2011. április 27., szerda

Miniatűr csodák múzeuma


Szentendrén 2005-ben nyílt a Mikrocsodák Múzeuma, a Fő téri Korona étterem felett berendezett, minden nap nyitva tartó kiállítás, mely bejárta az egész világot. Szinte véletlenül fedeztük fel, holott, amióta megnyílt, negyedjére jártunk ott... Egy pici sikátorban, mely a Fő térről vezet kifele, nyílik a bejárata.
Magam részéről, sajnos, még csak nem is hallottam róla, pedig egyáltalán nem mindennapi teljesítmény az, amit a művész csinál. Szabad szemmel alig érzékelhető piciny mikrodolgot láthatunk - mindegyik előtt ott a mikroszkóp, mely a nézők igénye szerint állíthatók élesre. 3 termen át néztünk végig az itt kiállított fantasztikus csodákat.
Olvastuk hozzá a múzeumbeli írásos útmutatókat is: a művész igyekszik egy-egy apró műveletet két lélegzetvétel, két szívdobbanás közé "beiktatni", hiszen ezek nagyban befolyásolják a munkát...


Mikola Szjadrisztij ukrajnai ötvösművész munkái mindenütt csodálatot váltanak ki a nézőkből.
Az adatok miatt kénytelen voltam innen-onnan ollózni a hihetetlen művészet nyomában.
Emberi aggyal szinte fel sem foghatóak:

"Szélmalom egy félbevágott mákszemen... Tevekaraván egy tű fokában... Étkészlet egy cukorszemen... Megpatkolt bolha... Hemingway portréja egy rizsszemen... Lenin összes műveiből készült portré... És még hosszasan lehetne sorolni. Ezek az egyedi mikro-miniatűrök szabad szemmel láthatatlanok, csak több százas mikroszkópos nagyításban tekinthetők meg."

"A fecskecsalád fészke egy fél mákszem, a szülőpár és a fiókák aranyból készültek, arányosak a mákfészekhez képest. A világ legkisebb sakktáblája egy gombostű tetején áll, egy Aljohin-Capablanca játszma állását mutatja, a karaván pedig egy tű fokában lépked. A négy teve mellé piramis és pálmafa is került a hangulat fokozásáért. Az égővörös rózsaszál egy belül kifúrt és kívül fényesre polírozott hajszálban rejtőzik, a virág átmérője 0,05 milliméter. A Santa Maria aranyhajó 256 alkatrészből áll, a vitorlafeszítő kötél mindössze 0,003 milliméter."
 
"Mikola Szjadrisztij zömében arannyal dolgozik. Az alkotások alig nagyobbak 1-2 milliméternél. Mint egyik művében írja: az ember egyedi, csodálatos teremtménye a természetnek. Mindenkiben ott rejlik valami apró szikrája a tehetségnek, hiszen szerves részei vagyunk a mikrokozmosznak... Csak keresnünk kell és megtalálnunk magunkban azt a bizonyos Isteni szikrát..."

A művészről:
"A mikro-miniatűrök világhírű mestere egy Harkiv megyei kisfaluban született. Képzőművészeti tanulmányait Harkivban végezte, majd egy váltással a mezőgazdasági főiskola diákja lett. 1960–1967 között Kárpátalján dolgozott agronómusként. Innen a fővárosba került, ahol az Ukrán Tudományos Akadémia mérnökeként tevékenykedik. Negyven éve foglalkozik mikro-miniatűrök készítésével. Magát a szót is ő találta ki: mikro – kicsinyített; miniatűr – finom műgonddal kidolgozott kis méretű műtárgy. Minden alkotása kézimunka, különleges és kifinomult technológiával készült remekmű. A mester az általa kifejlesztett technológiát két könyvben Nehezen patkolható-e egy bolha? és A mikro-technika titkai írta le. Utóbbi 1970-ben bestsselerré vált az akkori Szovjetunió könyvpiacán és megkapta a legjobb tudományos-ismeretterjesztő kiadvány címet is."

És most tessék:


Ajánlott olvasmányok hozzá, továbbá a mikrocsodák fotói és a barna színű szövegek eredete megtalálható:
http://microart.kiev.ua/en/galery.html
http://www.freeweb.hu/koronarestaurant/mikro/muvesz.html
http://www.rovart.com/hu/index.php?nid=2098
http://www.szentendre.net/ilj/hu/a-news/2001/0407-makszemnyi-csodak-Szentendren.htm
http://www.hhrf.org/karpatiigazszo/060819/gy02.html

7 megjegyzés:

  1. Már az első kép hihetetlen!! Hogy tudta belevarázsolni a tű fokába a karavánt meg a piramist???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fantasztikusak, és ha valaki eddig nem hallotta volna, íme:
      "Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, ..." ;)

      Törlés
  2. Látnotok kell! Soha nem hinné el az ember. Van, hogy egy porszemnyi valami látszik az üvegkalitka alatt a mikroszkóp előtt. Belenézel, és meglátsz egy egész életképet... eszméletlen ez az ember! És vigyáz, hogy két szívdobbanás között művelje a mozdulatokat...:-OOOO

    VálaszTörlés
  3. Valóban elképesztő! Főleg ahogy írja, hogy az eszköz elkészítése amivel dolgozik néha tovább tart mint maga a mű elkészítése. És mivel ehhez nem léteznek szerszámok, mindent neki kell kitalálni és legyártani. Már hacsak belegondol az ember, hogy mivel lehet hosszában kifúrni egy hajszálat például?!

    VálaszTörlés
  4. Egyáltalán, odáig hogy jut el valaki, hogy ezt az egészet kitalálja? Óriási akarat, türelem és hit kell hozzá, meg egy csomó egyéb, gondolom. Azon túl, hogy ezeknek a mikrocsodáknak kézzelfogható és szemmel látható - azaz normális nagyságú - ábrázolása (aranyból!) sem semmi, tehát kézügyesség, művészet is, minimum...

    VálaszTörlés
  5. Ismerem egy munkáját Kárpátalja térképe egy kettévágot szöllömagon A térképen olvashato minden járási központ Ungvár mellet láthato a megyeszékhely 365 ablakával Ugyanis a föhomlokozaton szimbolikusan 365 ablak van

    VálaszTörlés