2012. november 21., szerda

Bencus és az óvoda


Bencusom csaknem 4,5 évesen kezdett először közösségbe járni. Szeptembertől jár abba az oviba, melybe annak idején Dani is járt. (Az anyja, Szilvi még sajnos, nem; akkoriban az egeket verdeste a demográfiai hullám, úgyhogy Szilvit az itteni bölcsődékbe (2), óvodákba (3!) nem vették fel, ennek következtében busszal hordtuk el másfél éves korától ebben a sorrendben: Bethlen utcai bölcsőde, Monti ezredes utcai bölcsőde, Ispotály utcai óvoda, majd a Landler utcai óvoda... s ezekről a helyekről, melyekre ritkábban 1, többnyire inkább 2 busszal hordtam őket, utána még szintén 1 vagy 2 busszal mentem a munkahelyre. Hazafelé dettó. Hol ismerik ezt az életformát, "hasznos és kényelmes" időtöltést azok, akik kényelmesen gyesen voltak végig, vagy/és aztán kocsival jöttek és mentek/jönnek-mennek vagy vitték őket óvodába-iskolába-munkahelyre? Mégis túléltem, bár aki nem csinálta a napi 8 tömegközlekedést -- ennek fele gyerekkel megrakottan --, pluszban a 8,5 óra munkaidőt késés és lógás nélkül, fogalma sem lehet. Aki igen, az tudja, miről beszélek. Pláne, mikor már két gyerekkel kellett akár úgy is, hogy a másodiknak már a lakótelepen volt a bölcsődéje és óvodája is -- de mindkettő után beérni fél 8-ra a munkahelyre...)


Elég könnyen beszokott Bencus, 1 hétig szoktatta Szilvi -- előbb 2 óra, 3 óra, majd ebédig, aztán alvásig, majd uzsonna utáni értemenéssel. Ez így állandósult is, hiszen még nem dolgozik: fél 9-re járnak és 4-kor megy érte. Az ovi kb. 5 percre van tőlünk.


Az első néhány elválásnál persze sírás-rívás volt, de az óvónők szerint a búcsúzás után pár perccel megnyugodott Bencus, szépen játszott a többiekkel. Itthon a második nap reggele volt a legborzasztóbb: Bencus minden ízében tiltakozott, ordított, lecövekelt, és nem, nem, nem és nem akart menni, olyan visítás és hiszti volt, hogy minden pillanatban vártuk a szomszédok helytelenítését.
Később már beletörődött és viszonylag hamar egészen megszokottá vált az óvoda, elmeséli a napját, be nem áll a szája, ha hazajön, és mondja-mondja a verseket, mondókákat, dalokat. Órákig élménybeszámoló van, ha hazaért, maximális hangerővel.


Bencus kihagyta a kiscsoportot, mivel az akkori tanévkezdés környékén költöztek ide a változások után és nem volt még sem beíratva, nem volt még szobatiszta sem, szavakon kívül nem igazán beszélt -- így, ami más gyereknek a kiscsoport, az Bencénél azzal telt, hogy különböző vizsgálatokra járt: többfajta szervi, UH, CT stb. ellenőrzésre, heti pszichológiai játékórákra, logopédushoz... S bizony el kellett telnie a konkrétan természet jóvoltából rá kiszabott időnek (tudtuk, hogy apja 4 éves kora után lett szobatiszta és kezdett beszélni), így Bencus is 4 év 3 hónaposan lett szinte egyik hétről a másikra szobatiszta, és kezdett el mondatokban beszélni. Pár hónap múlva már le sem lehetett lőni beszédileg, és egycsapásra eltűnt a pelenka -- éjjelre is.


Egyből középsős lett tehát, és most úgy tűnik, semmi különbség nincs közte és a csoporttársak között, akik már kiscsoporttól is együvé jártak.
Első óvodai fotózása során készültek a képek, profi fotósok által, melyhez a "ráérő" anyukák vagy egyéb hozzátartozók is csatlakozhattak, ha akartak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése