2011. február 26., szombat

Capa-kiállítás



Szerencsére a Capa-kiállítás kitartott, míg barátommal meg tudtuk nézni azt február 27-én. Egyszer már Budapesten majdnem sikerült, de akkor két másik kiállítás mellett nem maradt időnk rá. Így nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy Debrecenbe is eljutott, és mi is láthattuk.


Robert Capa a világ legismertebb haditudósítója volt, mint kitűnő fotóriporter. Budapesten született Friedmann Endre (1913-1954) néven. "A 20. század, de talán minden idők egyik legnagyobb fotográfusa. Haditudósító riporter, akiben a kiváló újságíró valamennyi fontos tulajdonsága - a szívósság, a szükséges erőszakosság a helyszínekre eljutásban, találékonyság, kapcsolatteremtő képesség - jó arányban párosult egy nagy művész adottságaival: nagyfokú érzékenységgel, témafelismerő és -kiválasztó képességgel, kompozíciós készséggel. Képeinek fő témája az emberiség óriási hazárdjátéka, a háború volt."


Capa azt vallotta: "ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel." Ő pedig közel volt nagyon sokszor, sok mindenhez... 4 földrész 23 országában... a spanyolországi polgárháborúban, a milicista halálakor, a normandiai partraszállás vérfürdőjénél, az indokínai háborúban, amikor rálépett a végzetes taposóaknára.
Képeinek hatása megdöbbentő, maradandó élmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése