2010. augusztus 30., hétfő

Kortárs japán kerámia


A Medgyessy Emlékmúzeum másik szárnya vándorkiállításoknak ad otthont. Jelenleg még szept. 12-ig megtekinthető a „Tovább élő hagyomány a kortárs japán kerámiában” című kiállítás. Itt 35, mai napig aktív japán művész alkotásait láthattuk, akik a hagyományos japán technikát alkalmazzák.


A művészek stílusa eltérő, hiszen találhatunk közöttük olyan művészeket, akik a kerámiakészítés évezredes hagyományát ápolják és szakértelmük folytatólagosságot tükröz; míg olyanokat is, akik sajátos alkotásaikkal új formákat hoznak létre. Közülük mindannyian ígéretes tehetségek, akik bizonyosan a japán iparművészet következő generációját fogják képviselni. A kiállítás központi témája ez alkalommal az „edény”, mely eszközt felhasználva igyekeznek az alkotók bemutatni annak funkcióját, valamint megérteni a japán kerámia jelenlegi és jövőbeni szerepét. (A www.japanalapitvany.hu alapján kiegészítve.)




































































Nagy gondot jelentett ennek a néhány képnek a kiválasztása, ugyanis mindegyik alkotás egyedi és különleges. Mindenesetre nagy szerencsének tulajdonítottuk, hogy láthattuk ezeket a nem akármilyen remekeket.

2 megjegyzés:

  1. Fantasztikus volt ez a kiállítás! Egyszerre volt benne jelen a múlt és a jövő! Nagyon érdekesen, szabad fantáziával használták fel a művészek az évezredes technikát, hogy a legmodernebb alkotásokat hozzák létre! Igazán példamutató, ahogy a régit ütközésmentesen tudják őrizni, ötvözni a jelennel és a jövő művészetét hozzák létre!
    Nagyon örülök, hogy épp akkor voltunk ott, és láthattuk ezt a nagyszerű kiállítást (is)!

    VálaszTörlés
  2. Én is örültem, meg a Te lelkesedésednek is.:)

    VálaszTörlés