2017. február 15., szerda

Mammogás és egyéb bukták

Még ma délelőtt  (17.-e, péntek)is úgy gondoltam, nem írom még meg, kivárom a hétfőt, amikor is már vélhetőleg okosabb leszek.
De nem bírom ki. Talán megkönnyebbülök, hogy ha itt kiírom bárkinek vagy senkinek.
Visszadatálom eredeti dátumra, úgyhogy a mai nap még lényegében semmi különös!
Szóval.
15-ére kaptam "meghívót" a Jerikóra emlőszűrésre. A régebbi évi egy kötelezőt leritkították két évre, tehát két éve voltam itt utoljára. Ez alapvetően egy négy részből, négy felvételből álló röntgen.
Még emlékszem, amikor 45 évesen először kaptam ilyet, és akkor 1 hét múlva jött egy levél, hogy menjek megint, mert valami rendellenesség miatt UH-ra is szükség van.
Akkor még a Domb utcán volt ez az egész, és emlékszem, minden alkalommal -- elég sokszor -- kéredzkednem kellett, majd ledolgoznom természetesen a kiesett időt. Szerencsére a Domb utca közelebb esett a munkahelyhez, mint a mostani, Jerikó utcai esne, ráadásul annak idején percpontos hívást kaptunk (úgy mint 10.07 perc!!!), és nem volt 1-2 percnél nagyobb csúszás még a vége felé sem, tehát hamar megszabadultam.
A jelenlegi meghívó intervallum: 9 és 10 óra között. Nem rossz ez, mert aki tömegközlekedik, nem okvetlenül tudja pontosan intézni ezeket. Ámde elég ritka is, hogy bekerüljek az intervallumba még akkor is, ha én már a kezdetekor ott vagyok.
Visszatérve: a jobb mellemben találtak valami betokozódott képletet, 20x10 mm-es, amivel azért kellett igen gyakran járni (az első évben négyszer is voltam), hogy ellenőrizzék: nem növekszik-e.
Már örültem, amikor féléves lett a látogatások rendszeressége, majd nekem is egyévente lehetett járni, mint normális esetben. Aztán elköltöztek a Jerikóra, és szinte természetes, hogy az első ottani szűrés után IS jött egy újrahívó levél, mert az ottani orvos is érdeklődött személyes megtekintés céljából a rendellenesség iránt.
Ezek után mindenki lenyugodott, és elkezdődött a kétévente való hívásra való áttérés.
Most mentem tehát, jelentkeztem, s vártam. Úgy a hátsó intervallum után vagy 20 perccel szólítottak. Megvolt a röntgen, majd közölték, hogy levélben küldik ki az eredményt.
Minden porcikám örült neki, hogy ezen is túlvagyok.
Menni akartam ezek után a régebben itt üzemelő tüdőszűrésre is, amire ugyan már régóta nem kapunk hívást, és nekem évek teltek, míg ezt egyáltalán felfogtam. Azt értettem, hogy nem kötelező most már az, amire egész életemben mindig azt mondták, hogy kötelező, sőt, gyerekkoromban büntethető is volt állítólag, aki nem ment. Tény, hogy vagy 2012-ben voltam utoljára, és sokáig csak vártam, vártam a hívást, mert valahogy azt gondoltam, hogy az, hogy nem kötelező, még nem jelenti azt, hogy esetleg papírt sem küldenek.
Nekem azért 2014 júniusában volt egy mellkasröntgenem, az epeműtétem előtt, annak viszont semmi eredményét nem kaptam, úgyhogy, ha pl. valahova szükség lett volna rá, nem lett volna.
Azt esetleg csak én sejthettem, hogy ha rossz lett volna, akkor csak tudnám, mert műtét előtt mifenének csinálnák különben?
Szóval ezáltal végül is megnyugodtam, hogy volt egy, még ha nincs is róla "bizonylatom".
Nemrég néztem utána, hogy hogy is van ez mostanság, és hát többek által megtudtam, hogy 40 fölött mindenkinek jár ingyenesen, aki elmegy, évente. Én meg a sanda gyanús hátfájásom miatt úgy gondoltam, épp ideje elmennem.
És a mellszűrés ürügyén kettő helyett csak egyszer kell járnom, gondoltam én, balga.
Hát, nem. A tüdőszűrő kapuján ki volt téve, hogy nem szűrnek, csak az SZTK-ban és a Kenézyben. Ezekre a helyekre viszont időpont kell.
Tehát elég vegyes érzésekkel hagytam ott a környéket, és keresgettem meg a buszmegállót, ami korántsem egyértelmű, mint sok éve, utoljára volt. A régi helyen ugyanis kizárólag villamosmegálló van. Csak mentem, mentem, és sehol buszmegálló. Hát, pedig ide is azzal jöttem!
Míg aztán felfogtam, hogy be kell menni a széles úttest közepére egy járdaszigetre, amelynek egyik oldala a kifelé menő villamosé, a másik oldala meg buszmegálló! Ami még érdekes volt, hogy ehhez le kellett lépni a sínekre, túloldalon fellépni, és elnézegetve ezt a lelépő-fellépő magasságot, minimum 20 cm volt. Magam még lerogytam, aztán visszamásztam, de úgy elgondoltam anyámat. Vagy azokat, akik bottal vagy járókerettel járnak, vagy ha így haladok, akár magamat is pár év múlva. Elég érdekes megoldás, legalább pár helyen valami lejtős vagy hasonló megoldással találhattak volna átkelési módot.
Ezután megvártam egy 12-est, ami nekem jó, és megáll a Tecsó előtt is, mivel macskakaja-szükségletek léptek fel. Nem volt ugyan akció, de muszáj volt vennem, 8x4 tasakos Félixet, eredeti áron. Aztán persze kiderült, hogy másnaptól!!!!! lesz akció itt, ugyanebből! (4x4 tasak vásárlása esetén az 1x4 tasak ára 359, ami rohadt jó ár ahhoz képest, hogy most 569-ért vettem csomagját! Úgyhogy mindenképp erre kellene még jönnöm az akció ideje alatt, mert nem vettem nagyon sokat, bár így is érvágás volt és hitelkeretből ment...:( Máris. Mert be kellett fizetnem még az utolsó két csekkemet is, az is megoldható volt itt a Tecsóban.
Még vettem ezt-azt, ami szükséges, és eljöttem. Mivel most van bérletem, természetesen nem gyalogoltam, hanem mázlim volt véletlenül, és a buszmegállóba érve szinte azonnal jött egy busz, amivel hazamentem két megállót.
Ennyi máról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése