2014. március 7., péntek

Mannás kísérlet


Már legalább egy éve gondolkodom rajta, hogy nekem ilyen kéne; csak sose vagyok nyerő helyzetben. Magyarul: úgy gondoltam, nem igazán engedhetek meg magamnak hasonló luxust, mikor sokszor még alapvető kajafélékre sincs napokig.
Pedig ez nekem nem lenne luxus, lévén, hogy konkrétan 2011 májusa óta -- lassan 3 éve -- küszködöm az ekcémával, holott azelőtt azt is csak elméletben tudtam, mi az.
Aki azt hiszi, hogy porszemnyi a probléma, emberbarátilag annak sem kívánom, hogy próbálja ki. Csupán annyit mondanék, hogy nyugodtan higgye el: baromira kellemetlen, hogy az embernek állandóan, folyton-folyvást ide IS kell figyelnie. Mert természetellenes, mert fáj, mert akadályoz sok mindenben, mert csúnya, mert lelombozóan önbizalom-csökkentő, mert -- betegség.
Akármit teszek, bármivel kenem-kúrálom, semmi javulás, egyre rondább és egyre kiterjedtebb.
Nem szeszély és nem hiszti.
2011-ben, még a felmondási időm töltése közben jelentkezett. Mint azóta megtudtam, immunműködés egyensúlyának zavaraiból adódhat a betegség, melyet pedig kiválthat az állandó stressz.
Hát ez stimmel.
Merthogy sem kajában, sem vegyi anyagok használatában nem történt változás, akkor mitől mástól egyszeriben a betegség? Számomra mindenesetre ennyi idő után egyet jelent az elbocsátásom után kialakult stresszes állapottal.
Szerettem volna régebben egy ilyen mannaszappan-kollekciót kipróbálni, hátha... hátha segít valamit.
Miután anno 2011-ben elkezdtem több flakonnyi aloe vera sprayvel és géllel, majd különböző erősségű, variációjú-kombinációjú körömvirágkrémek használata következett... aztán jöttek egymás után a gyógyszertárak, drogériák tanácsadóinak javaslatai, már elfeledett nevű kenőcskombinációk kipróbálása.
Semmi.
Mondjuk, nem mondom, hogy semmi, mert ha nem használtam semmit, akkor kibírhatatlan volt a kezem állapota. Szinte percenként berepedt valahol és elevenné vált... kín volt a mosogatás, mosás, minden. Egyszerűen muszáj volt lépten-nyomon kenni, bedörzsölni. És mégis... ahogy beitta a cuccot a bőröm, máris borzasztó volt... És az az égés állandóan, ha valahol alá kellett írni valamit! Vagy mikor számlát írtam a tanfolyamosoknak; na, az szörnyűséges volt... Amikor az utolsó 1-2 alkalommal már annyira förtelmes látványosságnak érzékeltem, hogy mentálisan is csak levágott ujjú kesztyűben voltam képes dolgozni... jaaaaaj, édesjóistenem...:(((
Aztán ugye, november 13. óta használok kétféle, bőrgyógyász által kiírt kencét. Nappalra és éjszakára. Mit ne mondjak, csak pillanatnyilag ér valamit, bármennyire is nélkülözhetetlen. Folyamatosan kennem kell, mert elviselhetetlen kenőcs nélkül.
Azóta még egyszer megismételtem az ambuláns lap alapján a kenőcsök kiváltását. Nem volt egyszerű, mert hivatalosan nem adhatták volna ki, szerencsére valahogy mégis megoldotta a gyógyszertár. Ugyanis a bőrgyógyra eredetileg 6 hetet vártam időpontilag, kontrollidőpontot nem kaptam. Mikor elfogytak a kenőcsök, ha onnan számítok egy újabb időpontkérést, 6 hétig megdöglök kence nélkül, bármilyen ideiglenes hatású is. Tehát megpróbálkoztam az ambuláns lap alapján, szívreható könyörgésekkel annak irányában, hogy hátha kiadnák újra a kenőcsöket. Némi jajveszékelés és korholás mellett sikerült is... No, itt mondták, hogy baromi erős kenőcsök pedig ezek! (Valóban? Akkor miért nem hatnak, miért nem gyógyul meg a kezem?)
Azóta takarékoskodom. Mindenesetre érzem, hogy alapjaiban nincs változás, nem fog meggyógyulni.
Most, hogy esetleg nemsokára alkalmaznak, pláne aktuálissá vált és jogos igénnyé, hogy legyen már normális a kezem! Lesz az embernek pont elég nyűge ahhoz, hogy ne hiányozzon még az is, hogy a kezétől is szenved -- fizikailag, esztétikailag, mentálisan...

Úgyhogy most elszántam magam erre a most akciós mannaszappanos összeállításra, és neten megigényeltem tegnapelőtt este. A rendelést mélben megköszönték, majd még aznap átutaltam e-bankon a 3170 Ft-ot.
Másnap megköszönték az utalást, és közölték, hogy összeállították a csomagot, s átadták a futárszolgálatnak.
Tegnap este megjött a futárszolgálat mélje, ma kora reggel az sms-e, hogy ma érkezik a csomag.
Délután hozták is. Kíváncsi vagyok, tartósan milyen lesz a négyféle szappan + egy vaj használatának eredménye; első kipróbálások után nem tűnik rossznak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése