2018. július 21., szombat

"Okos"-gondok

Szilvi ma mondta, hogy az okostelefonja már hét elejétől kezdve alig akar bekapcsolni. Amikor pedig hajlandó erre, semmi más nem látható, csak a kezdő felirat, a telefon márkája. Kész. Semmiképpen nem tudja életre bírni. Szétszedte, összerakta, megmozgatta, töltötte -- akármit csinál, semmi. Hét elején még fél napi kínlódás után belépett valahogy, és csinált ő vele mindent -- törlést, alapállapotot, többféle futtatást, ezer ellenőrzést, de megint csak kilehelte lelkét. Utána már innen nem mozdult semerre.
Másfél éve használják ezt az okostelefont, úgy értve, hogy Szilvi az apjától kapott két új állapotú, de akkor úgy egyéves, addig nem használt egyforma okostelefont karácsonykor, s azóta nyüstölik igen aktívan mindketten a gyerekkel. Bencéének még nincs baja, úgyhogy mivel alapból az van, hogy Bence nem viheti a telefonját sehova, kizárólag itthon játszik rajta, így mikor odavan a gyerek, itthon a telefonja, tehát most, hogy a Szilvié kimúlt, mázli, hogy a gyerekét használhatja.
Közben meg a nagynéni vett magának használtan egy okostelefont, de igazából fejünket rá, hogy Bence miatt vette. Őt az ilyesmi nem igazán érdekli, neki is bőven elegendő a hagyományos mobil. Haza is hozhatja a gyerek... szóval nem is rakta bele az ő SIM-jét... pont azért vette, hogy Bence ne érezze hiányát, ha ott van. Szóval ez igen nagy mázli. Úgyhogy Szilvi azt a telefont cakompakk beállította, mikor legutóbb Bence itthon volt és elhozhatta a nagynéni okosát.
Közben engem is feldühít a saját okostelefonom, mert ahhoz képest, hogy gyakorlatilag a családi csomag van benne, és egyébre csak akkor használom, ha a gép szarakodik vagy nincs netem, mégis már háromszor fordult elő, hogy hívott a csomag valamelyik tagja, és a telefon nem engedte felvenni magát. Mindezt semmi nem jelzi, nem ír ki előre a világon semmit. De kimenni se ebből az állapotból, szóval tehetetlenség lépett fel. Ki-be kapcsolás után is ugyanez. Meg ahhoz képest, hogy Szilvi tök jól ért hozzá, beállított rajta mindent, átnézi, ellenőrzi, egy csomószor takarította, beállított okostakarítást, elvileg semmi hibát nem jelez -- mégis ezt játssza időnként. És ez engem tökre idegesít, hogy még a mezei mobillal sem volt soha olyan probléma, hogy ne tudtam volna felvenni. Ez a minimum, hogy telefonálni tudjon rajta az ember! Elképesztő, hogy létezhet ilyen, ez elég nagy csalódás azért egy egyébre szinte nem is használt telefontól. Úgyhogy épp Szilvi említette, hogy mezei mobilok időnként vannak akcióban 3-4-5 ezer forintokért is! Nagyon érlelem a gondolatot, hogy egyszerűen fogok majd venni egy ilyen nyomós mezeit, és a családi csomagos SIM-et átrakom bele, hogy legalább azzal a 3 családtaggal tudjak már zökkenőmentesen beszélni, ne legyen már ilyen nevetséges dolog, hogy az okos nem engedi magát felvenni!
Mint a három alkalommal végül is Szilvi hozta helyre, de úgy, hogy sokszor egy óráig küszködött vele, mielőtt beindult, és utólag sem tudná megmondani, hogy végül is MI volt az, amivel ki lehetett hozni a lefagyottság állapotából! És hát egyébként is tudna még róla mesélni érthetetlen dolgokat, amikor hol így mutatja, hol amúgy, hogy mennyire van betelve... Már volt, hogy alig hagyott rajta valamit, mégis telítettséget jelzett. Amúgy meg másikféle vizsgálatkor rengeteg helyet mutat. Magamról nincs mit mondani, mert én nem értek ezekhez. Annyit tudok, hogy naponta elindítottam rajta a takarítást, kész. Pluszban még okostakarítást is végzett minden bekapcsolás után. Akkor tehát mi van?? Szilvi baromira szakért, és van is türelme hozzá. Ha már ő sem érti, akkor tényleg van valami gond.

Bence mától a nagynénivel és férjével Zamárdiban nyaral 5 napig. Szerintem ezért is volt szüksége a nagynéninek most hirtelen okostelefonra, hogy Bence ne érezze annak hiányát az üdülés alatt. Mert nyilván otthon töltött idő is van, este meg reggel, még akkor is, ha napközben mindig mászkálnának.

Főztem grízgombóclevest és megsütöttem egy mirelit spenótos rántott halszeletet. Haramia még ebből is képes kunyerálni...

Amúgy netezés, olvasás, játék és főként _meleg_ volt ma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése