2013. április 14., vasárnap

Budapest IV. -- Sakura-ünnep


Két nap híján pontosan két éve voltam először a Sakura-ünnepen István jóvoltából -- én azt sem tudtam addig, hogy van olyan.
Japánban évszázadok óta ünnepként tartják számon a cseresznyefa virágzását, a rengeteg cseresznyefajta mindössze pár napig virágzik. Nem hivatalosan, de a cseresznyevirág Japán nemzeti virága.
A virágzás idejét jelentős eseménynek tartják, s ilyenkor ún. hanamit tartanak, melynek egyszerűen csak az a lényege, hogy az emberek kiterítik a takarókat a cseresznyefák alá, s miközben élvezik a csodaszép fehér vagy rózsaszín virágfelhők látványát, pihennek, beszélgetnek, kikapcsolódnak.


Ilyenkor a budapesti füvészkertben két hétvégén programokat, bemutatókat rendeznek, s a cseresznyefák alatt pihenve rengetegen töltik idejüket. Jellegzetes, ünnephez kötődő vásárokat tartanak, origami- és rajzfoglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek, van haikuverseny, valamint különböző harcművészetekből is ízelítő kapható.
Mi, most másodjára leginkább azzal töltöttünk pár órát, hogy bejárjuk a területet a ragyogó napsütésben, és csak fotózunk, csak fotózunk... miközben igyekszünk betelni a látvánnyal. Sikerült is sok száz szép képet kreálnunk, melyek feldolgozása is igazi élvezet volt.
Egy kis ízelítő a fotókból: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése