetett mondani az 5 perces lerendezésről.
Felmásztam egy emeletet, ahol majd' egy órát álltam a folyosón. Voltak már az évek alatt ennél többen is... Mondjuk, eleve ezért nem jövök nyitásra, mert akkor tutira Dunát lehet rekeszteni, mint a háziorvosnál.
Végre bejutottam. Az ügyintézőm kedvesen érdeklődött, mondtam, hogy nyilván semmi, csak alkalmi munka van időnként. Mondta, hogy az is jobb a semminél. Viszont felhívta a figyelmem, hogy 2016-ban már igényelhetném az ún. nyest (nyugdíj előtti segélyt), amennyiben meglenne EGY ÉVnyi szolgálatom az elmúlt 3 év alatt.
Meg hogy jó lenne erre törekedni, mert nem tudni, mennyire, hogyan és mikor szüntetik meg konkrétan ezt az fht-t... Háááát, mondtam, hogy nyilván nem az ellenkezőjére törekszem már 3,5 éve! De valahogy nem osztanak nekem sem lapot.
Ennyi év alatt tisztában lettem azzal, hogy szinte tök felesleges állásajánlatokra válaszolgatnom, mert a születési évem konstatálása után félre van dobva az önéletrajzom. Ezernyi ismeretlen potenciális, hirdetett munkahelyen még csak válaszra sem méltattak szinte soha!! Ami lehetőségem volt, ahonnan jött valami biztatás, az a kevés mind olyan módon, hogy ŐK hívtak engem. Ismeretség, de nem eléggé persze, mert nem jött össze alkalmazásilag semmi, sehol. De bármi történt is munka terén, az mindig úgy történt, hogy nem én kerestem őket, hanem ők vették fel velem a kapcsolatot. A_ korom_ ellenére, és csupán azért, mert ismertek. Tehát csak úgy tudNÉk dolgozni, ha valaki ismer, és arra a munkahelyre netán szükség is van pont akkor egy ilyenre. KOR ellenére. Amikor a munka számít, és nem az, hogy valaki mikor született.
Mondta a hölgy, hogy keressek valami közmunkát, mire mondtam, hogy a szemétszedés meg egyéb utcai fizikai munkák nekem már egészségügyileg nem mennek, és ez abszolút nem kényeskedés. Na nem is arra gondolt, hanem hogy létezhetnek közmunkák normális helyeken is. Kérdeztem, hogy azokról miért nem lehet tudni, és honnan tudhatnám én, hogy HOL keresnek közmunkást, ami nem fizikai munka? Hát érdeklődni kell...
De mindenki tudja, hogy ha pl. egy iskolánál, üzemnél, irodánál stb. létezik olyan, hogy mondjuk, keresnek EGY DARAB irodai kisegítőt, akkor azt megoldják a meglévő dolgozók általi, munka nélküli rokoni kapcsolatokból! Idegen rászorulók labdába sem rúghatnak! Itt a munkanélküli központban is lehetnek elvileg közmunkák. Miért nem ajánlják fel soha? Mert ha vannak, azok a posztok azonnal be vannak töltve! Ahogy kialakul egy ilyen poszt, többszáz dolgozóból biztos azonnal akad rengeteg rokon munkanélküli jelölt. Soha, sehol nem látok ilyen hirdetést, sem neten, sem kiragasztva, sem, ha netán valakitől érdeklődöm. Sőt, úgy néznek rám, mintha nem lennék normális. Közmunka? Itt???? És még én szégyellem magam.
Mindenesetre nem tudom, hogyan számolják ezeket az éves 30 napos alkalmi munkákat. Nekem már van 92 napom. Ha mondjuk, azt nézzük, hogy havi 22 munkanap van, akkor ez kitehet bő 4 hónapot.
Kellene 8 hónap jövő nyárig. Az rengeteg... és hogyan...??????
Szomorú.
Ha 55 évesen nem volt rám alkalmazási szinten szükség, akkor majd tutira 3,5 évvel később lesz!! Biztos okosabb, magabiztosabb, szebb és dekoratívabb lettem ennyi idővel öregebben.
Nevetséges. Még ha kínomban is...

Ki alkalmazna csupán nyolc, azaz 8 hónapra olyan nem fizikai munkára, amit el tudnék látni? Nyelvvizsga, jogsi nélkül? Általános irodai teendőkre, mondjuk; de könyvelői-számviteli-titkárnői-ügyviteli végzettségek nélkül?
Vagy valami könnyű fizikai ülőmunka, ahol bizbaszokat kell kézzel készíteni?
Adhatnék viszont profi gépelést, van kitűnő helyesírás és szöveggondozás, korrektúra, stilizálás, tördelés -- bár ez utolsót elsősorban könyvre, szövegtördelésre, és nem akcidens munkákra értem.
Tömeges jelentkezés esetén sorsolok.:)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése