2019. április 15., hétfő

Április idusán

Ma egy hete történt a baleset és a traumatológián töltött fél nap, plusz azóta az egész megborulásunk. Még nem írtam, hogy az anyámnál töltött álmatlan éj után, amikor itthon sem sikerült 5 óránál többet aludni, tehát múlt hét csütörtöktől kb. visszafolyamodtam a Rudotelhez. Ez amúgy évtizedek óta nekem igen bevált nappali nyugtatószerem, elég enyhe, de ahhoz elég, hogy ne tegyem magam tönkre a stresszel. Sosem vittem túlzásba, csak reggel szedtem a többi szívgyógyszerrel együtt még dolgozós koromban, na nem mintha ott elég lett volna, de valami...
A 2017-es események alatt és a tavalyi év alatt sem, sőt egészen idáig egyáltalán nem használtam, nem is írattam ki. Akkor a szívgyógyszereken kívül mindent addigit abbahagytam, sőt, volt 1-2 hónap, amikor még azokat sem bírtam szedni, és teljesen másvilági zombiállapotban léteztem. De akkor_ sem_ bírtam bevenni semmit, ezt meg különösen nem tartottam fontosnak.
No, most igen. Fontos volt számomra, hogy aludjak, hogy a szokásos, nagyon felületes alvásomat ne kelljen állandóan felfüggeszteni csupán azért, mert az agyam egyből járni kezd.
Ám nem reggel veszem be, hanem este, elalvás előtt egy órával. Így többnyire még a Honesty hajnali etetése után is vissza tudok aludni óracsörgésig. Eleinte persze reggel is bevettem pár alkalommal, hogy ne pörögjek állandóan anyámon.
Ráadásul ez az egész ügy egybeesett a nyári időszámítás miatt elvett egy órával, úgyhogy ez nálam amúgy sem szokott beválni, no, most aztán triplán nem.
Most úgy tűnik, ha 6-7 órát tudok aludni, akkor elvagyok. Ami más, mint eddig évekig, hogy nem vagyok képes hajnali 2-ig simán fent lenni... naná, mert akkor elvileg nyugodtan visszaalhattam legtöbbször, akár még Szilviék elmenetele után is. Hát ez most nem játszik. Este 11-kor még akaratom szerint bőven aktív lennék, de a szemem és az agyam egy része már nem bírja a strapát. Úgyhogy mire elrendezgetem a fürdést, egyebeket, éjfélkor már fekszem le, és Honesty segítségével meg is szűnök hamarosan. Hát ez van.

7 és negyed 8 körülre van beállítva az ébresztő, de csak a biztonság kedvéért. Legtöbbször ugyanis felébredek előtte, és ha csak kis idő van hátra, inkább kiveszem az ébresztőt, hogy ne kapjak frászt, és felkelek.
Elkészülök, előkészülök mindennel, és 9-kor lemegyek öcsémékhez anyámért. Általában sógornőmmel tartjuk folyamatos szinten a kölcsönös beszámolós értekezést anyámmal kapcsolatban.
Felhozom, megfésülöm. Első pár napot a fotelben töltötte, és nagyon sajnáltam, hogy azért néha bealudt, a fotelünk meg ehhez azért kényelmetlenül kicsi, karfa nélküli. Mostanra rávettem, hogy feltámasztom az ágyam támlájánál párnákkal, rárakok a párnákra keresztben egy többszörösen hajtogatott plédet, amiről gond nélkül tévézhet is akár, és ő is rájött, hogy semmivel nem nehezebb innen felkelni neki, mint a fotelből! Sőt! Mindkét helyről segíteni kell, de az ágyról mégiscsak könnyebb. Talán azért, mert a fotel ülőrésze hátrafelé lejt is, az ágy viszont elég kemény és egyenes, kicsivel magasabb is a fotelnél. És legalább fekve lehet, ha bealszik, akkor be.
Délelőttönként elfogad egy banánt, teát.
11 után elkezdek főzni. Most csirkealsócombból és csirkemájból pörköltet csináltam, valamint nokedlit hozzá. Tálcán beviszem az ebédet, viszek hozzá apró csemegeuborkát is. Ezalatt kint én is eszem.


Jó étvággyal, általában mindent megeszik. Utána mellékelem neki a déli Nitromint retardot, teával.
Ha reggel vesz be Apranaxot, napközben nincs többre szükség.
A lábai rettentő dagadtak, és hát a pisilés megy egész nap. Reggelre általában átázik két pelenkabugyi is.
Ma lábat áztattunk órákon át. Közben persze cseréltem a vizet melegre. Muszáj, mert a körmei iszonyatos állapotban vannak, meg kéne tőlük szabadulni, igen ám, de a gombásságtól olyan vastagok, hogy lehetetlen. Most, hogy megvan a körömvágó fogó, ideje volt ehhez is hozzákezdeni.
Mikor végeztünk, leültem a földre, és megpróbáltam hol nagyollóval, hol a fogóval nekiesni -- birkózni -- a körmeivel... Nem mondanám, hogy nincs ennél kellemesebb program...
Miután megtettem annyit, amennyit lehetett, belakkoztam a mostanság sokat reklámozott és qrva drága Kitonail körömlakkal. Ez már a második, amit használ.
Délután dianás cukrot evett párat, majd vécézés is volt háromszor, egyszer nagydolog is... Őrt állok, hogy tudjak segíteni neki... nedves törlő meg egyebek.
Imádom, mikor ilyenek közben csengetnek -- egy fickó volt, aki a házban lakókat mérte fel, hogy a régi nyílászárók felújításában ki van benne. Önrész van benne, a  többit a ház fizeti. Nem mondom, hogy nem lett volna célszerű esetleg beszállni, de nekem ennyi pénzem sem lesz sosem... (asszem, a három ablak és az ajtó felújítása 120 (140?) ezer lett volna... De belegondoltam ezek jelenlegi állapotába, nem biztos, hogy számomra ez jó bót lett volna... igazából itt már mindent ki kéne cserélni.
Amúgy a Duna tv megy egész nap, imádja az Ízőrzőket, meg van 2-3-4 sorozata, amelyeket megnéz.
Szilvi befizette a villany- és a vízszámlát, vásárolt.
Dani telefonált, este szokás szerint megy anyámhoz macskákat etetni.
Fél 8-kor összepakolom a mobilszatyrot, megfésülöm anyámat és lemegyünk öcsémékhez, lezajlik az "átadás", beszélgetünk, elbúcsúzunk, vissza.
Mivel ma Katámmal telefonbeszélgetésről egyeztünk meg tegnapi csetelések alapján, így lemaradtam a mai esti rövid sorozataimról, de nem gond; a téma fontosabb volt!
Ugyanis úgy néz ki, hogy lesz anyámnak kerekesszéke és szobavécéje. Ezt a témát beszéljük mostanában Katámmal, de neki is egyeztetnie kell. Mindenesetre egy régebbi ápoltjáról maradtak ezek a cuccok, jó állapotban vannak, nem is messze, abban a házban, ahol ő is lakik. Anno többször is mesélt nekem erről a néniről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése